Młode Konie
Nevermind, ,,zjadło" mi część wypowiedzi 😉 Koń łazi cały czas na zewnątrz. Ma tylko wiatę, w której aktualnie nie da się go zamknąć. Tak więc fajnie, jak w takiej sytuacji przychodzę i koń czeka uwiązany, bo nie jest zbyt współpracujący.
A możliwość zamknięcia w boksie byłaby korzystna, chociażby ze względu na to, żeby nie puszczać upoconego konia na zewnątrz przy niskiej temperaturze i wietrze. Jeśli takiej możliwości nie będzie, koń będzie miał wolne do wiosny.
Dementek, jak ma się brak padokowania do tego, że ktoś Ci konia ogarnął… to chyba robota tej osoby? Naprawdę chyba tylko na revolcie ludzie potrafią wyciągnąć najbardziej z d. argument, byle tylko poprzeć jakąś tezę.
Nevermind, a ty umieszc czytać ze zrozumieniem czy specjalnie już się mnie czepiasz?
Nie piszę o braku padokowania ale o odzieleniu od stada. Rozumiesz różnicę.
Jakieś hodowle koni drezasowych w PL które mozecie polecic? Najlepiej takie mniejsze, nie typu "Parkitny" 🙂
KoniomanQa, ja mam po kilka źrebiąt w roczniku
kotbury, a Ty się Demetek nazywasz rozumiem? Ja podobno nie umiem czytać ze zrozumieniem. Geez.
Stwierdziłam tylko jedno: przeraża mnie że mówienie o smaczkach są tutaj bardziej kontrowersyjne niż taka metoda. Jest? Jest. I przy tym zostaję. Nie widzę sensu ciągnięcia tej dyskusji, zwłaszcza że jest nie na temat.
KoniomanQa, So Exquisite pod Szczecinem:
http://so-exquisite.pl/ naprawdę mała ale naprawdę cudne konie.
KoniomanQa, my mamy świetnego wałacha ujezdzeniowego, ma obecnie ponad rok i tegoroczna klacz ujezdzeniowa. Nigdzie ich nie wystawiamy, ale jak coś zapraszam do kontaktu 🙂
Hejka, co położyć na ścianie boksu gdy młody kopie przy jedzeniu? Bo kurczę przez te jego kopanie ostatnio musiał przyjechać do nas weterynarz bo miał obrzęk na obu nogach
Mam takiego w pensjonacie co kopał i wyrzucał jedzenie.
Karmiłam go dobry miesiąc z ręki (trzymając wiadro) Później jak już przestawał kopać to stopniowo stawiałam na ziemi, pilnując żeby nie wysypał i tak z czasem, z czasem teraz je ładnie. Czasem tylko sobie pyskiem przesuwa do tyłu i tak idzie tyłem z tym wiadrem dobre 20m 😅- tylko moje są wolnowybiegowe 😉
nokia6002, Mam takiego w pensjonacie co kopał i wyrzucał jedzenie.
Karmiłam go dobry miesiąc z ręki (trzymając wiadro) Później jak już przestawał kopać to stopniowo stawiałam na ziemi, pilnując żeby nie wysypał i tak z czasem, z czasem teraz je ładnie. Czasem tylko sobie pyskiem przesuwa do tyłu i tak idzie tyłem z tym wiadrem dobre 20m 😅- tylko moje są wolnowybiegowe 😉
nokia6002, dobry sposób lecz ja niestety nie mogę być codziennie w stajni🙁 A myślałam by jakąś matę przywiesić do ściany boksu lecz nie wiem…
zuza17, duża, gruba gumowa wycieraczka na miejsce gdzie kopie
zuza17, Widzi konia obok? U nas w stajni rozwiazano to u jednego konia powieszeniem plachty na kratach boxu, a innego gagatka dali bo boxu, gdzie miedzy konmi byla murowana sciana. Moze mozna by tez bylo przesunac zlob w inny kat, jezeli jest taka mozliwosc? Bo np. u nas by opcja umiescic mate na sciany boksu chyba nie przeszla (stoje w pensjonacie).
zuza17, Widzi konia obok? U nas w stajni rozwiazano to u jednego konia powieszeniem plachty na kratach boxu, a innego gagatka dali bo boxu, gdzie miedzy konmi byla murowana sciana. Moze mozna by tez bylo przesunac zlob w inny kat, jezeli jest taka mozliwosc? Bo np. u nas by opcja umiescic mate na sciany boksu chyba nie przeszla (stoje w pensjonacie).
Bella04, widzi widzi bo akurat boksy mają kratki a żłobi niestety nie mogłabym przesunąć ponieważ jest on wbudowany🙁
zuza17, a czy te konie się lubią? Tolerują?
Pytam, ponieważ miałam podobną sytuację i musiałam zmienić towarzysza, który stał obok mojej kobyły. Po prostu, nie owijając w bawełnę - nie znosiła go. Zmiana sąsiada wyeliminowała problem.
Oczywiście, jestem bardzo wdzięczna właścicielowi tamtego konia, który umożliwił takie roszady.
zuza17, a czy te konie się lubią? Tolerują?
Pytam, ponieważ miałam podobną sytuację i musiałam zmienić towarzysza, który stał obok mojej kobyły. Po prostu, nie owijając w bawełnę - nie znosiła go. Zmiana sąsiada wyeliminowała problem.
Oczywiście, jestem bardzo wdzięczna właścicielowi tamtego konia, który umożliwił takie roszady.
maluda, właśnie konie się lubią i nie „biją sie” przez boksy🙁 Podejrzewam teraz, że koń po prostu denerwuje się przy wypuszczaniu koni
zuza17, opona i pasująca micha w środek? Wtedy możesz mieć żłób w każdym kącie albo nawet i na środku. Tylko ta opona musi dobrze pasować do michy żeby tam giry nie wsadził
zuza17, zwykły dywan lub nawet kilka.
Cześć, przychodzę do Was z poradą, u mojej 2,5 latki zaczęła wypadać rzepka. Dzieje się w to memencie kiedy przystanie, zatrzyma się. przy każdym ruszeniu noga się blokuje na chwile przysiada na zadnia nogę przy tym jest takie strzelenie w stawach i rusza dalej i idzie normalnie noga sie nie blokuję podczas ruchu, czy ktoś z Was miał może taki przypadek, jakie rokowania, co robić ?
weronia90, ma pewnie za długie więzadł rzepki, ale to ocenić może dobry ortopeda.
Albo jej przejdzie jak pójdzie do pracy pod siodło, ale tylko jak będzie dobrze jeżdżona żeby zbudować garnitur mięśniowy.
Albo niestety nie i trzeba będzie ostrzykać albo nacinać.
weronia90, ja mam taki przypadek 5 lat. Odkąd pracuje jest dużo lepiej, praktycznie się jej nie zdarza blokowanie. Zalecenia od fizjo to było cofanie no i oczywiście dobra robota. Podaję boswellię i z przerwami msm
Czyli rozumiem, że to nie jest jeszcze żaden wyrok i są szanse, że się unormuje, bo nie ukrywam, że jestem przerażona, przyszło nagle 🙁
weronia90, *5 lat ma ona, nie ja ją dla jasności. Jak zaczynała robotę w marcu to dr Kalisiak ją badała, zrobiła rtg kolana plus usg i nic nie wyszło. Także daj jej czas i zrób badania zanim pójdzie do roboty 😉
Czyli rozumiem, że to nie jest jeszcze żaden wyrok i są szanse, że się unormuje, bo nie ukrywam, że jestem przerażona, przyszło nagle 🙁
weronia90,
w takich wypadkach bardzo ważne jest skątowanie kopyta w tej nodze, tak jak powyżej napisano zacznie pracować, powinno minąć, mozna łazić w ręku po górkach to robi,,robote,,
weronia90, nie, to nie jest wyrok. Bo nawet jeśli ostatetcznie się okaże że trzeba naciąć to też nic to skomplikowanego, ale z tym zazwyczaj czeka się do 6 latka, aż nastąpi koniec wzrostu.
Bardzo Wam dziękuję 💐 dzisiaj absolutnie nic takiego się już nie pojawiło, jednak jestem umówiona z wetem na wtorek na prześwietlenie o co chodzi. Zabieram się zatem za robotę wzmocnienia zadu i mam nadzieję, że będzie ok.
Jak się TO raz zobaczy to nie da się odzobaczyć 🤣😂
Moje 3 letnie Von und Zu 😅
IMG_8682.jpeg
Iskra de Baleron, czy Ty TO karmisz kurczakami na sterydach? 🤣
toż to pierwszy koń transgender 😜 fajny 😀