U nas też są koty i eksterminują te myszy bezlitośnie, ale chyba jest ich po prostu za dużo (myszy). Ja mesz trzymam w pięknej, wyremontowanej, czystej siodlarni, ale i tak myszy harcują po szafkach. Koty siedzą w siodlarni głównie jak przyjdą chłody. A może jest jakiś odstraszacz zapachowy, który Wam podziałał. Paszy w paszarce chyba nie żrą (nie rzucają się tak w oczy, chyba jedzą to, co rozsypane dookoła), najwyżej tam wyniosę ten pojemnik z meszem...
Ja to paszami do wywalenia w ogóle bym się nie przejmowała.
Ale już wspomniane tutaj derki zimowe... Całe podziurawione i zasrane. Skórzane rzeczy to samo. Raz z apteczki wyjęłam poprzegryzaną sól fizjologiczną, jak jej akurat potrzebowałam, a to przecież gruby plastik jest.
Ale te derki chyba najgorsze. Dlatego ja zabieram derki do swojego garażu do beczki.
U nas nawet koty nie działały, za dużo ich było. Pies nawet łapał i nic to nie dało. Jeśli owies stoi luzem, to zawsze będą o ile się ich nie wytruje...
No tylko trując myszy jak są koty to można też wytruć koty przy okazji... lepsze będą takie mordujące babciowe pułapki (może nie humanitarnie, ale osobiście mam to gdzieś).
Trzeba rozsądnie podejść do tematu, na pewno ograniczanie dostępu do żarcia to dobre posunięcie, tak samo trzymanie porządku (myszy kochają bałagan).
ash, no mojego żadnego nie ruszał a obecny zaliczył odlot lekki 🤣
keirashara, taak, moja sąsiadka na początku wynosiła myszki z domu na pole, bo nie chciała mordować, ale jak odkryła w kotłowni gniazdo pod karton-gipsem, to jej przeszło 🙃
O matko, serio się komuś myszy przegryzały przez plastikowe pojemniki? Strong-myszy normalnie... u nas te sortery z Ikei zdawały egzamin. Albo kosze na śmieci. Ewentualnie beczki z porządnego, grubego drzewa. Tylko trzeba pilnować, żeby zamykać, bo myszy się wspinają -.-' Moją beczkę po kablach przegryzły - ale to była taka, hmm, tektura...
Moje koty są bardzo łowne, ale ostatnio faza "zabawa" weszła za mocno, bo kocur przytargał mi mysz do domu i ofc ją tam wypuścił -.-' Muszę zakupić pułapki...
Po jakim czasie zauważacie rozrost muskulatury po wprowadzeniu odpowiedniej paszy i treningu? Tak po razy oko? Po miesiącu powinno już być coś widać czy trzeba czekać ze 3?
mindgame, Hmm, pierwsze zmiany zauważałam mega szybko u obu koni - jeden 9 lat, drugi 18. Przede wszystkim brzuchy się tak jakby "podniosły". Po miesiącu była wyraźna zmiana tj. młodszy się nieco "zbudował" w miarę równomiernie wszędzie, starszy bardziej plecy-zad, ale on głównie stępował po górkach, tam roboty jakiejś "wybitnej" nie było.
Starszy w "latach świetności" po jakichś 2-3 miesiącach był nie do poznania.
Grrrr, zakupiłam sieczkę z Baileysa i trafiłam chyba na jakąś, która długo leżała, no.... albo sprasowali podwójnie, bo wygląda jak trociny 🙁 I nie pachnie ładnie. W ogóle nie pachnie, a zawsze miała taki lekki zapach.
No nie no, Polski Żłób wjedzie po raz drugi.
Te czarne pojemniki z JULI są aktualnie na promce 49,99 😎, zajmują miejsce ale są wygodniejsze niż IKEA.
Ja mam takie same z Castoramy i są super, dwa worki paszy mi wchodzą
xxagaxx, strone wcześniej wstawiałam zdjecie ich. Również polecam.
siwaaa, widziałam, ale to beczka. Fajnie jak nie musisz mieć pojemników jedne na drugie 😉 Stąd myślałam że może są jakieś lepsze wersje IKeowskiej sortery, bo miarka wchodzi tak na styk
Czesc, czy ktoś stosuje otręby ryżowe od biofeed od ponad 5 miesięcy i też zauważył jakby tego było coraz mniej? Jak wcześniej to wsypywałam do wiadra to zostawało mi jeszcze trochę w worku a teraz ledwo 3/4 pudła zajmuje ta pasza…
Te
https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/przechowywanie/polki-i-szuflady-do-skladowania/skrzyniekosze-do-przechowywania/beczka-do-przechowywania-020522/
IKEA jest spoko bo można przełożyć deskami i stawiać jeden na drugim, ale miarki się nie mieszczą, przy wyciąganiu się rozsypuje itp... Te czarne z JULI są fest grube zamykane, niewiadać gówien od much na nich itp. Jak jest miejsce to polecane te + postawić je na takich platformach na kółkach to się fenomenalnie przemieszczają po paszarni 😎
https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/przechowywanie/wozki-zwykle-i-wozki-paletowe/platformy-transportowe/platforma-transportowa-022789/
Jak jest ograniczone miejsce to wiadomo IKEA żeby się nie rozpychać w pensjonacie. W domu dla seniorów mam te.
takie beczki można postawić jedna na drugiej, tylko zakładam, że zdejmowanie codzienne to musi być niezły bodybuilding
https://univers24.pl/beczki-plastikowe/beczka-plastikowa-do-kiszenia-30l-plasmer.html
Kuniaa, - jak się nie mieszczą miarki, mi się mieści spokojnie ta standardowa "paszowa" i nic się nie rozsypuje 😅
keirashara, dla mnie standardowa to 2-litrowa i nie, nie mieści się 😅
keirashara, no moje się nie mieszczą
Jak się nie mieści, jak się mieści na luzie, tylko boczkiem? Bez jaj, sypię taką "od zawsze", całą paszarnię mamy w tych pojemnikach i ludzie normalnie mają te miarki w środek wrzucone (w sensie te takie "gratisowe" od pasz). Jeszcze bym może podejrzewała, że mam stare pojemniki z inną przykrywką może, ale tych pojemników u nas na prawdę stoi multum i czasem komuś innemu robię wiaderka.
keirashara, ja stawiam, że niektórzy mają te większe miarki - właśnie nam stoją takie w paszarni i one się nie mieszczą. Takiego typu:
https://tiny.pl/hdjynrx7
Do tych pudełek z Ikea muszą być te standardowe jak ma hippolyt, eggersmann, nuba itp, takie:
https://tiny.pl/607pr_zv - te wchodzą bokiem bez problemu i nic się z nich nie wysypuje. Tylko, że standardowa miarka do większości pasz ma 1l a nie dwa, nie wiem skąd pomysł, że 2.
keirashara, powtarzam jeszcze raz - miarka 2-litrowa nie wchodzi pod żadnym kątem.
espana, ale miarka 2l to nie jest standard tych paszowych miarek. Większość ma te 1l (mam taką z hippolyta, z pavo, z eggersmanna, nuba też ma taką)
epk, wiem, dlatego napisałam wyżej, że dla mnie standard to jest 2-litrowa. W niej ważę sobie wszystkie pasze, żeby mieć punkt odniesienia, ile czego podaję. Przy czym ja podaję dużo jedzenia, a keirashara karmi swojego jak królika, więc zapewne te litrowe miareczki jej odpowiadają 😝
espana, - ej, już je więcej, całe pół miarki owsa i pół miarki paszy na posiłek! 😂 ale u nas większość karmi standardowymi paszowymi i one wchodzą. Te 2l to chyba nikt nie nazywa "standardowymi", w sumie mało kiedy je widuję. To Ty masz zawsze jakieś głodomory 😜
Tak czy siak - standardowe litrówki z marek paszowych wchodzą, nie wchodzą większe.
Mieści się ale właśnie tak bokiem, jak masz na full pojemnik to trzeba trochę się skupić 😅 zwlaszcza jak pasza sypka
lusia722, no cena kosmiczna jak na pojemniki. Ciekawe czy plastik jest grubszy niż w tych z ikei.
Jakby mi myszy taki pogryzły to bym się mocno wściekła.
Te z ikei wywalę i dokupię nowe pokrywy
ash, a można kupić samą pokrywę? Bo by mi się też że dwie przydały... 🤔
-Alvika-, ej nie wpadłam na to. Można chyba