Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Moi dostawcy makucha i lnu zaproponowali mi łuskę lniana. Widzę że jest w paszach, ale nigdzie nie mogę znaleźć składu dla samej łuski, żeby sprawdzić czy jest źródłem czegoś poza włóknem. Czy ktoś z Was zastępował wysłodki łuską lniana albo zna skład takiej łuski?
Nigdy nie widziałam łuski lnianej, gdzie to można kupić?
charlieeee, zakładam, że w olejarni, ale trudno mi sobie wyobrazić proces oddzielania łuski od ziarniaka. Z reguły oleje tłoczy się z całych ziaren, po których pozostaje makuch.
BUCK   buttermilk buckskin
28 sierpnia 2024 13:29
karolina_ a gdzie w paszach widziałaś łuskę lnianą ?
Tym razem szukam paszy dla normalnie pracującego 27 letniego konika polskiego.
Trochę mi dziadzio zdziadzial i wybrzydza z jedzeniem, oraz stracił masę. Niespecjalnie ma apetyt, nawet na siano. Z wielką łaską dostojnie je. Zęby ma w super stanie, zdrowotnie tylko SKS dolega.
Sieczkę z lucerny wcina, więc daję dużo, dosypuje kozieradki i innych standardowych dodatkow, ale chcialabym dziadka pobudzić do życia i odpaść.
Widziałam teraz promo na pasze dla seniorów Josera. Warto?
Jasnowata, Chrupka omega fiber - wszystkie konie to wciągają nosem, tyją i błyszczą się jak wściekłe
karolina_ a gdzie w paszach widziałaś łuskę lnianą ?
BUCK, przeczytaj dokładnie post 😉
28 sierpnia 2024 14:23
no właśnie przeczytałam i drugie zdanie do pierwszego przecinka mnie zaintrygowało... chyba że chodzi o paszę z tego samego źródła co makuch, lub wręcz o ten makuch 🤔
Zuzu., Popieram, potwierdzam i uwielbiam tą paszę - zupkę. Każdy suplement można z omegą podać, micha wylizana do zera.
BUCK, a to ja nie zrozumiałam, myślałam, że odwołujesz się do całej korespondencji. Prawdę mówiąc również nie spotkałam się z taką formą odpadu czy jako pojedynczy produkt czy jako dodatek do pasz.
ash   Sukces jest koloru blond....
28 sierpnia 2024 23:18
Zuzu., do podawania tylko na mokro, prawda?
Tak, ale rozpada się w zimnej tez
BUCK, espana, w paru gotowych paszach jest:
https://masterspolska.pl/profit-20kg?srsltid=AfmBOopdXmLWXFWixv4Onj0PU27qHhAlU8abXiXBH8uaVABTi1tWRA75
https://cavalor.com/pl/pasze/sportowe/strucomix-sport-2/
https://www.energys.pl/produkty/energys-base/energys-relax

Ja mam akurat możliwość niedrogo to wziąć, bo biorę od tego dostawcy cały len i makuchy, kwestia czy powinnam uważać taką łuskę za źródło czegoś innego niż włókna i jaki ona ma stosunek Ca : P, bo na to przy rosnących koniach trzeba uważać.
Szukam paszy dla źrebaka - aktualnie prawie 3 miesiące. Najlepiej musli i niekoniecznie specjalnie dedykowanej dla źrebiąt. Bez dużego % skrobi i cukrów. Polecacie coś? Wiem, że u źrebaków trzeba uważać. Mama je hoveler pur itan, ale dziecko niezbyt zainteresowane, na razie dostaje troszkę owsa, ale szukam czegoś na dłużej 🙂
Lootra ja kilka lat temu podawałam nuvena amino rich, mój chętnie jadł
29 sierpnia 2024 09:20
całe życie człowiek się uczy 😉
""LEN jest to roślina, której wszystkie części wykorzystuje się w przemyśle, a jedynym odpadem są pyły produkcyjne powstające w procesie jej przerobu.(...)
Wytłoki (makuchy) powstałe przy produkcji oleju z nasion, podobnie jak torebki nasienne (plewy), przerabiane są na pasze
czyli te łuski to: '''torebki nasienne pięciokomorowe, na szypułkach 2 – 5 razy dłuższych od owocu. Zawierają od 10 do 12 spłaszczonych oleistych nasion (patrz siemię lniane). Łupina nasienia jest ciemna czerwonawobrunatna lub żółta, gładka, błyszcząca''''
na zdjęciu po prawej stronie🙂
nigdzie nie znalazłam wartości odżywczych
Linum.jpg Linum.jpg
karolina_, ja bym prędzej przyjęła wartości zbliżone do innych łusek roślin oleistych niż do wysłodków, spróbuj łuskę słonecznika. Słonecznik ma zbliżone wartości odżywcze do lnu.
Lootra, uwazaj z paszami niskoskrobiowymi dla doroslych koni i zrebietami. Ja sie na tym kiedys mocno przejechalam, lepiej kupic dedykowana pasze albo skomponowac.

espana, dzieki. https://konio-land.pl/pasze/509-pro-linen-luska-slonecznika-7kg.html
bardzo mi te parametry pasuja dla mlodziezy, duzo wlokna, duzo bialka. Wezmiemy big baga 🙂
karolina_, oj, a mogę spytać co się stało? Kobyłka musi dostawać bo mimo, że wrzodów nie ma to ma dość delikatny brzuch i widzę, że jej bardzo służy. Dla źrebaka wiadomo, że chcę cos zwyklejszego, ale jednak te 40-50% w niektórych paszach trochę mnie przeraża 🙈
Lootra, mimo karmienia niewielkimi ilosciami kon byl za gruby,zrobila sie osteochondroza - a rodzenstwo od strony matki i ojca, ktore znam ma w wiekszosci czyste zdjecia.
karolina_, to czym karmisz? Nie ukrywam że nasłuchał się człowiek o osteochondrozie w hodowlach gdzie przedobrzono z jakościowymi paszami i nie wiadomo w którą stronę iść.

W mojej sytuacji: klacz jest dosyć chuda i w sumie powinna dostawać więcej lepszego bo ta ciąża ją mocno odchudziła, ale mały gnom od początku je wszystko to co matka, póki co wyglądając przy tym całkiem fit. Plan jest na żłób z drabinką i osobną dietę by matka mogła też w spokoju jeść swoje. Wiem że hodowczyni w poprzednich latach karmiła Red Millsem Foal & Yearling Cooked Mix, w mojej ostatniej końskiej pracy źrebaki dostawały musli z Hövelera a na rynku jest teraz tego tyle że nie wiadomo za co się złapać
leleiria, ja komponuje sama + daje osteomin (wcześniej reformin). Źrebięta od początku jak zaczynają serio jeść a nie tylko skubać od mamy to jedzą osobno, mamy drabinki na przenośnie żłoby i kółka do wiązania. Klacz je przywiązana ze swojego stałego żłobu a źrebię z przenośnego, też przywiązane. Oczywiście najpierw trzymam sama uwiaz, potem stoję przy takim źrebaku, dopiero potem wiąże i wychodze, ale maluchy zawsze wiąże do sznurka od balota.
ash   Sukces jest koloru blond....
30 sierpnia 2024 07:43
leleiria, moja je owies, sieczkę i level grow up od Saracena plus Ostromin.
Wygląda super, nie jest za gruba, ani za chuda, ładnie się błyszczy,
Czy ktoś podawał makuch konopny? Jest szansa że da trochę energii na treningu?
faith, ja daję w miksie z innymi. Daje radę
Czy ktoś z Was aktualnie karmi konia granulatem niskoskrobiowym Sukces ? Jak wrażenia ?
Moon   #kulistyzajebisty
02 września 2024 08:34
anetakajper, one są nylonowe - jak masz myszy w paszarni to się raz-dwa z tym materiałem rozprawią ;-)
Czym najlepiej tanio podbić białko bez walenia w dekiel? Jęczmień, soja, pszenica mikronizowana, makuchy? Nie chcę lucerny bo ma jej sporo w diecie. Czy można podawać śrutę rzepakową?
Zuzu., Aminoral
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się