jakiego kiełzna używacie/ WĘDZIDŁA - rodzaje, zastosowania, spostrzeżenia

zembria, znalazłam BR ale jakoś nie mam zaufania do tej marki, nie wiem czemu.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 września 2024 10:54
Perlica, A poka?
zembria, https://www.gnl.pl/wedzidlo-podwojnie-lamane-puste-br-16-mm.html

Tylko muszę kupic bandaż i się głowię jak to zrobić za jedną przesyłką i jednym sklepem, a w gnl brak bandaża do wędzidła
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 września 2024 11:00
Perlica, Napisz do nich żeby Ci zamówili. Dzięki za linka.
zembria, na to nie wpadłam, bo nie mają w ofercie żadnego
Perlica, ja mam fagera tytanowego... mój koń nie tolerował. Zapierał się na ryju (wielokrążek - podpinałam na różne sposoby).
Wróciłam pokornie do plastikowej jabłkowej sztangi.
martrix, no ten tytan mi się podoba z uwagi na wagę, ale nie podoba mi się z uwagi na chropowatość że tak powiem
Perlica, ten tytan jest przyjemniejszy niż winderen - ma lepszy „poślizg” tak z macania. W pysku to loteria co Ci kobyła oznajmi 😅

Ja mam Sprenger Satinox i ono też ma taką powierzchnię chropowatą niby. 14 mm jest dość lekkie [[a]]https://www.tradeinn.com/horse-riding/pl/sprenger-satinox-d-14-mm-bucha%C4%87/139775310/p[[a]]
Zuzu., ja dotykałam ten tytan i jakoś mi on nie podchodzi, ale w sumie nie ja go będę trzymać w paszczy 🙃
Winderen jest mało śliski to prawda, pewnie to jest problemem dla mojej i dlatego nie chce go połykać sama, bo zanim się poślini to jest ten czas gdzie sprawa jej dyskomfort.

Satinoxy mają tylko 14mm grubości, a to się boję na skoki że może być cienkie, bo zerkałam na te wędzidła od razu.
A ja kupiłam z ciekawości ostatnio pokazywane tu lamicell/metalab i jestem zadowolona. Na pierwszy ogień poszło niebieskie mniej elastyczne, koń jeszcze go nie przegryzł, a nawet jeszcze nie naruszył 😁
Materiał twardszy niż novabett czy nathe(winderena kiedyś tylko machałam i nie mam teraz porównania), twardość można powiedzieć, że tych smakowych tylko pod palcami przyjemniejsze.
I chyba stworzenie zadowolone bo nie chciał ostatnio mi oddać wędzidła po jeździe i ma szminkę.

Do pełni szczęścia brakuje mi wąsów dlatego rozważam jeszcze testy winderena. A wąsy na luźnym kółku w syntetyczny wędzidłem byłyby spełnieniem marzeń.
dzikadermi, ja w sumie miałam podobne potrzeby co ty i skończyłam z wędzidłem DIY, kolka przełożone od innego wędzidła, sciegierz winderen. Wąsy były spoko, ale potrzebowałam jednak luźnych kolek, wymyśliłam że duże będą prawie jak wąsy 😅
Screenshot_20240818_201325_Video Player.jpg Screenshot_20240818_201325_Video Player.jpg
xxagaxx, to jest podpowiedź. U mnie tylko przy, niektórych uczących się mam potrzebę wąsów. Ostatnio znajomy zajmujący się chyba różnymi odlewami z różnych materiałów zaczął zastanawiać się czy da radę coś takiego stworzyć i ma teraz wyzwanie 😅, a duże koła mogą być rozwiązaniem
dzikadermi, dotykałam je, ale wydaje mi się dużo bardziej kanciaste od Winderena, na którym mój koń chodzi najlepiej.
Piszę tu, bo tu się ludzie pytali, a do wątku szkoleniowego mniej ludzi zagląda.

WARSZAWA!
Szkolenie z dopasowania wędzideł (prowadzone przez Fenix Horse) - organizator sklep Cavalo Człekówka - odbędzie się 28 wrzesnia w Czekówce w Klub Jeździecki BINGO.
Cena 150pln.
Zapisy tel: 606 693 799, lub 600 261 126,
mail biuro@cavalo.pl

... mnie niestety nie będzie ale kolega, który to prowadzi jest supermenem i starcza za kilka osób🙂
Szukam wędzidła z krótkimi wąsami, anatomicznego. Coś polecicie ? Chciałam z BR, ale jak się zdecydowałam to zniknęło z oferty Pasikonika 🙁
PannaDziewanna, popatrz na Fagery
PannaDziewanna, ja polecam z stubbena🙂 Sama korzystałam i były fajne lecz za małe na mojego konia xd
zuza17, Za małe w jakim sensie ? Grubości czy długości ? Bo ja mam kobyłę zimnokrwistą, nosi wędzidlo 14,5cm.
Tu moje drugie pytanie: czy jak teraz mamy wędzidło 16mm, to czy ona bardzo odczuje zmianę na 14mm ? Ze zwykłego na anatomiczne bylaby zmiana.
PannaDziewanna, długość🙁
kotbury, daj znać jak będziecie robić następne szkolenie. Ten termin mi nie pasuje a chętnie pojadę.
Szukam wędzidła niełamanego z portem, ale:
- port musi być szeroki
- ścięgierz po bokach grubszy niż ścięgierz portu
- fajnie jakby było z jakiegoś tworzywa
kotbury, Beris, ten sztywny? On ma lekko spłaszczony port
Busse double flexi może?
Dzięki dziewczyny!

To limobits najbliżse temu czego szukam... już mi je polecałaś własnie kiedyś.
Jestem ciekawa czy ktoś to ma na wypożyczalni.
kotbury, właśnie ten sklep co ci podlinkowałam. Ale o ile pamiętam tylko 13.5
kotbury, właśnie ten sklep co ci podlinkowałam. Ale o ile pamiętam tylko 13.5
epk, będzie dobre.
dzięki!
Macie jakiś fajny sposób na końcówkę łańcuszka podbródkowego, żeby nie dzwoniła i nie fruwała w trakcie jazdy? Mocujecie ją jakoś? Chętnie przyjmę jakiś domorosły sposób 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się