naturalna pielęgnacja kopyt

Do kogo i gdzie na kurs podstawowego ogarniania kopyt? Oraz czy są dostępne jakieś wartościowe kursy online w tym temacie?
Słysząc jakie są problemy z regularnym przyjeżdżaniem kogokolwiek rozsądnego w moje strony chciałabym złapać wiedzę i chociaż odrobinę umiejętności praktycznych z używania tarnika - na moje szczęście w nieszczęściu poprzedni koń miał praktycznie książkowe kopyta nie wymagające jakichkolwiek interwencji a dostęp do kowala był bezproblemowy więc nie miałam okazji wyedukować się w tej dziedzinie.
-Alvika-   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
05 października 2024 21:27
leleiria, Ada Majocha - Advanced Equine Podiatry (Bosy koń).
Hej, nie wiem czy odpowiedni wątek, ale może akurat.

Mam klacz z niskimi piętkami, podeszwa na zdjęciach rtg niby ok, nie jest jakaś cienka, ale klacz średnio sobie radzi w terenie, często się podbija, ma ropę. Przerobiłam trochę butów materiałowych, ale zimą i jesienią kompletnie się nie sprawdzają.

Czaję się na scoot bootsy, po kowalu będę robić zdjęcia i wymiary, ale mam wątpliwości co do tych butów i właśnie niskich piętek, ktoś użytkuje? Może lepiej sprawdzają się inne modele (flex, albo enduro)? Nie było problemu z dopasowaniem?
Hoofbeats galopuj wesoło dopasują Ci model, rozmiar i do konia i do Waszych potrzeb.
Agnes14, tak wiem, czekam aż będę mogła robić fotki i te wymiary, ale jednak chciałabym poznać opinię osób, które kupiły i użytkują.
Ja mam flexy na świeżo rozkutym folblucie i są ekstra.
Znajoma ma scootsy na ochwatowym i też jest zadowolona.
jeżeli piętki są bardzo niskie to z nowymi butami typu scoot moze sie ,,wtopić,, bo ... do przymiarki dostaniesz same skorupy a po zakupie moze sie okazać że paski wchodzące na piętki są za wysoko i wcale nie trzymają buta na kopycie .
Czy powinnam zrobić przerwę w podawaniu kerabolu? Skończyłam właśnie 3 butelkę. Poprawa jest ogromna ale jeszcze nie mamy w 100% tego co byśmy chcieli. Czy można go dawać ile wlezie? 😅 A może zmienić na cos innego?
saniluap, a jaki był problem do poprawy?
Bardzo słaba puszka kopyta w każdym calu. Kopyta prawie nie rosły, wylamywały się notorycznie i to głęboko. Nie trzymały się nawet na nich klejone podkowy. Kowal już nie chciał nawet dotykać ich. Postanowilismy zaryzykować rozkulismy, kerabol, dobra pasza, na początek wjechały jeszcze buty. Mieliśmy parę podbić w między czasie ale teraz po roku kopyta wyglądają jak u konia. Jeszcze by mogły być w lepszym stanie ale już jest niebo, a ziemia z tym co było.. powinnam znaleźć któregoś dnia i wrzucić zdjęcia jako reklamę kerabolu, bo koń był nie do użytku.. i kowal i wet są w szoku że udało się z tego wyjść 😍 (kupiłam takiego konia już z klejonymi podkowami, 'bo lepsze' przez co nie widziałam faktycznego stanu -moj błąd)
saniluap, fajnie słyszeć że działa taki produkt.
saniluap, z preparatami z bioyną to jest tak;
1. Dawaka dobowa musi być minimum 20 mg bo inaczej nie wejdzie w ogóle w szlak metaboliczny "dla kopytek"... więc tu biotyna nie pomogła bo jest jej za mało w produkcie.
2. Jak długotrwale podajesz biotynę to masz potem kuku bo organizm konia się "oducza" produkować własną.

Imho, pomogły wam bardzej aminokwasy i cynk z tego preparatu i selen i mangan, oraz żarcie i zmiana warunków bytowania pewnie.
Rok to jest akurat czas gdy odrasta cała puszka.

Jak dla mnie można odstawić sobie ten preparat ale poszukać czegoś z dobrym profilem aminokwasowym (kopyta rosną z białka- makroskładnik! i kofaktorów- cynk, miedź itd.).
Dziękuję za odpowiedź 🙂 jest to cenna uwaga 🙂 faktycznie warunki bytowe zmienił diametralnie z chowu boxowego na pastwisko 🙂 myślałam żeby teraz wprowadzić msm (ten z Wit c) z dormy i coś do tego 🤔 tylko brak mi pomysłu co..
Weź daj jakieś suple kompleksowe z aminokwasami (dużo i dobrze). Na jesień/zimę to też sporo miedzi potrzeba.
Czy w armexie można moczyć grudę? Czy zbyt mocne?
Czy jest gdzieś dostępna książka Pete Ramey'a o kopytach?
saniluap, Czytając twoj wpis jakbym swoją sytuacje widziała. Moge na priv sie z Toba skontaktowac by poznać szczegóły?
co polecacie na probkemy z biała linia? keralit? a może jakiś wymaz i antybiotyk od weta?
___wika___, raczej wymazów i antybiotyków na to nie znajdziesz. Przynajmniej ja się z tym nie spotkałam.

Ja walczę z infekcjami długo. Zalecenia mam takie:
1. Ograniczyć cukier i skrobię w paszy do max 5-10%,
2. Wprowadzić suplementację Kopyt z cynkiem i miedzią
3. Dobry kowal, regularne struganie i wycinanie infekcji, gdzie to możliwe
4. Blue stuff, siarczan, artimud
5. Płukanie w cleantrax

W ogóle to kupiłam kolejny suplement na kopyta. Czeski Mustang Trace. Na razie mój wybredny koń żre, niestety dopiero od tygodnia więc trudno mi ocenić czy coś nam ten przyrost ruszy bardziej (przed tym zjadł 4 puszki life data). Jedyne co mogę rzetelnie powiedzieć o tym suplemencie na plus to: miła cena, granulat (bardzo drobniutki), zapach znośny, suplement zjadliwy. Jak się okaże skuteczny to na pewno się pochwalę 😁
Urwis, śmiało śmiało, dawno na forum nie zaglądałam 😅
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
08 stycznia 2025 23:10
Czy ktoś używał ? Szukam tańszego zamiennika keralitu
https://zdrowy-kon.pl/pl/p/Hoof-Hardener-Cream-450g-utwardzacz-do-kopyt/338
jakie sa najlepsze ksiażki o kopytach dla włascicieli koni i moze jakies kursy kilku dniowe w woj slaskim?
Eleyy, kurs u Kuby- rancho stokrotka.
Eleyy, Ta książka jest fajna https://www.taniaksiazka.pl/kopyta-anatomia-pielegnacja-diagnostyka-christina-cline-p-1595852.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&utm_campaign={campaign}&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA1p28BhCBARIsADP9HrNjkvepNedPkYlJK9USbJ_UCkGOtj3SfRR2tz6CHmZLubAW0KbaFAoaAov1EALw_wcB
Eleyy, wiosną ma odbyć się kurs organizowany przez Yasmeen. Jeszcze nie została ustalona konkretna data, ale jak tylko będzie to mogę napisać 😊
Mersi, tą ksiażke akurat mam i jestem w trakcie czytania
patkahm, kotbury, dzieki
Ile czasu po mocniejszym wycięciu przez kowala koń wam macał? Roczniak, skorygowane przody ciut mocniej bo zaczął krzywo ścierać, pod nadzorem weta. Tylko teraz kulawy w pień mimo, że podeszwy sporo mimo wszystko.
Wet podjedzie wieczorem prawdopodobnie dostanie przeciwzapalny. Spodziewaliśmy się że może macać, ale nie że aż tak... różne zrebaki się korygowalo i to niektóre nawet mocniej ale macaly dzień max 2 i potem już było w porządku.
Kopyta nie grzeją jakoś specjalnie, tętnice lekko tętnią. Mniej niż np wczoraj. 😓
Wymoczy c kopyto w kreolinie. Tyle tylko, ze ... jej nigdzie nie ma.😒
katakata, może jak krzywy był, krzywe kopytko, to wcale nie kopyto teraz daje obraz.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się