Podłoże do jazdy - jak zrobić?
melehowicz, no tak jakby bardzo się nie zgodzę, bo u siebie mam kolosalną różnice w spoistości podłoża po dodaniu ścinek...
melehowicz, nie jestem w stanie na tym jeździć bez fizeliny, zaraz będą kontuzje.
NowaJa, a taka normalna równarka do podłoża z zębami, listwą dociskową i wałem daje radę z równaniem tego?
karolina_, możliwe że da radę, ale też różnie może być, my mamy taką równiarke, tylko własnej roboty, bo i właśnie po dodaniu ścinek przestała się sprawdzać, ale mąż twierdzi, że źle ją skątował i to jest przyczyna. Ma zamiar to przerobić i poprawić, może wtedy będzie lepiej. Tylko nie wiem kiedy znajdzie na to czas 😉😉 na tą chwilę najlepiej sprawdza nam się wałowanie, a od czasu do czasu wjedzie bronami, żeby ślad w zakrętach zarównać. Na szczęście odkąd są ścinki to w śladzie już nam się nie robi taki głęboki rów i dużo rzadziej trzeba to równać.
karolina_, Jak beton to nie ma wyjścia. Do mieszania pewnie glebogryzarka najlepsza, ale proponowałbym rozsypać na spulchnione podłoże. Powinno się lepiej mieszać..Pewnie potrzeba bądzie sporo prób żeby dobrze ustawić maszynę pod względem głębokości pracy.
melehowicz, nie beton, piach po prostu jeździ w prawo i w lewo
karolina_, Obawiam się ze flizelina tu nie pomoże, brakuje najdrobniejszych frakcji (gliniastych a nawet ilastych)
melehowicz, to jest najbardziej ubijajacy się piach jaki mają w promieniu 70 km :/ na pewno taniej mi wyjdą ścinki niż ściąganie gliny, więc najpierw z tym spróbujemy
NowaJa, masz może jakiś nr telefonu do tego anatexu? Na maile nie odpowiadają, a chciałabym przed zamówieniem dostać wycenę transportu
NowaJa, dzięki, zadzwonię jutro. Długo czekałaś na ścinki?
karolina_, tak jak pisałam, my to ogarnialiśmy własnym transportem, więc ja byłam zależna od kolegi i tego kiedy będzie tam jechał 😉 jak dzień wcześniej mi dał znać że tam będzie to zadzwoniłam do tego pana, zrobiłam mu przelew a kolega zabrał towar 🙂
NowaJa, ok, oni tam niby piszą, że nie mają tych ścinek w magazynie, stąd pytanie. No nic, zadzwonię to będę wszystko wiedziała, mam nadzieję że transport nie wyjdzie drugie tyle co ścinki
NowaJa, jeszcze pytanie, czym rozładowywałas big bagi? Mój mąż mówi że trzeba szukać transportu z HDS
karolina_, bez problemu udało się ciągnikiem z turem. Tylko mąż pożyczył większy ciągnik od kolegi, bo my mamy 30-stke, więc ona by nie dała rady 😉
karolina_, Z TIRa HDSem nie rozładujesz - koniecznie jakiś ładowacz (TUR) na ciągniku lub paleciak. Możliwość rozładunku hdsem gdy przyjedzie na skrzyni. Ładowacz musi radzić sobie balotem sianokiszonki.
Jeszcze dodam, bo nie mogę edytować poprzedniej wiadomości, że najlepiej tur z chwytakiem do balotów😉
NowaJa, W przypadku gdy bigbagi są zamknięte skutecznie. Jeśli nie są zamknięte , lepiej zdjąć je widłami do balotów
melehowicz, była podjęta próba widłami i się nie powiodła.
Ja nawozy (big bagi 500-600kg) ściągam turem bez osprzętu, mocujemy je za fabryczne ucho, krótkim pasem z szeklą, taki 80cm o udźwigu 5 ton.
Rozumiem że te ze ścinkami nie mają ucha?
Iskra de Baleron, no to właśnie nie są takie typowe bigbagi z uchem.
karolina_, Trzeba się dowiedzieć jak to będzie zapakowane.
Czytałam wątek ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
Zastanawiam się nad podłożem reitex na hali, ale nie ukrywam że średnio widzi mi się przygotowanie podbudówki (gruz czy kruszywo czy tłuczeń). Dodam, że ujeżdżalnie na zewnątrz mam zrobioną bez (wybrany humus i na to wysypany piach). Jak myślicie czy mogę tak zrobić z reitexem?
Przeszukałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi. Mam problem z podłożem na hali i nie chciałabym wtopić w niego zbyt dużo zbędnej roboty/pieniędzy. W ciągu roku użytkowania zrobiły mi się dwa bardzo grząskie miejsca - jak najlepiej się za nie zabrać? Mam mieszankę glina+piasek kwarcowy+ścinki, podlane i wyrównane zachowuje się bardzo dobrze, niestety 2 zakręty szybko tracą elastyczność. Czy wybronowanie, zwalcowanie i porządne podlanie wystarczy? Czy lepiej dokupić jeszcze ścinek? Help! 🙁
Macie rady co do robienia placu na ziemi gliniastej?
No teraz jak mróz odpuścił to kurde człowiek idzie i mu kalosze ściąga gdzieniegdzie. Będziemy robić plac od zera 20/60
Ja mam plac na glinie.
wybraliśmy grunt, pociągnęliśmy drenaż, nasypaliśmy 30cm tłucznia, na to położyliśmy geowłókninę (taką grubą pod budowę dróg) i na to poszedł piach.
ancyk0991 a podczas ubijania tłucznia nie poszedł Wam w ziemię? Mam celine typową u siebie i myślę czy pod tłuczeń ten nie dać włókniny...
Piaffallo,
nie. My mamy czerwoną glinę, pod ok. 15cm warstwą ziemi. W miejscach, gdzie teren był utwardzany samym tłuczniem i to w mniejszej warstwie (ciągi komunikacyjne itp.) wiem, że wykonawca pod tłuczeń a na glinę sypał warstwę piachu - podobno wtedy glina nie chłonie tłucznia 🤷 Czy to prawda - nie wiem, ale póki co - nie narzekamy.
czy ktoś budował ujeżdżalnię nie z głębokim wykopem a używając takiej zabudowy dookoła ujeżdżalni? coś w ten deseń jak na załączonych zdjęciach. plusy, minusy, czy w naszym klimacie takie coś się nie sprawdzi?
IMG_20250120_205619.jpg
IMG_20250120_205603.jpg
donkeyboy, fajna koncepcja! Zwłaszcza na moich warunkach glebowych.
Tylko te drewniane kołki wbite w ziemię i bandy, przy ciągle wilgotnym placu nie pożyją długo 😉
Iskra de Baleron, no właśnie jestem ciekawa czy ktoś użytkuje i wie ile to wytrzyma. Ja widziałam tego mnóstwo w UK ale nigdzie nie spędziłam tyle czasu w tych stajniach żeby widzieć ujeżdżalnię od dnia nr 1 do dnia wymiany tej podbudowy. Chociaż może to dobry znak, może dają radę dłużej niż myślałam...