Ustawa o rejestracji i identyfikacji zwierząt. Obowiązek zgłoszenia siedziby stada i koni do ARiMR

BUCK   buttermilk buckskin
08 lipca 2024 08:02
ale jednoosobowy właściciel jednego wałacha póki nie ma obowiązku mieć numeru producenta, to nie ma celu tracić czas na ARMiR
Karla o jakie dopłaty moze ubiegać sie właściciel konia mieszkający np w Warszawie mający ziemie tylko na parapecie w doniczce ???
adriena, nie wiem, może tak stanowi prawo unijne?
W Niemczech właściciel konia ma swój numer.
Na ten moment jedyną korzyścią jest możliwość wglądu do IRZ i wprowadzania zmian.
IMG_5579.jpeg IMG_5579.jpeg
BUCK   buttermilk buckskin
08 lipca 2024 14:48
ale kod producencki przypisany do właściciela konia, i dający wgląd w bazę i podgląd danych swojego konia/i był w przepisach od początku
Blucha, nie wiem, ale jest sporo osob prowadzących inne działalności rolnicze, spełniających wymogi, a trzymający konie w pensjonacie. Ja dzięki numerowi i dzialom spec mam preferencyjne warunki na szkoleniach agrifood, a moj kolega z pracy dostal jakieś fajne stypendium i kasę dla startupu agri, tam się to przydało🙂
desire   Druhu nieoceniony...
08 lipca 2024 15:22
A mi by się to podobało jakbym miała swój numer i możliwość samemu wprowadzenia i wyprowadzenia konia z danej siedziby stada. Jeśli jednak kazdy będzie musiał mieć numer producenta tylko po to żeby mieć wgląd to dla mnie jest to totalnie bez sensu 😅
A to właściciel nie może swojego konia przepisać z jednego pensjonatu do innego? I wtedy akceptują to posiadacze? Jeśli nie to rzeczywiście bez sensu
kortina, już widzę tych właścicieli prawidłowo zgłaszających przemieszczenia 😉

Posiadacz odpowiada przed ARiMR, to jemu ma się zgadzać stan stada. Nie pozwoliłabym nikomu na mieszanie w moim stadzie 😉

Możliwość podglądu, weryfikacji, wprowadzania zmian dotyczących np nazwy czy coś - ok. Ruchy w stadach - NOPE 😉
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
12 września 2024 00:22
Zrobiłam wybycie dwóch koni. Dokument już z tydzień wisi jako w trakcie kontroli. Czy cos jeszcze muszę zrobić ?
Przybycie od razu poszło jako zatwierdzony.
domiwa, Prawdopodobnie nowa stajnia jeszcze nie zrobiła "przybycia"
Czy wiecie jak wpisać w tym systemie że koń nie jest przeznaczony do spożycia przez ludzi ?
Czy wiecie jak wpisać w tym systemie że koń nie jest przeznaczony do spożycia przez ludzi ?
Akatash, a to się wpisuje do systemu? Ja to mam w paszporcie.
adriena jeśli jest w paszporcie to również musimy dodać to w arimrze
Mnie gonił PIW o to, pisemko nawet dostałam, że jest niezgodność paszportu ze spisem u mnie w stadzie.
Piaffallo,
A wiesz jak to dodać ?
Dzwoniłam wczoraj do mojego armiru ale pani mnie dosłownie opierdzieliła że ona jest po l4 i wszyscy coś od niej chcą i ona nie wie . Szukała chwilę i się poddała ( kocham armir) więc dalej nie wiem .
Akatash wrócę z pracy I postaram się znaleźć bo mnie instruktarzowal PIW telefonicznie
Piaffallo, kurcze mój też ma w paszporcie. Ale w agencji Pan tego nie wpisywał, wiem bo nam tłumaczył po kolei co robić. Aby wiedzieć na przyszłość.
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
20 września 2024 12:49
Na rozwijce w utwórz dokument jest taka pozycja
jak "wyłączenie koniowatego z łańcucha pokarmowego",
może tędy droga...
tak jak ms_konik napisała
Utwórz dokument -> wyłączenie koniowatego z łańcucha pokarmowego -> wybierasz konia
Bardzo ważne, że musi się to zgadzać z paszportem. Ogólnie gonią pisemkami tych, których konie były w klinice od czasu wejścia ARIMRu, bo wtedy jak miały jakiś zabieg to z automatu mają wbijane w paszporcie, że są wyłączone i potem kliniki chyba to muszą składać. Bo wiem, że nasz PIW gonił właścicieli, którzy byli w Buku.
Dzięki !
Jak sprzedaję konia, to zgłaszam tylko wybycie koniowatego czy jeszcze coś muszę zaznaczyć??
Tylko wybycie.
Hej. Może ktoś już przerabiał ten przykry temat i podpowie.
Jak wygląda procedura w przypadku usypiania konia?
Co się zaznacza w systemie ?
Do firmy utylizacyjnej trzeba dzwonić, czy jest to jakiś połączone, że dostają zgłoszenie jak jest w systemie?
zamawiasz zakład utylizacji, odbierają konia i dają papier . W systemie zgłaszasz padniecię. Podajesz numer zakładu utylizacji. Po klepnięciu przez pulap - papier unieszkodliwienia padliny wysylasz do pzhk i ściągają go z bazy. wsio
czesio, dziękuję 😘
hej, moze ktos mi poradzi jak zalatwic problematyczny temat. Od poltora roku probuję w PZHK przerejestrować konia na mnie - na razie mam go na zagranicznym paszporcie gdzie jako wlasciciel nadal widnieje ten, kto mi go sprzedał. Moj oddzial PZHK ignoruje mnie koncertowo, listy polecone olewają, na maile nie odpowiadaja, tel nie odbieraja. A ze mam w pioruna daleko do nich, to fizycznie nie wzielam paszportu i nie pojechalam... Bez rejestracji w PZHK tematu ARMiR nawet nie ruszalam, bo to nie moj kon. Probować najpierw rozwiklac sytuację w PZHK (co moze chwilę potrwać) czy jakos rownolegle się zabrac za ARMIR - ale jak jesli tam sam system a brak kontaktow do zywych sensownych ludzi? Pojechac do nich??
TRACES na przywoz konia i umowa sprzedaży jest z 2022, wiec zastanawiam sie tez gdzie zeznawac ze kon w tym czasie stal - zeby nikomu nie narobić klopotow...
konstelacja, zmienić właściciela powinnaś w związku który paszport wydał.
konstelacja - na moje oko zaczynasz od armir, ujawnienie. Podajesz numer stada gdzie stał 1,5 roku temu. Potem bawisz się z pzhk. Z ciekawości zapytam, który to pzhk? Aż mi trudno uwierzyć w takie olewactwo...
konstelacja, może rozwinę, jeśli masz traces to tam jest podany adres pod który koń przyjechał.
Zgłaszaniem koni do IRZ i przypisywaniem do stada zajmuje się posiadacz tego stada. Jeżeli koń od stycznia 2023 stoi w pensjonacie to ten pensjonat powinien go mieć u siebie na stanie. Chyba że czegoś w tym temacie nie zrozumiałam?

Jeśli kupiłaś konia z unii to powinnaś odezwać się do związku który wystawił paszport, oni cię poinstruują czy i co powinnaś im wysłać. Związek zagraniczny dokona wpisu / przyśle wklejkę i zarejestruje u siebie zmianę właściciela.
Ja nigdy nie bawiłam się w zmianę właściciela w związku. Tylko w pzhk. Bez problemu mi wibili zmianę właściciela.
W armir mozna zrobić ujawnienie, i dopisać konia do pensjonatu w którym teraz stoi.
xxagaxx, no i jak będziesz potrzebowała duplikatu paszportu to gdzie będziesz o niego wnioskować? też do PZHK? XD
Związek który wystawił paszport nie ma pojęcia że jesteś właścicielem tego konia.
Lepiej sobie to wyprostuj 😀
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się