popręg

Czy te popręgi z futerkiem nie ślizgają się po brzuchu i dobrze trzymają siodło?
rzepka, jeśli siodło jest dopasowane a koń prosty to żaden popręg nie powinen się ślizgać. Ja jeżdżę na luźnym i nic się nie ślizga.
adriena,
Do tego że zdjęcia-chodzi o to, że koń ma wielką łoatkę, siodło musi leżeć za nią, a miejsce na popręg jest zaraz za łokciem🤦
IMG_4333.png IMG_4333.png
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
30 września 2024 10:58
Dziewierz, A dlaczego nie po prostu ProLite? Wiem, że nie ma gum, ale to tworzywo jest więc jak się nagrzeje od konia, to jest nieco elastyczne.
adriena,
Do tego że zdjęcia-chodzi o to, że koń ma wielką łoatkę, siodło musi leżeć za nią, a miejsce na popręg jest zaraz za łokciem🤦

Dziewierz, domyślam się celu ale nie napisałaś o który Prolite Ci chodzi i w sumie też pomyślałam jak Zembria, czemu nie Prolite. Ja mam podobny problem ale u nas przypasował syntetyczny popręg, dużo krótszy bo 65, ale mierzyłam 70 w skórze i w sumie, w skórze na mojego to 75 byłby chyba lepszy, jednak mój nie daje rady w skórzanym. Te gumy i tak niewiele zmieniają. Nie mierzyłam takiego w tym stylu bo stwierdziłam że wracam do żelowego, bo jest optymalny i najbardziej przyjazny dla konia.
zembria,
No właśnie przede wszystkim dlatego, że jest bez gum...
Dziewierz, w akcie dekoracji możesz do niego doszyć gumy. Perlica gdzies wymieniała na nowe w swoim popręgu ostatnio i była zadowolona.
xxagaxx, 😁
Dziewierz, widzę że pięknie ma załatwiła autokorekta 🤣🤣 desperacji .018731559256E+34;🤣
cześć, coś fajnego jest na rynku z popręgow skokowych dla konia który posiada sporą łopatkę?
Przyszłam się poskarżyć...
Nabyłam popręg ANKY, w rozm 80cm
Popręg cud miód i orzeszki.
Wczoraj (w końcu) zabrałam do stajni żeby założyć na konika.
A tu ZONK
80cm to on ma chyba w całości, a od sprzączki do sprzączki ma 70cm
Porównałam z moim Waldhausenem 80cm, to ANKY na całej długości jest 10 cm krótszy
Wtopa jak smok, bo kupowałam na TRADEINN, a i tak 2 tygodnie już dawno minęły
Wsadzę pewnie do ogłoszeń, ale jak znam życie, to rok będzie wisiał i nikt się nie zainteresuje
Idę sie popłakać w kąciku 😭
Dziewierz, który masz dokładnie model? Możesz go dokładnie pomierzyć? Odległość od sprzączki do sprzączki i od końca do końca? Są tam gumy? Ja myślę o tym, żeby kupić taki popręg i dać do obszycia futrem.
Dziewierz, jaki masz? ja mam 70-75 i muszę nowy kupić.
ANKY dressage girth ATS16001
Z gumami po obu stronach
Pomierzony centymetrem krawieckim:
Od końca do końca: 95cm
Od sprzączki do sprzączki: 71cm
Na zdjęciu pokazuję jak daleko są sprzączki od końcówki popręgu
No na moim Grubełku nie dałam rady zapiąć, a mój Waldhausen 80cm zapinam na 3cie-4te dziurki
Więc porażka
A popręg przepiękny, mięciutki
IMG_4383.jpeg IMG_4383.jpeg
IMG_4382.jpeg IMG_4382.jpeg
IMG_4381.jpeg IMG_4381.jpeg
IMG_4380.jpeg IMG_4380.jpeg
cześć cześć, jakie polecacie popręgi w kształcie półksiężyca?
zuza17, Mattes Crescent . Waldhausen Contour
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
06 listopada 2024 23:41
zuza17, KenTaur "Parma"
zuza17,
Dla mnie najlepszym popręgiem typu półksiężyc był i jest popręg anatomiczny z Horki. Miękki, nie obcierający konia, idealnie leżał 🙁 musiałam jednak zmienić bo mi kobył urósł, także poprzedni leży i czeka na nowy dom. Obecnie mam z firmy Start, nie jest tak przyjemny jak ten z Horki ale daje radę.
Czy mamy tu kogoś z koniem, któremu popręg schodzi do tyłu? Co ciekawe nie siodło, a sam popręg. W życiu nie miałam takiego konia.
Wg porad mattesa to pasować powinien athletico .
Czy komuś się sprawdził?
https://sklep.bergo.pl/-mattes-slime-line-athletico-popreg-asymetryczny-z-naturalnym-futrem-48890
Szukam popręgu do siodła skokowego, długość 140, chętnie skórzany albo z naturalnym futrem (lub to i to), mięciutki, z gumami z obu stron, anatomiczny na prostego konia (czyli bez żadnych księżyców etc). Szeroki, bo koń jest potężny i mój popręg wyglada jakby był przewiązany sznurkiem 🙈
espana, mam taki na sprzedaż, skórzany , że ściąganym futrem robionym na zamówienie w caball.
Tylko że z fartuchem.
Espana ja kupowałam ostatnio Kentaur Monaco. Zastanawiałam się nad prostym ale finalnie wzięłam ten Monaco, bo też nie chciałam efektu sznurka. Anatomicznym na razie mówię nie, bo mój ostatni to mi kilka razy obtarł konia, czemu, nie mam pojęcia. Ten model idealnie się układa i jest dla mojego konia komfortowy.
Perlica, chyba nie chcę z fartuchem, nie zakładam, że oderwiemy się z Klamotem od ziemi na tyle, by był potrzebny 😅 Ale że wczoraj saddlefitterka przywiozła mi siodło skokowe, które u nas zostaje 💥🎉🍾, to już i osprzęt sobie nowy obstaluję.
adriena, zwykły czy soft? Pisząc anatomiczny miałam na myśli te zwężenia, nic więcej, bez dodatkowego profilowania. W opiniach gdzieś przeczytałam, że widać, że to ręczna robota. Niechlujnie jest wykonany?
Espana te falowane mi obtarły mojego smoka, teraz mam taki że jest idealne zwężenie przy łokciach i nieduży "fartuch" na mostku, przy jego gabarytach to idealne poszerzenie. Efekt jest taki że nie wcina mu się popręg w ciało. Popręg wew część ma syntetyczną i to jest dość miękkie.
Perlica, a który masz, bo kojarzę coś, że Kentucky? Anatomic? Bo on ma ten fartuch w postaci równego rozszerzenia, a nie klapy sterczącej na brzuch i w sumie taki układ mogłabym zaakceptować.
espana, mam Reneissance , nowy , ale fartuch klasyczny , w top cenie.
Ale to nie jest to czego szukasz :-(
Jest to najpięknijeszy popręg jaki w życiu widziałam.

https://www.equishop.com/pl/popreg-z-fartuchem/14093-renaissance-popreg-a58-asymetryczny-z-fartuchem.html
Perlica, taki śliczny jak drogi 😁
Nie potrzebuję (na szczęście) z klapą na brzuchu i asymetrycznymi sprzączkami. I szukam w czerni.
Bardzo podoba mi się Kentucky Anatomic i cenowo też pasuje. Problem w tym, że robią ze sztucznej skóry.
Czy jakaś marka produkuje w podobnym kształcie, ale skórzane?
anatomic.jpg anatomic.jpg
espana, - tą sztuczna skóra ich akurat jest świetną imitacją i nic się z nią nie dzieje. Mam ładnych parę lat kaloszki, które bez stresu piorę w pralce, popręg też mocno rozważałam.
Zuzu., o, to jest chyba to 😍 Dziękuję 🌹
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się