odrobaczanie

My robimy 31 sierpnia
Pomóżcie bo Internet mnie przerasta. Mam dwie pasty dwuskładnikowe do wyboru na odrobaczanie za tydzień:
1.Ivermectin+praziquantel
2.Moxidectin+praziquantel
Którą lepiej podać teraz, a którą zostawić na grudzień?
mindgame, doslownje stronę temu wstawiałam rozpiskę. Mocidectin lepiej dać później.
xxagaxx, fajnie, że ją podałaś 🙂 widziałam ją ale nie całkiem mi pomogła, dlatego dopytuję. fenbezadolu ani pyrantelu nie mam w żadnej z tych past żeby podać teraz, a mam invermektyne i mokxidecin do wyboru. Obydwie pasty wg tej tabelki można podać zimą. A nie wiem co będzie lepsze na ten moment z tego co mam. Ale jak mówisz że moxi lepiej dać później to dam invermektyne.
mindgame, moxi polecana jest na gzy, z tego co kojarzę właśnie sezon na larwy czy jaja czy cokolwiek wypada później i wtedy należy podawać pastę z tym składnikiem.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
26 sierpnia 2024 08:23
xxagaxx, Na gzy odrobacza się po pierwszych przymrozkach, bo wtedy one już nie latają. Wcześniej może być tak, że odrobaczymy, a one potem znów się pojawią i jaja złożą, także lepiej zawsze zaczekać.
zembria, dokłądnie, dlatego zaleca sie listopad/grudzień, zwykle wtedy już mamy słabą pogode
Można po prostu zeskrobać/zgolić jaja.
To sobie zgól
🤣😂🤣
Nie rozumiem oburzenia. "Stadia larwalne Gasterophilus są bardzo wrażliwe na ML (szczególnie iwermektynę) i są eliminowane podczas rutynowego odrobaczania tymi lekami. [...] Zaleca się usuwanie jaj ręcznie lub zmywanie włosów ciepłą wodą z dodatkiem insektycydu, chociaż zwykle nie jest to wystarczające do skutecznego zapobiegania inwazji żołądkowo-jelitowych." Za ESCCAP. Czyli zmniejszamy inwazję, a odrobaczymy "przy okazji odrobaczania standardowego". No i likwidujemy brzydkie żółte kropki z konia.
BUCK   buttermilk buckskin
30 sierpnia 2024 10:32
cytrynaa jakby Ci to powiedzieć dyplomatycznie....... na ludzkie skojarzenia metody nie ma 😉 uwierz mi niejedna osoba przez monitorem się zapluła z radości 🙃 😂

cytrynaa, luuuzik, jaja sobie robią 😅 ja się uśmiałam 🙈😅
Czy ktoś mi może przypomnieć dawkę Fenbenatu świnkowego w kuracji 5 dniowej na konia 500 kg?
zoyabea, 100 g na 500 kg / dzień. Dorzuciłabym +10% na wyplucie/rozrzucienie 😉
anetakajper, bardzo dziękuję 🙏
czy można teraz kupić iwermektynę przez internet? bez weta?
fikka1970, legalnie nie
czy można teraz kupić iwermektynę przez internet? bez weta?
fikka1970, spróbuj w zwykłym ganinecie dla piesków i kotków, czasem są takie co ściągają. łatwiej będize u jakiegoś wiejskiego veta, co obsługuje świnie i krowy.
Jak chcesz dla siebie to szukaj takiej, która ma mało (najlepiej w ogóle) tlenku tytanu w składzie.
Kupiłam hemigal pół kilo... tak się cieszyłam, że tanio wujdzie.
Ale jak przeliczyłam to mi ta puszka na 2 dni starczy🙂

Także, ten tego- muszę drugą i już nie jest "tak tanio"🙂

kotbury,

W proszku czy w płynie?
Jak to cenowo wychodzi?
Ja musze.kupic 2.7 kg hahah
03 stycznia 2025 09:27
no właśnie z dawkowaniem tego helmigal/fenbenat to poległam, bo 2 wetów nie dało mi identycznej odpowiedzi 😉
wychodzę od pasty panacur, gdzie dawkowanie jest od 7,5mg do 10mg na jeden kg masy ciała
czyli 1 gram helmigal/fenbenat to na 4 kg - jako dawka maksymalna, bo jest 40mg/gram preparatu
wychodzi mi, że na konia 800-850 kg zużywam akurat jedno opakowanie 200gram na dzień
BTW-ciekawe czy to się da zjeść ? 😉
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
03 stycznia 2025 10:46
BUCK, To całkiem smaczne jest wg moich koni, żarły bez mrugnięcia okiem, a bałam się że takiej "tony" proszku to w życiu nie przemycę. Świniom się też z paszą to podaje i wcinają ze smakiem 😉

kotbury,

W proszku czy w płynie?
Jak to cenowo wychodzi?
Ja musze.kupic 2.7 kg hahah

Cobrinha, 0,5kg kosztowało mnie około 50pln. proszek.
03 stycznia 2025 17:17
zembria dziękuję, wlałaś mi otuchę do serca 😀
Hej hej, mam pytanie „grzecznościowe”
Koleżanka kupiła odsadka ze średnich warunków, mały nigdy nie szczepiony i nie odrobaczany. Ogólnie wygląda ok, jest tylko trochę markotny (ale może to stres w związku z przeprowadzką i zabraniem mamusi). Od razu zauważyła że wokół odbytu ma takie żółte plamki, wet stwierdził że to jaja owsików, więc według jego zaleceń został dwukrotnie odrobaczony preparatem zawierającym iwermektyne i prazikwantel. Po pierwszym odrobaczaniu w kupie widoczny był caaaly przekrój robali, no chyb wszystko co się dało, ale głównie były widoczne glisty. Wet kazał powtórzyć po 10 dniach tym samym środkiem i kupy były czyste.
Niestety minął trochę ponad tydzień i jaja znowu są widoczne, a ostatnio przyuważyła białego robala w kupie. Wet kazał odrobaczyć fenbendazolem, ale ona się martwi czy to nie za dużo na raz? Na razie mija 11 dni od ostatniego podania iwermektyny z prazikwantelem. To jej pierwszy koń i pewnie stąd wątpliwości a ja się na odrobaczaniu totalnie nie znam więc wolę zasięgnąć tutaj opinii 😅
anetakajper   Dolata i spółka
26 stycznia 2025 09:02
Lootra, 5 dni ivermektyny (fenbenat), na 6 dzień 2 składnik. Do wagi dodać co najmniej 20%. Jak źrebak waży 200kg to Odrobaczenie zrobić na 240kg Po 14 dniach dwuskladnik. Do tego podawać probiotyk.
5 dni ivermektyny (fenbenat)
anetakajper, ale fenbenat to nie ivermektyna 🤔
anetakajper   Dolata i spółka
26 stycznia 2025 09:33
any, tak to to samo. Napisałam fenbenat w () bo można w proszku ( co wychodzi taniej)...a zapomniałam nazwy tego. Teraz jest to bodajże w puszcze i znów pod jakaś inna nazwą
anetakajper, fenbendazol 5 dni a nie iwermektyna.

Lootra, lepiej niech koleżanka słucha weta, bo będzie potem mieć potem zatkanego robalami żrebaka w klinice. Taka ilość robali to nie są żarty.
anetakajper, fenbenat to substancja czynna fenbendazol. Ivermectyna to co innego.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się