Ochraniacze

Mam tu i miałam w poprzedniej pracy, ale nie do końca rozumiem o co ci chodzi, nawet jak jest ten pasek pod panelem trochę to nic to nie zmienia chyba. Nigdy nie zwróciłam uwagi, czy to idzie pod panelem czy w dziurze na kłąb.
flygirl, no wolałabym nic nie mieć pod panelami, to jednak dość newralgiczne miejsce.
No to nie wiem, bo to też zależy od szerokości twojego konia jak wyjdą te paski i od samego siodła też. W stajniach używają tego pod różne siodła i na różne konie, więc każdy ma trochę inaczej to ułożone. Aż z ciekawości następnym razem spojrzę, bo naprawdę nikt nigdy nie zwrócił na to uwagi i aż ciekawa teraz jestem.
flygirl, hahah to cyknij fotę :P i tak muszę to kupić bo gwiazda się obciera jak się na nią krzywo spojrzę 🙄
Mam chyba jakąś pomroczność wielką. Muszę kupić pas chroniący przed otarciami i one mają zapięcia do siodła idące pod siodłem. Czy te paski nie wypadają akurat pod panelami? Jak to się montuje?
Zuzu., a obciera ci się od łydki/ostróg czy dlaczego potrzebujesz ten pas.
Bo jełsi łydka /ostrogi- to możesz jeszcze próbować psikać przed jazdą punktowow cdm coat shine.On robi efekt poślizgu i wtedy wiele koni się nie obciera czy nie zacna od ostrogi.
kotbury, ooo to jest myśl. Gwiazda obciera się od łydki, nawet bez ostróg.
Zuzu., - na całości czy punktowo? Bo mój się obcierał np. od nie osłoniętych zamków w butach i zmiana z czapsów na oficerki zrobiła robotę 😉 i kolejna rzecz, że w lecie potrafi mi się obetrzeć od podpórek do ostróg, więc pewnie kolejne będę wybierać bez tych dynksów.
Ja latem nie miałam problemów, tzn obcierała się ale od kantara tylko, a jak ogoliłam to wyciera mi sierść pod prawą łydką (gorzej się gnie w tą stronę heh). Oficerki mam z osłoniętym zamkiem, bez kostek na ostrogi. Spróbuję z sheenem
Zuzu., zrób rozszerzone badania krwi. Często takie obcieranie wynika z braków.
_Gaga, krew wzorowa
Trafiłam właśnie na filmik prezentujący ochraniacze marki Kentucky - link https://vm.tiktok.com/ZNecQsRkn/

Czy to jest trafna reklama? Bo mam mieszane uczucia. Czy nie powinno być jak w przypadku kasków, że ochraniacz pochłania energię i przez to dochodzi do mikropęknięć ale chroni nogę? Tutaj plastelina (?) jest mocno wgnieciona, a jeśli miała prezentować ścięgna to chyba podziękuję za taką ochronę.

Co sądzicie? Zamieściłam też zdjęcia, mam nadzieję że zostaną zamieszczone
IMG_8173.png IMG_8173.png
IMG_8174.png IMG_8174.png
IMG_8175.png IMG_8175.png
IMG_8176.png IMG_8176.png
IMG_8177.png IMG_8177.png
Tak ochraniacz chroni ale nie oczekuj cudów. Tutaj uderzenie było takie że normalnie koń nie jest w stanie się tak walnąć centralnie w ścięgno. Przy takim uderzeniu bez ochraniacza to byłaby masakra. Ochraniacze nie są tak grube i nie mają takich warstw jak kaski
somebody, tylko po co ktoś zdecydował się na taką reklamę? Po zobaczeniu takiej reklamy raczej nie miałabym ochoty na zakup tych ochraniaczy.
A myślisz że w innych plastelina nie miałaby żadnego śladu? Wątpię. Po co? Żeby pokazać jak mała siła ostatecznie poszła w ścięgno. Kup inne jeśli Ci reklama nie pasuje, żaden problem.
To nie siła uderzenia sama w sobie ale moment napięcia ściegna i punkt uderzenia potrafią robić największe kuku.
Twarde skorupy na zwenatrz chronią jedynie przed "ostrym" rantek kopyta/podkowy. Dlatego ważna jest dalsza amortyzacja rozchodzenia się fali uderzenia.
Można zalatwić ścięgno jednym małym, ostrym puk, ale można trzema mniejszymi bo skumulowana siła zrobi kotlet. Kotlety najcześciej wychodzą potem po paru dniach, jak puszczamy na padoczek.
patkahm Wydaje mi się, że ta reklama ma wykazać, że nawet przy hardcorowym uderzeniu ochraniacze nadal wyglądają jak nowe.
rudziczek, czyli to kolejny przykład że liczy się przede wszystkim wygląd i trwałość wyglądu, a pozostałe funkcje spychane są na dalszy plan
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
14 listopada 2024 21:41
Czy ktoś miał te ochraniacze i jest w stanie się wypowiedzieć czy są faktycznie oddychające?

https://sklep.bergo.pl/horsenjoy-airtec-3d-ochraniacze-skokowe-przednie?srsltid=AfmBOoopcaH3CQO5oCAM-4PlwneD1O6sLu80pXmcNKGXAeIg67QCjaGW

A przede wszystkim, jak z rozmiarowka? Koń wydaje się mieć giry trochę jednak większe niż myślałam bo w Lemieuxy fronty medium się nie zmieściły. Więc nie wiem czy full czy jednak cob
Z racji że nigdy nie miałam ochraniaczy neoprenowych, chciałabym poznać Wasze opinię na ich temat.
Plusy/minusy, czy wizualnie Wam się podobają?

Kuszą mnie te z nowego Eskadrona, ale trochę się waham 😉
IskraADHA ale które?
adriena, takie 🙂
562040618370_1_1.jpg 562040618370_1_1.jpg
ESKADRON-Ochraniacze-tyl-PRO-DRESSAGE-HIND-White-Platinum-2024.webp ESKADRON-Ochraniacze-tyl-PRO-DRESSAGE-HIND-White-Platinum-2024.webp
Mam z innej firmy, dla mnie są ok.
Szukam ochraniaczy na padok, dla konia który opanował sztukę ich zdejmowania i dokonywania ich destrukcji. W ostatnim miesiącu zamordował 4 pary. Do tej pory nosił zwykłe na rzep ale nie dam rady kupować nowej pary co tydzień.
Miał ktoś taki przypadek? Jest coś co nie łatwo będzie mu ściągnąć z nogi.
kołki🙂
A nie możesz go po prostu puszczać bez ochraniaczy?
somebody, zawsze chodził w ochraniaczach, ale rozważam puszczenie bez
Mokrymaj ja tam takiego aparata, wszystko zdejmuje ale najdłużej żyją ochraniacze York Treno bo tam jest trochę inaczej rozwiązana sprawa rzepa, jest on cały przykryty i przez to trudny do złapania (oczywiście stosuję też psikacze ale one średnio go odstraszają).
My albo puszczamy takie konie bez ochraniaczy albo dostają na padok pół kaganiec, jednak są wybitne przypadki które mimo tego są w stanie je ściągnąć
Mam odwieczne pytanie, przewijające się przez forum wielokrotnie. Jaki rozmiar veredusów wybrać. Przeczytałam sporo wątku i dalej mam wątpliwości.
Poniżej dołączam zdjęcia nogi 1,5 stwora, dla którego docelowo miały by być te ochraniacze. Wszystkie mierzone ochraniacze ze zdjęć są w rozmiarze M
IMG_20241129_151549_compress21_resize_69.jpg IMG_20241129_151549_compress21_resize_69.jpg
IMG_20241129_151506_compress29_resize_56.jpg IMG_20241129_151506_compress29_resize_56.jpg
IMG_20241129_151455_compress99_resize_18.jpg IMG_20241129_151455_compress99_resize_18.jpg
Jak dla mnie na pierwszej focie są za małe. Rant wypada niebezpiecznie blisko ścięgna. Moga dawać zapalenie pochewki.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się