własna przydomowa stajnia

BUCK, ze słomy, nie jedzą, ale mają też siana w opór 😉
Celunowa, oh napisz skąd bierzesz i co to. Mój stoi na ściółce lnianej. Nie jest to ideał ale powiedzmy, że się sprawdza. I jest stosunkowo tanie.
epk, to jest ten https://www.evado.pl/produkt/pellet-ze-slomy/ ale można też znaleźć troszkę taniej. Mi na 2 konie paleta wystarcza na 3 miesiące.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
21 września 2024 11:19
Celunowa, Faktycznie dla kaszlaków jest ok? Polewasz wodą, żeby się rozpadł, czy tak po prostu sypiesz?
zembria, tak, polewam wodą (ok 15l na 4 worki Mi starcza w zupelnosci) - nie pyli, ładnie się rozpada, ładnie chłonie siki 😉 codziennie wyrzucam bobki, mokre raz-dwa razy w tygodniu i jest całkiem przyzwoicie. Testowaliśmy i troty i torf, wszystko miało jakieś mankamenty, pelet na razie zostaje na dłużej z nami 😎
Od jakiegoś czasu borykam się z problemem pana, który notorycznie przychodzi do lasu z psami - psy ochoczo ganiają mi 2 młode konie. Kilka razy już naprawialiśmy poniszczone ogrodzenie (w panice konie skaczą i rozwalają płot), dziś uciekły na dobre, psy pogoniły ich przez las, na końcu wpadły do bagna - szczęśliwie same dały radę wyjść. Jest jakiś sposób na intruza? W normalnych warunkach ucieczki się nie zdarzają. Z panem rozmawialiśmy kilka razy, na miło i na ostro. Jak widać bezskutecznie 🙁 Mam spore padoki, ogrodzenie tego siatką będzie słono kosztowało, do tego boję się, że te konie w panice wpakują się też w taką siatkę i się pokaleczą bardziej.
23 września 2024 13:19
olq, Policja. Nie wolno pas luzem puszczać, musi być na smyczy i w kagańcu.
olq, nisko pastuch - na wysokości pimpków.
NO tylko Policja będzie szukać wiatru w polu. Nie wiem kim jest ten pan niestety. Zrobię jeszcze rozeznanie we wsi,może ktoś wie, ale no już dziś to mi witki opadły, nie dość żę mam znowu wyłaane deski, pozrywany cały pastuch to realnie już się boję tych koni wypuścić, żeby zaraz nie było powtórki z rozwywki. Narazie boksuję i patrzę czy całe 🙁, bo wygląda na to, że w tą wodę wpadły na łeb na szyję, cali zalepieni w szlamie są;/
Weź wiatrówkę lub innego straszaka, może pan sam na siebie ściągnie policję.
23 września 2024 13:58
olq, To niech szukają, ale już bym zgłosiła takie coś, bo to się mogło serio źle skończyć.
No mogło, ja się od 2 godzin trzęsę, konie powoli się uspokajają. Popytam dziś we wsi, ten typ często się tu kręci, myślę że ktoś może pomóc w identyfikacji.
Te konie są wychowane z psami, w normalnych warunkach wypraszają psy z padoku, żaden z moich tam nie wejdzie. Natomiast 2 burki wybiegające z lasu i ganiające ich za zadem są nie do przejścia.
olq, może pomogą tabliczki że teren monitorowany i atrapy kamer? Albo prawdziwy monitoring? Może to tego Pana odstraszy.
olq, współczuję sytuacji.
Dziewczyny mają rację - psów nie wolno puszczać luzem. To zawsze jakiś punkt zaczepienia dla policji. Może odpowiednia kara pieniężna będzie dobrym motywatorem do zmiany zachowania tegoż Pana.
A jeżeli będziesz miała sposobność (nie życzę) to nagrywaj takie incydenty.
olq, strasznie irytujące są niewychowane psy :/ wczoraj byłam na spacerze 3 moje psy + ja i koń. Z daleka pies leci z jazgotaniem, ludzie wołają, a pies nic. Leci na nas. Moje psy przy mnie, koń zdezorientowany trochę -może inny ton szczekania. Powąchał pojazgotał i poleciał do właścicieli. Po chwili znów leci z daleka. Ludzie mieli szansę go złapać bo był przy nich. Ale nie niech będzie nieposłuszny. Dobrze że byłam na 4latce, a nie na 3 latce. Bo 3 latka mogłaby się takiej nowości mocniej przestraszyć. Ja mam 4 psy, mój sąsiad chyba z 8 i często latają między końmi.
Konie chyba rozróżniają swoje psy?
Z doświadczenia wiem, że Policja raczej ma to gdzieś. Ale już straż łowiecka reaguje błyskawicznie. I nawet jak nie wiesz gdzie Pan mieszka, to Pan ze straży łowieckiej posiedzi kilka dni pod rząd i tego Pana przydyba z psami bardzo chętnie.
Przynajmniej u mnie tak było. Chodziło o wyżła polującego na sarny.

Perlica, dobrze mówi. Warto zgłosić do lokalnego koła, bo myśliwych też wkurzają latające psy wprowadzające zamęt w łowisku. A przyłapane na gorącym uczynku czasami już nie wracają do domu.
O jest to jakaś myśl. Szkoda mi psa, bo on najmniej winny, ale po dzisiejszej akcji mam dość.
24 września 2024 08:03
Masz też ogrodzenie zniszczone więc to są straty finansowe. Ja bym zgłosiła na policję, a do koła swoją drogą.
Mienie to już mam zniszczone kilka razy przez te psy.

Przyszło mi do głowy obicie ogrodzenia od dołu taką elektryczną siatką używaną do drobiu - coś takiego - stosował ktoś może u siebie?

https://agroarko.pl/product-pol-1733-Siatka-elektryczna-dla-drobiu-50-m-112-cm-podwojny-szpic-zielona.html
zastanawiam się czy kopie wystarczająco mocno, żeby zatrzymać psa.
Ja miałam, moje puste razu po nosie dostały, ale jakby wzięły rozbieg zdecydowanie by to zerwaly. Chyba lepszy by był drut.
TRATATA   Chcesz zmienić świat? -zacznij od siebie!
24 września 2024 20:32
olq, to można uznać za szczucie psem, to jest karalne, nagraj go przede wszystkim a dodatkowo puść kilka warstw drutu z prądem w miejscu, gdzie wbiegają psy. Pastuch psy pamiętają na długo. Ja bym go śledziła zwyczajnie i nagrywała, jakiś chory gość. Ja konia za młodu nauczyłam ganiać psy to ma zabawę a psy chwilę strachu.
Czy robił ktoś z Was ogrodzenie dla koni ze słupków kompozytowych? Jakie wyszły wam koszty całkowite?
Nie wiem czy to odpowiedni wątek ale liczę, że się nada. Czy są jakieś pojemniki podobne do Sortera z Ikei, ale jeszcze większe ? 10sieczki nie wejdzie za nic, 20kg sieczkopaszy też na dwa razy :/
PannaDziewanna, sortera ma 2 pojemności. W te większe na 100% wejdzie całość...
_Gaga, sieczka niekoniecznie, ale wszelkie pasze się zwykle mieszcza
Gillian   four letter word
25 września 2024 12:59
Sieczki absolutnie nie mieszczą się 🙁
Dokładnie. Ja mam dwa pojemniki na sieczkę.
TRATATA   Chcesz zmienić świat? -zacznij od siebie!
26 września 2024 13:40
anita333, z kompozytu nie wiem ale kupowałam w tym roku equisafe na ujeżdżalnie. Ceny są podane tylko o wysyłkę trzeba pytać. Ogólnie ładne, polecam, u sąsiadów już stoją kilka lat i nadal dobrze wyglądają.
O właśnie, macie jakieś doświadczenia z ogrodzeniami Equisafe? Zwłaszcza na padokach, jak się sprawują jeśli chodzi o wytrzymałość, trwałość, generalnie czy są wady i jeśli tak, to jakie 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się