jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

-Alvika-   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
14 października 2024 12:30
Meise, ja zostawiam sobie kawałek luzu na regulację, podwijam i przywiązuję dratwą końcówkę łańcuszka w taką małą pętelkę, do reszty łańcuszka. Ale u mnie to nie jest długi kawałek, może z 2cm, więc nie przeszkadza w niczym nawet przy założonej osłonce na łańcuszek.
Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi 🙈
-Alvika-, o coś takiego mi chodziło 😀 musiałam co prawda wyguglować słowo "dratwa" 😅, ale masz rację, mogę tą końcówkę po prostu przywiązać. U nas też to jest może z 3 cm. Ok, już wiem jak to zrobić, dzięki 😀 (mogłam sama w sumie wpaść na to 😅😉
-Alvika-   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
14 października 2024 16:37
Meise, bo dratwa wytrzymuje bezproblemowo wielokrotne mycie, końską ślinę/pianę z resztkami cukru i czegokolwiek innego, co w pysku wylądowało, plus niedosuszanie sprzętu po myciu itp. Jak już nie zmieniasz za dużo w regulacji (poza tym, co pętelka daje), to patent ma być wytrzymały i bezproblemowy - u mnie dopiero dratwa załatwiła sprawę. Inne sznurki przecierały się za szybko lub rozciągały.
Na fb Winderena widze zapowiedź systemowych wędzideł metalowych.
Ktoś widział na żywo?
Wszystkie 14mm, ciekawe czy bedą cienkie czy na bokach grubsze?
No i ciekawe czy kompatybilne z bokami od syntetycznych, ale pewnie tak.
Perlica, na stronie winderena są już dostępne. Pasują do boków i wyglądają na dość cienkie. (9/10 mm w środku, 14 mm na bokach)
anai, jejku masz rację. Nie kliknęłam w wędzidła, bo mnie zmyliło że rysunek tylko pomarańczowego ścięgierza.
Kurcze zastanawiam się nad spróbowaniem, ale póki co mam zestaw na skoki: czyli pusta oliwka i podwójnie łamane na codzień pełne, ale korci mnie skoro takie cieniutkie.
Może jak mi jakaś kaska wpadnie to sobie zamówię taki ścięgierz.
Super że takie coś zrobili!
Jeszcze pustych mi brakuje i byłabym super happy.
Czy ktoś wie, gdzie kupić magic pessoa z tym bardziej płaskim łącznikiem (na zdj to jaśniejsze, od góry).
20241025_131209.jpg 20241025_131209.jpg
Natrafiłam ostatnio, buszując po sklepach, na propozycje wędzideł sznurkowych.
Używał ktoś z Was?
Zaintrygowały mnie one, ale nigdy nie miałam takiego w ręku. A też nie znam nikogo, kto by je posiadał.
Jestem ciekawa opinii, jeżeli chodzi o użytkowanie.
Karla🙂, nie pessoa, ale to blokujące ma płaski łącznik :
https://www.fitmyhorse.pl/pl/p/Wedzidlo-podwojnie-lamane-Michael-Sweet-Iron-Fixed-Rings-Fager/1127 Mam je i jest świetne
Niestety oliwka,u nas odpada🙁
I potrzebuje dokładnie takiej płaszczyzny blokowania jak stare pessoa🙁
Karla🙂, zobacz jeszcze stubben easy control
Niestety, to kompletnie inne dzialanie. Nawet Islandic jest daleko od tych pierwszych magicow🙁
Szukam konkretnego wedzidla, nie zamienników
Czy ktoś wie, gdzie kupić magic pessoa z tym bardziej płaskim łącznikiem (na zdj to jaśniejsze, od góry).
Karla🙂, a musi być oryginalne Pessoa, czy może byc też mechanizm blokujący ale mniejszy w szerz łącznik?
Najchętniej oryginalne, stare dobre pessoa magic🙂 generalnie to szukam wedzidla blokującego się jak pessoa, w takiej samej pozycji, podwójnie łamane, ale łącznik nie może być taki wielki (dlugosc i wysokosc) jak w tych metalabowych pessoa ani za cieniutki. Wedzidlo zwykle, z luźnymi kółkami, łącznik z miedzi. Jedyne, które Florce pasuje to niestety ta stara pessoa z żółtym, mniejszym łącznikiem
Karla, zapytaj może dziewczyny z wędzidłowo na instagramie - ona ma teraz swoją markę vuicy i widziałam, że ma jakieś moce na zrobienie wędzidła na zamówienie
Wistra,One działają poza insta? Nie korzystam z tego narzędzia:/
Karla🙂, ma podany kontakt: viucy.equestrian@gmail.com 🙂
(Tak, viucy - u góry ja się pomyliłam, literówkę machnęłam)
Najchętniej oryginalne, stare dobre pessoa magic🙂 generalnie to szukam wedzidla blokującego się jak pessoa, w takiej samej pozycji, podwójnie łamane, ale łącznik nie może być taki wielki (dlugosc i wysokosc) jak w tych metalabowych pessoa ani za cieniutki. Wedzidlo zwykle, z luźnymi kółkami, łącznik z miedzi. Jedyne, które Florce pasuje to niestety ta stara pessoa z żółtym, mniejszym łącznikiem
Karla🙂, mi prychodiz do głowy max control ze sprengera. One maja malusie łaczniki jak KK ultra. Blokują się calkiem fajnie - na dwie wodze równo i jak koń napier to od razu sztanga. No i są z różnymi wariantami, kóła lużne, oliwka itd.
czy ktoś się orientuje czy znajdę na rynku wędzidło syntetyczne mniej grube niż winderen?
kamcia665, ale jakie? Np. Sprenger duo wypada cieńsze, beris (ja miałam konnex i był cieńszy), Novabet
dopiero czeka mnie cała przyjemność znalezienia odpowiedniego, pożyczyłam na test winderena z portem i było o wiele lepsze niż dotychczasowe metalowe, ale zdecydowanie za grube
kamcia665, możesz mieć problem. Syntetyki jednak muszą mieć swoją grubość aby trzymały kształt i nie były zbyt elastyczne.
Hej!

Szukam coś na skoki dla mojego konia. Odkąd przełamał lęki chce iść we wszystko aż się zabiera ze mną. Do tej pory jeździłam na zwykłym podwójnie łamanym ze słodkiej stali. Potrzebuje też coś metalowego, łamanego, na ruchomych kółkach tylko coś co mi go trochę przytrzyma. Macie jakieś pomysły?
Bajahorses, cyganka
Bajahorses, tez bym zasugerowała cyganke albo blokowane jak sztanga metalowa dobrze na niego zadziała
xxagaxx, sztangi i wszystko co się zmienia w sztangi odpada. Probówałam Stubbena Easy Control to było mega słabo. Chyba faktycznie spróbuje cygankę na dwóch wodzach.
Hej . Czy Stubben Golden Wings 2xłamane jest dopuszczone do wkkw ?
kamcia665, A Novabett? Jak dla mnie to ono jest dość cienkie jak na syntetyk.

Bajahorses, A Stubben Max Control..?
Sankaritarina, dzisiaj właśnie będzie testowane, cyganka niestety za mocna, strasznie pusty się robił
kamcia665, popatrz na Waldhausen Equimouth -ja mam pojedynczo łamane, 16mm
Cieńszego plasticzanego nie znalazłam
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się