Kupno konia
doloruu, A nie lepiej gościa ściągnąć o tą wysyłkę po prostu? Albo poprosić kogoś znajomego żeby osobiście odebrał i wysłał? Bo skoro sama nie masz jak podjechać, to się domyślam, że to "drugi koniec Polski".
zembria, mogłabym tam podjechać tyle że według sprzedającego paszport został wysłany 😒
doloruu, A wysłany został poleconym, czy zwykłym listem? Jak poleconym to nie zginie, jak zwykłym to może być słabo faktycznie. Ja tam bym nękała telefonami.
zembria, zapytałam ale nie dostałam odpowiedzi, brak odzewu już od kilku dni
doloruu, Telefon nie odpowiada? Słabo. Bo no konia niby można zwrócić, ale skoro go kupiłaś to znaczy, że koń Ci odpowiada no i chyba szkoda by było. Innej możliwości kontaktu nie masz niż telefon?
zembria, niestety tylko telefon i komunikator społecznościowy. Wiadomo, że konia wolałabym nie zwracać tyle że sprawa z nim jest taka, że w paszporcie koń powinien mieć również certyfikat, a bez niego nie dopuszczą mnie do startu w konkursach tej rasy… a taki był zamysł jego zakupu. Nie ma problemu z wyrobieniem tego paszportu ewentualnie, gorzej z tym certyfikatem, a jednak konia w teorii kupiłam wraz z tymi dokumentami.
doloruu, No to faktycznie słabo. Ja bym dzwoniła bezlitośnie raz za razem.
zembria, albo w ostateczności nagłośnila sprawę w social mediach
doloruu jeśli ''w paszporcie koń powinien mieć również certyfikat (...) w konkursach tej rasy'' - to z daleka śmierdzi szwindlem, coś z pierwotnym paszportem jest mega niehalo, a może i z duplikatem też.....
może zwrócić się do związku tej rasy ? czip musi być zarejestrowany, dokumentacja z opisu źrebięcia ? 🤔 czy to aby na pewno ten koń jest ?
BUCK, na tym skanie który dostałam do przekazania dla przewoźnika widnieje opis konia i on się zgadza z tym opisem. Certyfikat również widziałam internetowo natomiast fizycznie już nie, ale pytałam o to i zostało mi przekazane, że wszystko właściciel posiada, ale nie zabrał ze sobą.
gdy uczciwa transakcja, gdy uczciwy sprzedawca to nie ma takich dziwnych uników no bo po co
skoro są uniki to coś jest na rzeczy, zwłaszcza że ani razu nie było dokumentacji w realu
współczuję i trzymam kciuki 🤞🤞🤞🤞
Jakie dokumenty są potrzebne do przewozu konia z Holandii? Będę tam kupować i sama własną przyczepą mam zamiar go przywieźć, jak to wygląda w tym przypadku?
Aneta135, musisz mieć zarejestrowany transport, inspekcja tam pyta o dane przewoźnika do TRACE. Nie opłaca się bawić w rejestrację żeby wezc samemu, chyba, że masz znajomego przewoźnika, który Ci użyczy swoich danych do dokumentów.
Jak myślicie jak będą się kształtowały ceny koni na przestrzeni dwóch lat będą spadały czy będą raczej rosły?
Chcę kupić coś młodego ale jeszcze nie w tym roku aczkolwiek jak mają wzrosnąć ceny i to znacznie to wolałabym już to zrobić teraz 😐
777, Tego chyba nie wie nikt. No i mocno zależy od tego jakiego konia chcesz kupić.
Cóż młodego (klacz) z dobrym pochodzeniem.
Piszę z dobrym bo najważniejsza jest prawidlowa budowa i dobry ruch.
Widzę teraz tyle ogłoszeń że super papier a konie nie nadają się ani do sportu ani do hodowli
777, zdrowe utalentowane konie zawsze są w cenie.
Teraz ceny stoją w miejscu, nie sądzę żeby se tak spadły - jeśli już to będą po prostu wolniej rosnąć.
"Super papier" to bardzo ekhem względne pojęcie 😅 bo ludzie takie pierdoły i przy NN potrafią gadać
777, już w 2023 znacznie spadła ilość kryc w niemieckich związkach, hodowcy ograniczają ilość źrebiąt. Za 2 lata to dotrze powoli na rynek młodych koni i ceny znowu zaczną odbijać, ale czy wzrosną już za dwa czy dopiero za 4 lata to nikt nie wie.
Na spokojnie będę się w dalszym ciągu rozglądać, w sumie to już nie wiem gdzie szukać.
Mam sentyment do Wielkopolaków z pochodzeniem po części trageńskim Chciałabym kupić jakiegoś wielkopolaka albo trackena ale chyba ciężko z tym będzie.
Cóż młodego (klacz) z dobrym pochodzeniem.
Piszę z dobrym bo najważniejsza jest prawidlowa budowa i dobry ruch.
Widzę teraz tyle ogłoszeń że super papier a konie nie nadają się ani do sportu ani do hodowli
777,
https://ogloszenia.re-volta.pl/przyszlosciowa-3-letnia-klacz-do-sportu-i-hodowli/o/608750/?locId=71773&locDist=10&4=3&wiekMin=0&wiekMax=25&sortowanie=0
nie mój ale znam i polecam
777, trudno to przewidzieć, bo dużo zależy też od sytuacji na świecie. Jak dzieją się rzeczy, których nie da się przewidzieć, a ostatnio było ich trochę ( pandemia, wojna na Ukrainie) to wtedy ludzie się stopują z tak wątpliwymi inwestycjami jakim są konie.
Ceny koni skokowych powinny być trochę niższe pewnie, bo to co ostatnie lata nakryli hodowcy w EU to jest lekka przesada, produkcja jak świni w chińśkim piętrowym chlewie...
Na trakenach się nie znam, ale nie ma na nie u nas w kraju wielkiego popytu.
777, trakeny w czystej postaci, to konie o żelaznym zdrowiu, dużej urodzie i niewielkich wymaganiach do póki od nich nie wymagasz. gdy zaczniesz wymagać , to okazuje się że musisz mieć specjalne umiejętności i nie masz gwarancji sukcesu. Kojarzone z innymi półkrewkami łagodzi "defekt".
777, tak jak Perlica pisze, trakenow jest dość mało bo popyt nie jest szałowy. Młode surowe sprzedaja prywatni hodowcy, wszyscy praktycznie na Warmii i Mazurach, i SK Liski.
Jak się zdecydujesz to możesz napisac i do mnie, ja okazjonalnie mam trakeny do sprzedania, bo mam dwie trakeńskie matki (od tego roku już tylko jedną) ale zwykle nie kryje ich w rasie. Mam w tej chwili z 2023 wałacha i z tego roku klacz ale planuje ja w hodowli wykorzystac i dopiero sprzedać (albo sprzedać z możliwością wypłukania zarodków). Kolejny traken dopiero za 2-3 lata.
gdy zaczniesz wymagać , to okazuje się że musisz mieć specjalne umiejętności i nie masz gwarancji sukcesu.
Trzeba mieć po prostu dużo cierpliwości, bo one są bystre, cwane, i też późno dojrzewają. Jak mają 3 czy 4 lata to są jak wrzeszczące przedszkolaki, które nie chcą ubrać czapki 😂 przy czym często umieja otwierać zamkniecia, ściągac deski na łąkę zębami itp.
Jak ktoś śledzi moją historię z brakiem paszportu to aktualizacja jest taka, że nadal go nie mam. Jednak sprzedający w końcu odpisał, że nie wie co mogło się zdarzyć, a kolejne zapytanie o numer przesyłki zostało bez odpowiedzi 🙄
Grubo. Śmierdzi brakiem paszportu
Mamy tu kogos z okolic Warszawy ? Tłuszcz ?
Na spokojnie będę się w dalszym ciągu rozglądać, w sumie to już nie wiem gdzie szukać.
Mam sentyment do Wielkopolaków z pochodzeniem po części trageńskim Chciałabym kupić jakiegoś wielkopolaka albo trackena ale chyba ciężko z tym będzie.
777, ale dlaczego ciężko. Są te konie na naszym rynku też. Tylko musisz nie po ogłoszeniach a po chodowcach poszukać.
melechowicz to jest najlepsza "definicja" trakena jaką w życiu przeczytałam.
Moje bydle jest pół trakeńskie... Są dni, gdy "mam za małe umiejetności", żeby pojechać woltę w galopie🙂. Jedną, pełną, rowną zasraną woltę.
kotbury, dzięki, miałem trochę z trakenami do czynienia. Szkoda, że nie wyciągnięto trakenów w pełnym zakresie z wlkp i spróbowano popracować nad ta rasą. Znam argumenty które przemawiały za zaniechaniem tego pomysłu , ale to dziś bez znacznia.
melehowicz, przeciez sa wyciagniete, od 20 lat odkad istenieje zwiazek trakenski w PL. Tylko Liski w zasadzie opisuja czyste trakeny w wlkp juz teraz.
karolina_, Ok 80% koni zapisanych do programu POZG jako wlkp to trakeny lub półtrakeny. Obawiam się że w Związku Trakeńskim opisanych jest nie więcej niż 50% koni spełniających wymogi. To się zmienia z roku na rok bo hodowcy wlkp kojarzą swoje klacze z półkrewkami. Wlkp to SP pod inna nazwą.