Kącik Rekreanta (część XVII) 2024

flygirl, miłych lotów! Odpoczniesz sobie trochę na takim doświadczonym gagatku 😁 A potem wrócisz do pracy od zera z jakimś nowym. Fajnie, że masz opcje takiego różnorodnego rozwoju!
wątek zamknięty
flygirl, - coś się kończy, coś się zaczyna 😉 Kurcze, zazdro okazji do jazdy na różnych zwierzakach i rozwoju. Wiem, że serduszko zawsze krwawi, ale obiektywnie to nie ma nic lepszego dla własnego jeździectwa niż zmieniać konie.
wątek zamknięty
Dziś w ramach zabawy pojechaliśmy konkurs krzyzaczków z Grubciem. Co prawda ja nie skakałam od 5 lat 😂 ale jeszcze pamiętam jak to się robi. Kucyk rozskakany, tylko zawodniczka się rozchorowała, to skorzystałam, a co. Średnio było z widzeniem odległości i tempem, bo galop czworobokowy jak się okazuje nie bardzo działa na parkurze i zebraliśmy punkty za czas 😝 ale bawiłam się świetnie. No i można się było odstawić w różowe ciuszki 😎🦄

...ale rozprężalnia z kucykami to jest jakiś dramat 🤣
IMG-20240908-WA0006.jpg IMG-20240908-WA0006.jpg
IMG-20240908-WA0014.jpg IMG-20240908-WA0014.jpg
IMG-20240908-WA0009.jpg IMG-20240908-WA0009.jpg
IMG-20240908-WA0013.jpg IMG-20240908-WA0013.jpg
wątek zamknięty
keirashara, Konkurs stylu i outfitu wygraliście z Grubciem zdecydowanie 😎
wątek zamknięty
keirashara, on nie jest Grubciem! To jest mega fit Ślązaczek!
wątek zamknięty
keirashara outfit miljon/10 😍 a rozprężania z kucami współczuje 🤣
wątek zamknięty
Dzięki! W wyglądanie celowaliśmy, przejazdy były przy okazji 😎

kare_szczescie, - to fakt, fajnie zrzucił i bardzo się cieszę, bo on na koniec lata z reguły puchnie. Gorzej, że mi siodło teraz trochę nie leży 😂 ale ustaliliśmy z fizjo wrzucenie na miśka póki co.
wątek zamknięty
Moon   #kulistyzajebisty
09 września 2024 19:57
keirashara, jak dla mnie 10/10 - zarówno jeśli chodzi o wyglądanie jak i dojechanie! 😜😁
Podziwiam za skakanie w ujezdzeniówce 🙈
wątek zamknięty
W ogóle jak wszyscy rekreanci wybrali się na zawody to my też! Zadebiutowaliśmy w CC i poszło… średnio 😂 ja nie wiem dlaczego myślałam, że mój arabokonik po ponad roku wolnego od siodła, 6 miesiącach treningu, na drugich zawodach w życiu, a czwartym wyjeździe w ogóle, stwierdzi, że niczego się nie boi. Niespodzianka! Bał się w opór. No ale starał się bardzo wykonać to o co go prosiłam. I mimo, że wynik nie satysfakcjonuje to wyglądaliśmy pięknie, bawiłam się doskonale, a mój koń normalnie jadł przez cały wyjazd, co jest sukcesem samym w sobie.
IMG_1082.jpeg IMG_1082.jpeg
IMG_1085.jpeg IMG_1085.jpeg
IMG_1083.jpeg IMG_1083.jpeg
wątek zamknięty
Omatkojakiladny �
Czy ja mogę jakiś update z czego to to takie ładne się urodziło?
wątek zamknięty
faith, ładny jest skubaniec 😁 to genialna myśl hodowlana z Holandii. Połączyli linie ujezdzeniowe ( Donerhalki, Rubinsteiny) z dużym dolewem krwi arabskiej. Z charakteru mocno się ten arab przebija. Gorąca głowa, trochę płaski galop, wysoko osadzony ogon, lubi się chować ale przy tym stara się współpracować. Śmieszny koń. Bardzo lubię z nim pracę ale to taki konik do ambitniejszych rekreantów. Za słaby ruchowo dla profesjonalisty, za trudny do amatora. Nie zamieniłabym go na innego ale krzywą odmianę na głowie z chęcią bym przemalowała 😂
wątek zamknięty
Gillian   four letter word
10 września 2024 10:55
Omg jaki ładny 😍
wątek zamknięty
kare_szczescie omatko, dla mnie idealny mix, ja kocham arabskie głowy i charaktery 😍 no naprawdę jest cudowny 🦄
wątek zamknięty
Moon, - nie mam wyjścia 😂 skokowe sprzedałam kilka lat temu. Poza tym jak mam siedzieć w czyimś średnio pasującym siodle, to wolę swoje, czuje się pewniej. Przy tej wysokości jest przyzwoicie, bo mój fotel akurat nie usadza na prostej nodze.
kare_szczescie, - przepięknie się prezentowaliście 😍 Super, że się starał mimo wszystko. Na kolejnych będzie lepiej, może już mniej strachów.
wątek zamknięty
Moon   #kulistyzajebisty
18 września 2024 07:21
Rekreanty z południa Polski, jak tam sytuacja powodziowa u Was?
wątek zamknięty
Nas zalało, ale koniom było do nadgarstków max. Woda dość szybko zeszła, z łąk z grubsza również. Siano, słoma nawet ok, owies i jęczmień zalało.
Sieczkę mi uratowali, sortery z ikei 2/3 odpłynęły, w jednym było trochę paszy, z której zrobił się powodziowy mesz, ale przynajmniej waga tego uratowała jeden pojemnik :P
Konie ok, od poniedziałku już chodzą na łąkę, ludzie też ok. Trochę strat materialnych. Teraz słońce i ciepło, więc wyschnie chyba szybko. Niestety rośnie też ilość robali :/
wątek zamknięty
Moon   #kulistyzajebisty
18 września 2024 10:07
budyń, to dobrze, że nienajgorzej. Jak mi wyskakują relacje i filmy, że domy porywało, czy że 2t auta sobie pływały jak koreczki od wina na wodzie, i jak szybki był miejscami nurt, to mi skóra cierpnie i robi się słabo... 😮😨

edit: a robactwa współczuję szczerze, niedość że u Was zawsze więcej tego, to jeszcze teraz, jak wszystko wilgotne i się ciepło zrobiło... Brrrr.
wątek zamknięty
budyń, a gdzie stoicie?
Do nas przyjechał 1 koń ze stajni Odra Głoska, być może przyjedzie drugi, dwa konie z drugiej strony Wrocławia, i dzisiaj mają przyjechać 2 ze Szczepanowa, bo podobno ma być niedaleko wysadzany wał.
wątek zamknięty
U nas nalot koni z terenów zagrożonych, udostępnili boksy używane na zawody (mamy przy hali takie angielki bez wody plus namiot). Jest jeszcze kilka miejsc jakby ktoś potrzebował. Także bezpiecznie, stajnia daleko od rzek i ma taką uroczą budowę "z górki" że ewentualnie przy opadach intensywnych mamy rzekę przez środek na korytarzu, ale nie stoi tam woda 😅

Za to komarów tyle, że idzie się wieczorem zachlastać 😖
wątek zamknięty
espana, okolice Nysy 🙃
Robali to już wczoraj była masa, te meszki to dramat będzie.
Udało mi się dorwać worek paszy w (o ironio) Kłodzku, jutro zawożę to darmozjad będzie miał co jeść chociaż :P I obowiązkowo muszę zamówić suple na żołądek...
wątek zamknięty
budyń, Ufff, dobrze, że nie odpłynęliście na amen!

U nas spokojnie, choć zarządzona była ewakuacja jednej stajni tak "w razie w", ale nic na szczęście się tam nie działo (a okoliczności takie, że mogło). Czesi przy granicy też ewakuowali swoje konie, tam podobno ostro zalewało 🙁, ale chyba już wszystko OK. Dojazd do Czech był niemożliwy, więc jak ktoś jechał z Polski do kliniki to mocno nie zazdroszczę 🙁
wątek zamknięty
Hej, tak tylko napiszę, że ci, których zalało, albo konie będą puszczane na tereny po zalaniu to warto się zaopatrzyć w węgiel aktywny, ziemię okrzemkową i dobre probiotyki.
Syf niesiony z woda dopiero wszystkich uszczypnie w zadek za jakiś czas. Do tego rozwojowi wszech gówna w glebie sprzyjają relatywnie wciąż wysokie temperatury.
Warto konie wspomóc w usuwaniu toksyn czy zapobiec ewentualny przytruciom.

Ziemię okrzemkową podajemy tylko krótkotrwale bo ma ona naturalnie wysokie zawartości aluminium. Żeby się nam konie nie pouczulały "na wszystko" po takiej kuracji oczyszczającej.
wątek zamknięty
No i najlepiej zwapnować padoki, łąki
wątek zamknięty
Moon   #kulistyzajebisty
28 października 2024 07:40
Halo, rekreanty, żyjecie jesienią? Nie zapeszając, tfu, tfu - dość łaskawą, słoneczną i pogodną jesienią 🌞

U nas trochę życiowych rewolucji się przydarzyło: Kulisty zmienił chałupę, byliśmy na konsultacjach ujeżdżeniowych (Ale nie, nie przebranżowimy się na dresów :P), treningowo trochę podskakujemy i obecnie na nowo odkrywam fajność mojego konia, rzygając tęczusią 😍🤣 Zapewne bliżej końca roku trochę spowolnimy obroty, bo czeka mnie przeprowadzka (tym razem moja) no ale póki co - korzystam ile wlezie ze wszystkiego: z pogody, z flow Kulistego i infrastruktury stajni (kazurela to złoto! 🤣 )

A co u Was?
IMG_4135.jpg IMG_4135.jpg
IMG_4139.jpg IMG_4139.jpg
wątek zamknięty
U nas też pogoda piękna i korzystamy 😀

Ja zaliczam pierwsze jazdy na moim koniowatym.
Cały czas nie chce mi się wierzyć, że on dopiero co miał 2 lata, a teraz mogę już na nim pojeździć 😍
IMG-20241026-WA0000.jpg IMG-20241026-WA0000.jpg
IMG20241024135506.jpg IMG20241024135506.jpg
wątek zamknięty
Hej, u nas kryzysik🙂
Po pierwsze kobyła "bardzo chce mieć źrebaczka", bo sporo ogierów się ostanio u nas przewinęło i jest nie do wytrzymania.
Po drugie- cierpię na brak trenera. Stanęłam w miejscu gdzie "pomysłów mi brak" i weny i motywacji.
Więc chyba pojeżdżę w teren🙂
wątek zamknięty
Moon i tak się powinno żyć 😎 też bym chciała na jakieś konsultacje się wybrać, ale że koń bobas to czekam do przyszłego roku 🙈 chociaż byłam ostatnio jako wolny słuchacz, zawsze coś 😁
my się ostatnio na spacerki trochę wozimy póki pogoda sprzyja 😁 i próbujemy trochę ten mały nakręcający się móżdżek ogarnąć 🤣
a.jpg a.jpg
a2.jpg a2.jpg
a3.jpg a3.jpg
wątek zamknięty
Moon   #kulistyzajebisty
29 października 2024 07:31
wabankowa, Black Beauty wypisz wymaluj! 😁
(chociaż "oryginalny" Black Beauty był chyba xx'em z tego co pamiętam...? :P)
Ale tak, cieszmy się pogodą, bo nie wiem jak u Ciebie, ale w Trójmieście w sobotę nocą już tylko 2 stopnie... ;(

kotbury, na kryzysy tereny są najlepsze, potwierdzone badaniami (na sobie xD) info! 😎

charlieeee, stalkuję na insta regularnie, widziałam że pannica już więcej śmiga pod siodłem i w wędzidle, także rzeźbka wre 😁

a wrzucę jeszcze jednego Kulistego sprzed golenia i jego "odkrycie" - czochradełko na padoku 🤣 jakości ziemniaka (screen z filmiku xD)
IMG_3979 kopia.jpg IMG_3979 kopia.jpg
szczota.jpg szczota.jpg
wątek zamknięty
Moon drzewo to must have padokowy do czochranka 🤣💗 wędzidło to akurat nasza zmora nadal 😂 ale pracujemy nad tym, może do przyszłego roku w końcu ogarnie 😅 kurcze kusi mnie ogolenie, chciałam najpierw tylko nogi, żeby o higienę było łatwiej, ale ona tyle schnie, że chyba pójdziemy tą golarką trochę dalej 🙄
a4.jpg a4.jpg
wątek zamknięty
kotbury, moja też bardzo chce mieć źrebaczka i jest nie do wytrzymania 🙄 przez tą poronioną pogodę chyba te ruje
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.