Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Agnes14, A, bo myślałam, że to ścięgno/cokowiek z nogami - wtedy nie wiem czy nie lepiej jest takiego konia zostawić trochę "chudszego", żeby nie "dociążać" nóg.
A na obecnej diecie dostaje do głowy? Jeśli nie, to tylko pilnowałabym, żeby zawsze miał siano. Jeśli niedawno wrócił z kliniki, to powinien w "karcerze" szybko odbić.
Agnes14, a jak podajesz otręby ryżowe? Na sucho czy mokro
Na mokro z trawokulkami i siemieniem lnianym wchodzi zupa.
Otręby ryżowe mam takie zwykłe z wora.
To znowu ja i mój alergiczny koń.
Słuchajcie, na okres jesień-zima potrzebuję sieczki: bez zbóż, bez lucerny, bez melasy. Jak będzie nawalone dużo ziół to nie zeżre…😀
Ktoś je może to:
https://sklep.hippovet.pl/produkty/palatin-glyx-wiese-seniorfaser-15-kg/
albo to:
https://sklep.hippovet.pl/produkty/palatin-glyx-wiese-musli-15-kg/
Otręby ryżowe bez dziwnych dodatków (drożdże też odpadają).
patrycjasz, - a esparceta? Te co podlinkowałaś będą drobne i mięciutkie. Ich nie miałam, ale miałam np. agrobsa alpen grun muesli i to w sumie też taka sieczka jest.
keirashara, patrzyłam na esperacete ale myślałam o czymś tańszym. Ta z Egge 156 zł plus wysyłka, niemniej jest to jakaś opcja. Wydajne to?
patrycjasz, - wydajne, zbite jak jasna cholera. Jest jeszcze hrs feed za 137zł, imo jakościowo są takie same. Brałam co akurat tańsze. Tylko polecam od razu rozcinać worek i przekładać, bo ciężko się wyciąga.
Mojemu super robi na brzuszek, a on z tych wrażliwych.
patrycjasz, Jak może być olej sojowy i makuch lniany, to Polski Żłob ma taką sieczkę - Healthy Grass, do dostania na Allegro. Nie widziałam jej na oczy, ale może wartałoby sprawdzić. No i esparceta tez dobra opcja.
keirashara, myślę intensywnie o niej i to było pierwsze co sprawdziłam ale wkurza mnie trochę cena i płacenie za wysyłkę. I tak pewnie kupię, musi to jeszcze przetrawić mój wewnętrzny Janusz.
Sankaritarina, olej sojowy noł.
patrycjasz, A to średnio. To Ci chyba zostaje cięcie siana ^^'
Może jeszcze spojrzałabym na ofertę Agrobsa, bo bardzo spoko są te sieczki, a da się znaleźć takie "puste" (tylko pytanie czy to znowu nie będzie "za dużo ziół"😉.
O, jeszcze sieczka z tymotki z Derby. I Hartog Grass Mix. I tu chyba mi się pomysły skończyły. Chociaż jak opisujesz, to ta esparceta spełniałaby wszystkie wymagania...
patrycjasz, A to średnio. To Ci chyba zostaje cięcie siana ^^' .
Sankaritarina, rozważam🤣
Właśnie wpadłam na te tymotkę i jest obiecująca.
Grass mix ma melasę - noł (uczulony)…
patrycjasz, a pre alpin aspero?
Jak oceniacie wysłodki buraczane takie najzwyklejsze niemelasowane w celach tuczenia koni?
Z mojego doświadczenia - wyslodki plus otręby dodane do diety - robią masę zdecydowanie u większości koni.
Z wszystkich znanych mi przypadków tylko jeden się oparł i nie przytył. Ale też nie spadł z masy, a ma do tego tendencję w związku z innymi obciążeniami zdrowotnymi, więc również działanie na plus.
Same wysłodki mam wrażenie nie tuczą.
doloruu, Mój na wysłodkach nie tył, a „puchnął” w złym tego słowa znaczeniu. Zdecydowanie lepiej w tym celu sprawdzi się nieograniczona ilość siana DOBREJ jakości, albo sianokiszonka.
Co więc według waszych doświadczeń jest najlepsze na utuczenie poza oczywiście sianem z tej listy:
- lucerna
- jęczmień
- otręby pszenne
Powiedzmy dla konia który po lucernie nie puchnie, od skrobii nie odwala, jęczmień w postaci gniecionej lub mikronizowanej, a otręby bilansowane.
doloruu, lucerna (łąka) i nic więcej Ci już nie będzie potrzebne). Jeśli nie masz dostępu do łąki to lucerna i jęczmień. Najlepiej sianokiszonka.
Mój koń w zimę jak było średniej jakości siano ale miał zadawaną sianokiszonkę wyglądał jak milion dolarów. W sezonie pastwiskowym przy stałym dostępie do siana i lucernie - to samo (nie dostawał żadnych pasz) + przez cały rok, kilka razy w tygodniu robię mu mesz.
I jak analizuję różne scenariusze żywienia, to na lucernie wyglądał najlepiej.
To znowu ja i mój alergiczny koń.
Słuchajcie, na okres jesień-zima potrzebuję sieczki: bez zbóż, bez lucerny, bez melasy. Jak będzie nawalone dużo ziół to nie zeżre…😀
patrycjasz, https://hrsfeed-sklep.pl/derby/172-sieczka-z-tymotki-derby-timothee-gras-pur.html
doloruu, Na każdego co innego. Mojego tuczy owies. Wysłodków nie daję, średnio oceniam, w ogóle mi się nie widzą. A ile ten koń dostaje jedzenia w kg?
patrycjasz, Karmiłam tą tymotką z Derby, zawsze bardzo spoko. Tylko później koń mi się wypiął na sieczkę, to przestałam dawać.
Constantia, Sankaritarina, dzięki🌷
Przychodzę z subiektywnym porównaniem Hartog Grass Mix i Agrobs PreAlpin Apero.
Grass Mix to siano. Agrobs wygląda i pachnie jak sieczka z ziół. Grass Mix jest sztywniejszy, składa się z podłużnych trawek. Agrobs ma dużo takiej "nietrawiastej" frakcji, jakby miał też mikro listki. Jest drobniejszy i miększy, trochę się kruszy. No i pachną zupełnie inaczej, po tym Agrobsie czuć, że to nie jest jeden rodzaj siana i nara, tylko mieszanka z ziołami.
Koń wpierdziela oba. Czy mam jakiegoś ulubieńca? To, co akurat znajdę taniej. 😆 Agrobs ma ziółka, ale Grass Mix na pewno lepiej zachęca do żucia, więc dla nich potrzeb oceniam je na identycznym poziomie.
Sivrite, Hartog na alledrogo ze SMARTEM w niźli cenie wychodzi😁
Wiem, stamtąd biorę, ale wpadłam na darmową wysyłkę tego Agrobsa i stwierdziłam, że sprawdzę czy worth it. Ale nie, Hartog tańszy. 😆 Obie bardzo fajne, nie przeczę, więc wygrała cena.
Czym się różni jęczmień mikronizowany od jęczmienia walcowanego i dmuchanego?
Który z tych wariantów będzie łatwiejszy do gryzienia przez konia?
zoyabea, w gryzieniu chyba zasadniczo nie będzie różnicy. Mikronizowane ziarno tez jest płatkami.
Natomiast mikronizowane bedzie lepiej strawne i dodatkowo mikronizacja ogranicza rozwój grzybów i pleśni.
Więc lepsze mikronizowane ziarno, ale na pewno będzie droższe.
Mikronizowany ma większą strawność i mniej mykotoksyn i zarodników pleśni/grzybów, przez obrókę termiczną.
Jestem jakaś ciemna. W jaki sposób podajecie makuchy? Długo moczycie?
Podaje ktoś otręby pszenne granulowane? Faktycznie ich nie trzeba moczyć...?
Swoją drogą, biorę trzeci raz worek sieczki z Polskiego Żłobu, bo te moje konie naprawdę za nią przepadały. Drugi worek wyglądał bardzo dobrze. Zobaczymy jaki przyjdzie teraz.