preparaty na stawy

Dancerzasta, - super fenn w płynie.

Z podobnych powodów próbowałam ten kieselgur 😉 tylko właśnie z efektami słabo.

edit: żeby nie było, myślę, że jest sporo fajnych preparatów poza tym cortaflexem, to po prostu działa u nas. Kieselgur nijak działać nie chciał, ale podobną wtopą było dromy z czarcim pazurem.
No właśnie ja tak testuję różne preparaty na swoim 19-latku i szukam "świętego Graala".
Na pewno pomaga Boswellia, teraz przerzuciłam się na Swansona w tabletkach i to był strzał w dziesiątkę.
Chcę równocześnie podawać coś jeszcze, co będzie zawierało inne składniki i tak sobie rotuję. Teraz dostaje Tendoregen z Hippovetu i jest całkiem nieźle, a koń jest po poważnym zerwaniu międzykostnego.
Zastanawiam się co wypróbować jak już skończę ten baniak. Rozważam Orling/Cortaflex/Naf 🙈
Dancerzasta, - no w super fenn masz już "wszystko", boswellie, kolagen, kwas hialuronowy, krzem, to jest raczej taki kompletny preparat. NAF chyba podobnie.

Mój jest po też po kontuzji międzykostnego, ma 21 lat i "starość" w stawach.
Cortaflex daje normalnie do wiader, tylko jako ostatni i lekko mieszam z paszą, żeby nie spłynął. Trzyma się, on jest gęsty, dawkę dzienną dzielę na trzy posiłki.
keirashara, A coś w bardziej przystępnej cenie?😅 Posiadam walaszka który co prawda nie ma nie wiadomo jak wymagających treningów ani tfu tfu żadnych problemów ze stawami ale chce go po prostu tak o wesprzeć sumolemenatcja na stawy itp
BUCK   buttermilk buckskin
24 sierpnia 2024 08:57
zuza17 jako budżetowy suplement, sprawdza się spożywcza żelatyna bo to 100% kolagen
zuza17, - dla spokoju sumienia to pewnie może być ten kieselgur 😉 albo jak BUCK sugeruje. Mi też fajnie w tym temacie podeszły witaminy mebio senior, bo one poza witaminami ogólnymi miały w składzie rzeczy na stawy, a sypałam jedne granulki.
Dziewczyny, chcę dorzucić mojemu staruszkowi Boswellię do diety. Przejrzałam wątek, "dojaśnijcie" mi tylko coś proszę. Piszecie że dla "standardowego" konia porcja dzienna to 3000 mg - ale chodzi o 3000mg EKSTRAKTU czy 3000 mg KWASU boswelliowego?

Polecacie Ostrovit z tego co widzę (https://allegro.pl/oferta/ostrovit-boswellia-serrata-vege-90-tabl-kadzidlowiec-indyjski-1000-mg-15983526361). Tu jest 1000 mg ekstraktu z kadzidłowca. Ile tabletek finalnie podać dziennie? Dziękuję z góry 🙏
Boswellia Ironflex znów dostępna 😉 Ufff koniec męczarni z wciskaniem Ostrovitu
Dancerzasta, mi się nieźle sprawdzają polskie preparaty Horse Vetal, zamawiam ten z kwasem hialuronowym i bez na zmianę. Daje w sezonie poza pastwiskowym ale też bym cudów nie oczekiwała. U 19 latki to jednak na stawy najbardziej pomogły nie suple a przeleczenie 3 m-ce zapalenia łożyska previcoxem, przy okazji zadziałało na stawy i to tak, że od biedy by mogła jechać na jakiś czempionat
Trochę z innej beczki, które końskie suple na stawy sprawdziły wam się u psów? Moja dostaje końskie mobility HCC (wet polecił psie to go uświadomiłam ze końskie przy 32KG wychodzi korzystniej :P) mam dysplastyka już po artroskopii i fizjo, ale okresowo ją suplementuje.
karolina_, Previcox znamy, stosujemy i efekty po nim niewątpliwe są 😉
Jak jest dobrze, to jestem jednak za tym żeby odstawić wszelkie leki i zostać przy suplach.

Od wczoraj koń ma gorsze dni, znowu pojawiła się nieregularność na "urwanej" nodze. Od razu kontrola wet i znowu wjeżdża ten duży Previcox.
Nasza 28 letnia koniczka polska, która jedyne co ma zdrowe to zęby 😀 , też jest na previcox. Zrobiłam raz przerwę żeby zrobić badania porównawcze i żeby nerki odpoczęły to skończyło się wzywaniem straży pożarnej bo nie mogła wstac. Także trudno, najwyżej umrze na nerki...
Ale za to łazi, nawet galopuje czasem, może się położyć i wstać samodzielnie. Dostaje połówkę tabletki 57 mg dziennie.
jakieś opinie o preparacie BIOFEED joints care?

https://horseandpony.eu/pl/products/suplement-na-stawy-dla-koni-biofeed-horse-pony-joints-care-900-g-sloik-pet-23.html

używa ktoś? albo chociaż na skład popatrzy?🙏
Szukam czegoś wspierającego stawy dla mojego 19-letniego wielkokonia, najchętniej w granulacie (łatwośc dodawania do "paczek"😉
I żeby ceną nie zabiło...
Rozważam też podawanie samej boswelli (tej iron coś tam), Mnie po boswellii kolano przestało pobolewać 😁
Dziewierz,
Opinii nie mam, ale sama byłam zainteresowana tym produktem. Lubię wiedzieć co kupuję dlatego napisałam do producenta maila z prośbą o szczegółowy skład preparatu, zwłaszcza ile jest poszczególnych składników aktywnych (konkretnie glukozamina, chondroityna, kwas hialuronowy, boswellia i czarci pazur), bo to co jest opisane na stronie mocno zachęca. Do dzisiaj (kilka miesięcy) odpowiedzi nie otrzymałam i dla mnie to jest red flag. Bo jeśli tam są mikrodawki porównywalne do placebo to bez sensu.

Jeśli chodzi o boswellię to ze swojej strony również polecam 🙂 Bardzo dobrze wspominam Dromy, z opcji ekonomicznych Ostrovit (tylko tu uciążliwość, bo tabletki muszę mielić w młynku do kawy...).
casssia,
Dziękuję🌷
A czy jest jakaś inna opcja niż mielenie tabletek Ostrovit Boswellia ? Jak to w praktyce poddajecie 😅 bo mój zwierz rączkę wszystkożerny, ale zastanawia mnie twardość itd. tych tabletek jak co rozegrać

Edit, widzę że bardziej polecacie tą z IronFlex - czy to da radę dawać jako tabletkę ??? Czy też czeka mnie kruszenie 😬

Potrzebuję jeszcze pomocy z jakims msm i vit c w proszku z allegro itd. nie końskie 😉 nie potrafię sobie znaleźć odpowiednika ile co dawkować w stosunku do supli "końskich". Czy ktoś mi podeślę coś i pomoże wytłumaczyć ? �🌺 Lotnisko około 750 kg na pewno, ja nie więcej..
Post został usunięty przez autora
Ja wrzucam całe tabsy do meszu i zjada. Co do msm to popatrz na pierwszy lepszy msm dla koni np nuvena
IMG_6239.png IMG_6239.png
Zuzu., chwała Ci dziękuję ! Szukałam analogii w Końskich supalch, ale internet mnie dziś nie lubi - nie wiem jak ja patrzyłam
Bardzo bardzo dziękuję � a jak z tabsami, które polecasz i ile dajesz szt
macri, rowbiez wrzucam do meszu. Ładnie się rozpuszcza.
macri, Ironflex wrzucam 5 tabsów
Bardzo Wam dziękuję dziewczyny, zamawiam tego ironflexa w takim razie �
07 października 2024 11:05
wszystkie Boswellie w tabletkach (8szt) wrzucam do żłobu do posiłku i dla 'zaciemnienia tematu' wrzucam kilka grubszych plasterków marchewki + kilka trawokulek + nuggetsy Baileys
Cześć wszystkim! Czy ktoś zna jakiś dobry preparat na poranną sztywność stawów? 2 tygodnie temu przeniosłam moją 15 letnią klaczkę z trybu wolnowybiegówki (1,5 roku tam była, a tak całe życie noce w stajni) na ponowne noce w stajni. Dowiedziałam się od właścicielki, że rano wychodząc z boksu jest trochę sztywna. Poza tym jak się rozrusza jest okej i nic takiego się nie dzieje. Chociaż 3 lata temu strzykało jej trochę w stawach, ale warunki w tamtym miejscu nie zbyt jej służyły i po przeniesieniu się przeszło.

Myślałam żeby wesprzeć jej stawy jakimś preparatem. Polecicie coś? 🙂
Ja teraz kończę proszek NAF Flex i jestem bardzo zadowolona. Nastepny kupię w płynie, bo tu nawet dziewczyny pisały, że podobno jeszcze lepszy.
aguchaka, - a miałby kto np. ocieplacze założyć? U starszych koni to często robi robotę 🙂

Z preparatów to mój jest na cortaflexie super fenn i jestem bardzo zadowolona.
keirashara, Podajesz cały czas czy robisz kuracje? Jeśli chodzi o ocieplacze to z tym może być właśnie ciężko :/
aguchaka, - podaję cały czas jakoś od czerwca. Grubciu jest w super fajnej formie i na prawdę miło pracuje - a ma 21 lat, skostniałe chrząstki w stawach kopytowych, zwyrodnienie w LP i jest po poważnej kontuzji międzykostnego w PT, także jest co wspierać. Czuję, że odkąd zaczął dostawać to jest taki luźniejszy, miękciejszy w ruchu.
Dostaje też pośrednio dlatego, że profesoruje 2/3x w tygodniu pod dziewczynkami. Choć ważą pewnie we dwie tyle, co ja sama 😅 to jednak czasem jest jakaś utrata równowagi czy najazd na przeszkodę w taki sposób, że się musi wyratować, a to wiadomo jest obciążenie.

Z ocieplaczami w pełni rozumiem, u mnie niby ściągają, ale jak kilka razy poszedł w nich na padok, bo ktoś się zagapił to też odpuściłam 🙄 Na szczęście rok temu nie było większej potrzeby, zobaczymy jak w tym roku.
Ja kupiłam w promce preparat BIOFEED. Skończyliśmy pierwsze opakowanie i w moim odczuciu efekty są. Grubeł się lepiej rusza i znacznie mniej mu strzela w stawach. 19 lat, 175 w kłębie i jakieś 750kg. Więc stawy mają robotę…
17 listopada 2024 14:18
Dziewierz tam jest i czarci pazur i boswellia, zatem właściwie gdyby nie działało to wtedy byłoby dziwne 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się