Kącik Seniora - czyli koń na emeryturze
BUCK, Tak z ciekawości, Twój koń ma jakąś konkretną przypadłość zdiagnozowaną?
Ja się muszę pochwalić
Mój 19 latek wrócił pod siodło
Jakoś się ogarnął, nie kuleje to chodzi
Lekko, za to regularnie i ze sflustrowanego diabła zrobił się przymilak cukierkowy 😉 uff
Czy bryka? No raczej!
Czy go nosi? Oczywiście!
I super 🙂
Oby jak najdłużej był w formie
1000012630.jpg
_Gaga, - ale super, że się udało 😁 oby zdrowie pozwoliło jak najdłużej tuptać.
On serio potrzebuje zadań i jest mega zadowolony, że ma zajęcie. Chociaż nadal na duże pastwisko puszczać go nie mogę, bo odfruwa 🙁 ale na padok i pod siodło chodzi. I się serio cieszy jak mnie widzi (albo cukierki, ale oj tam).
Laski a czy któraś podawała swoim zwyrodnieniowcom coś takiego jak Osphos? Wet zasugerował nam ten preparat, ale cena jest zaporowa 😮
I dziękuję wszystkim co odpowiedzieli na moja poprzednią wiadomość za polecenia suplementów, będę przeglądać 🙂
polipoli, - tak, znaczy znam ten zastrzyk, rozważałam, ale u nas historia wtedy w ścięgna poszła i świnka skarbonka nie pozwoliła 😅 Natomiast znam bardzo pozytywne opinie po nim, łącznie z końmi chodzącymi duży sport (4* wkkw). Mocno myślę, czy się teraz na jesień nie szarpnąć.
Z opinii to swoje kosztuje, ale daje długofalowy efekt, więc jak sobie przeliczyłam na suple żarte w kontekście roku to w zasadzie podobnie.
polipoli, no a ja znam przypadek, że nie pomógł. No chyba że diagnoza była zła.
polipoli,
U nas podany nie pomógł nic....
polipoli, Osphos jest polecany głównie na trzeszczki, aczkolwiek nasza wet ostatnio sugerowała powtórkę osphosu gdy odkryliśmy ring bone w zadnich nogach. Generalnie chyba działa przeciwzapalnie i hamuje narastanie kalafiorów w stawach. Ja nigdy nie dawałam osphosu samego, podałam (a w sumie to wet podała) po iniekcji stawowej kaletki kopytowej żeby wzmocnić efekt (wtedy chyba sterydu). U nas po osphosie dluzej staw był wyciszony i szkapina działała, więc coś tam pomógł. Jak podam niebawem osphos to też raczej nie z myślą że mu to specjalnie komfort poprawi co bardziej zahamuje stany zapalne i za rok nie będzie gorzej niż jest, a jeśli będzie, to w mniejszym stopniu niż bez niego. Tak sobie przynajmniej to tłumaczę 😅
Myślę że warto próbować. Nie podasz to nie będziesz wiedziała czy pomoże. Ja tak przyszalalam z alpha2 (cena 2,5 razy taka jak osphos) plus dodatkowe wizyty wet żeby ja podawać przez rok. Efekt był na tyle fajny że 2 lata funkcjonuje już bez iniekcji sterydowych (ale z powtórką endoprotezy żeby nie było). Zastanawiam się co czeka nas w następnym roku bo przy moim koniu to jest ciągłe bicie skarbonki.
Osphos potrafi zadziałać spektakularnie. Znam przypadek konia, który przestał chodzić z powodu zwyrodnień i decyzja o uśpieniu była już podjęta, a po osphosie cieszy się emeryturą i normalnie funkcjonuje na padoku z innymi końmi. Oczywiście oprócz zastrzyku cały czas ma zapewnioną suplementację na top poziomie. Przeciwzapalne w dawkach 'końskich' (bo skoro alternatywa to uśpienie, to niewiele było do stracenia) plus osphos wtedy pomogły.
ja podawałam mojemu wałachowi od 16r życia, i na stawy nie narzeka do dzisiaj, a ma 22 😀
Podawałam co rok.
Teraz moja klacz też dostala, własnie żeby trzymać w kupie wszystko skoro zaczęła wiecej pracowac 😀
polipoli, Znam dwa przypadki, gdzie Osphos chyba pomógł - piszę "chyba", bo to nie są moje konie, więc tak właściwie co ja tam mogę o nich wiedzieć - ale oba potem chodziły, pracowały i wyglądały na dosyć zadowolone z życia, nie kulały, więc, no, efekt musiał się gdzieś zadziać.
xxagaxx, Podawałaś jakoś konkretnie do konkretnego stawu czy hmm... ogólnie?
Swoją drogą, spotkał się ktoś z jakimiś efektami ubocznymi przy Osphosie?
Sankaritarina, ogólnie, domimesniowo.
Ile kosztuje obecnie posłanie konia „na łąki” w mazowieckim? Mogę prosić o informację?
Agnes14, co rozumiesz przez łąki? Wolnywybieg?
Ja mam odsadka „na łąkach” pod Warszawą, bardzo dobra opieka, boks na noc. 1400 zł aktualnie
Rozumiem przez to pensjonat dla emerytów na „dożycie”.
Agnes14 zależy w której stajni i zależy od kierunku i ile km od Warszawy
Mam pytanie. Mam 26latke ,która ma chyba wszystkie zwyrodnienia świata. Trzeszczki ,szpat i inne. Niestety ma coraz częstsze epizody ,że się polozy i nie ma siły wstać. Jest na czarcim pazurze. Co mogłoby ja wzmocnić? Jakiś wlew? Co dodać jako suplement?
rosek0 wet ortopeda to oczywista oczywistość jako lekarz i doradca, a poza tym metodą prób i błędów, to co zadziała na jednego nie musi zadziałać na innego konia
mój lat 26, nie ma zwyrodnień, wg.USG i RTG i fizjo, ale stukają stawy w przodach, przerobiłam wszystko co na rynku, w każdej formie podania i będę szukać dalej, także polecam cierpliwość i szukanie do skutku, coś musi zadziałać
u mnie najlepszy rezultat był po kombo FORAN Ost-O-Flex + FORAN Copper
P.S. przeczytaj tez ten wątek o zwyrodnieniach:
https://ogloszenia.re-volta.pl/forum/topic/10202/42/
rosek0, ortopeda, który dobierze suple czy leczenie po dany przypadek to podstawa. Poza olbrzymią ilością supli doustnych, jest szereg leków podawanych dożylnie, domięśniowo, jak i bezpośrednio do stawów. Tildren, Osphos, IRAP, Pentosan, kwas hialuronowy, komórki macierzyste, Noltrex.
rosek0 Możliwe, ze nie tylko stawy, ale brak odpowiedniej paszy, która dawałaby siły koniowi. Słaby koń nie ma siły wstać. Moja klacz ma 33 lata, dostaje ok 2 kg owsa, 1 kg jęczmienia i 0,5 kg kukurydzy -mielone.Do tego wysłodki, otręby pszenne i ryżowe,słonecznik granulowany,lucernę mieloną,specjalną paszę granulowaną zawierająca nawet pszenżyto, trawokulki, wysłodki i całą masę suplementów, ziół, witamin, pierwiastków, itd. Wszystko na mokro. Ma siły i energię galopować, tarzać się, walić zadem na padoku. Kopyta ok, kupy też. Oby tak dalej😁
20240806_114014.jpg
rzepka, piękny wiek! To Arabka? Albo xxoo?
3/4 oo i 1/4 xx😁 W Bazie Koni Wandalka xxoo.
Znałam podobną kobyłkę xxoo. Zyla 36 lat i gdyby nie drobny wypadek to pożyłaby może jeszcze. Zdrówka i samych szczęśliwych chwil dla Wandalki!!
Dziękujemy bardzo za życzenia😁 A tak chodzimy na spacerki:
IMG-20240503-WA0010a.jpg