Kącik Ujeżdżenia

Dalera pierze ogonem od zawsze. Znajdzcie trakena, który nie pierze, one mają te ogony mocno aktywne. Dalera jest ogromna i bardzo długa, mimo że jest blisko spokrewniona z Maxima Bella, to Millennium daje zupełnie inny typ niż Easy Game, mocno po własnym dziadku (E.H. Ravel na foto)

adriena 5 Totilasow i jeszcze więcej Gribaldiego, przez Easy Game (n=2), Millennium (1), Bordeaux (2), matkę All at Once, i bezpośrednio (Greek Air)
5c964856ec91e-th.jpeg 5c964856ec91e-th.jpeg
Kto mi powie która jechala Isabelle? Bo chce przejechac od Maximy do niej ? Jest gdzieś lista?
Dobra mam już listę
Zawsze byłam fanką Isabelli, ale to jak ona jechała dziś! Nie mam słów. Jechała i sobie pod koniec śpiewała 😝 jakby wykonywała czworobok L 😍 nie mam słów, popłakałam się po prostu 🐴
Ja z kolei jej nie lubię, ale przyznam że dzisiaj była najlepsza i dziwi, że nie zdobyła złota..
Viridila   ZKoniaSpadłam & NaturalBitsBay
04 sierpnia 2024 20:28
karolina_, bezpośrednio chyba tylko 3 (albo ja nie umiem zliczyć - możliwe po ostatnich nockach zarwanych) 😅 W sensie po Totilasie naliczyłam jedynie: Gotilas Du Feuillard, Total Hope Old i Glok's Toto Jr. Nie liczę pokrewnych ogierów (tak jak wymieniałaś, to brakuje chyba Intermezzo VH Meerdaalhof bezpośrednio po Gribaldim) jeszcze i może to mój błąd.
Jak sobie z ciekawości zliczałam to wyszło mi, że najwięcej bezpośredniego potomstwa ma Ampere (4), a później po równi (po 3) Apache, Totilas, Johnson Tn i Quaterback. To już chyba offtop, ale staram się zrozumieć co pomijam patrząc na pochodzenie 😅
branka, ale znasz ją,że jej nie lubisz?
Viridila, fakt, 4 bo Te Quiero SF nie przyjechał, zamiast szedł Roberto Carlos MT. Ja to liczyłam po zgłoszeniach. W Paryżu były trzy wymienione przez Ciebie i Total US, rezerwowy w drużynie Holandii.
Gdyby ktos chcial zerknac na szczegolowe oceny Dressage Individual Grand Prix Freestyle to sa tu: https://olympics.com/OG2024/pdf/OG2024/EQU/OG2024_EQU_C77(D)_EQUODRESINDV----------GPFR000100--.pdf

Nie moge tylko znalezc na oficjalnej stronie ktore ruchy kryja sie pod ktorym numerem 👀
Chyba, ze sie pokrywaja z tym z FEI: [[a]]https://inside.fei.org/system/files/Grand%20Prix%20Freestyle%202022.pdf[[a]]

+ reszta plikow do przejrzenia: https://olympics.com/en/paris-2024/reports/equestrian/dressage-individual
Nevermind   Tertium non datur
04 sierpnia 2024 23:51
Nie jestem fanką Dalery, bo dla mnie jest po prostu brzydka 🙈 Fakt, że fajnie ujeżdżona, ale zwyczajnie źle mi się na nią patrzy.
(czekam aż ktoś mnie zje, bo jak to koń GP mi się nie podoba 😡😉

Perlica, po co tak wrogo od razu? Nie każdy musi lubić styl każdego zawodnika.
Nevermind, ale o co Tobie chodzi? 🤷
Nevermind, niezbyt urodziwa i szpotawa tak patrząc, ale mam nadzieję że będzie jej oficjalne pożegnanie w Neumünster w czasie körungu i będę mogła sobie wyrobić zdanie na żywo, tam można chodzić po stajniach.
Nie jestem fanką Dalery, bo dla mnie jest po prostu brzydka 🙈 Fakt, że fajnie ujeżdżona, ale zwyczajnie źle mi się na nią patrzy.

Nevermind, przybijam piątkę. Nie lubię oglądać tej pary, wróć- wolę oglądać dla przyjemności inne pary - bo koń brzydki i jak dla mnie często sztywny (?)- właśnie przez jej budowę i proporcje kłody mam takie wrażenie wizualne.

Do tego mnie mierzi marketing socialmediowy Jessiki🙂 To wszystko jest takie cacane, takie politycznie poprawne, że mdli. Oczywiście żeby nie było- nie krytykuję tego co ona robi. Fajnie, że robi coś dla swoich fanów. Ale ja jestem stara sarkastyczna wiedźma i mnie te "wspólne spotkania przy jodze" i tego typu pierdoły uruchamiają🙂
Fajnie, że robi coś dla swoich fanów. Ale ja jestem stara sarkastyczna wiedźma i mnie te "wspólne spotkania przy jodze" i tego typu pierdoły uruchamiają🙂

kotbury, no i ja się tu nie zgodzę. Mam w domu egzemplarz "Treningu uzupełniającego jeźdźca", który jest starszy ode mnie. Potem taki pomysł został zupełnie zarzucony, jak byłam jeszcze młoda, to trening uzupełniający głównie miał miejsce od czwartku do niedzieli i obejmował mały ciężar (50g, dla mocnych zawodników 100g) a za to dużo powtórzeń 😉

Takie "spotkania przy jodze" mają szansę zachęcić jeźdźców do pracy nad własną sprawnością a ta się mocno przekłada na skuteczność jazdy i na zdrowie pleców konia. Tak jak Hester i Dujardin pokazali że można konie olimpijskie wypuszczać i to nie na kwaterkę, tak Jessica pokazuje że jeźdźcy też muszą być fit, mało tego, można urodzić dziecko i się nie zapaść jak prosię tylko 2 tygodnie później wrócić w siodło.
karolina_, ale ja nie piję do promocji gimnastykowania się, tylko do formy!
Bo to jest taki trening na poziomie jakby moja 70 letnia mama, która całe życie żyła wg. zasady "biały człowiek się nie męczy jak nie musi" pokazywała ćwiczenia. Do tego, to nie jest za free🙂 i są oczywiście bidoniki i akcesoria do kupienia🙂
kotbury, to że to nie jest za darmo mnie nie dziwi, nagrywanie treningów, wymyślanie ich itp, to praca. Ja sama akurat korzystam z innej aplikacji, ale też płatnej.
karolina_, ja sobie cenię przedsiębiorczość🙂 ... co nie zmienia faktu, że jakiś rok temu jeszcze J. mi wyskakiwała z lodówki🙂
kotbury, I narazie na tych followersach będzie musiała jechać, bo i ona i Benjamin są bez koni po śmierci Famoso i emeryturze Dalery. Mają fajne młode, ale nic na 5* zawody. Ani Got It any Forsazza de Malleret to nie ta jakość żeby zastąpić z marszu Dalere. Nawet w DE nie każdy ma dwa topowe konie.
karolina_, no co ci mam powiedzieć- .. życie 🙂
....
I to tylko na niemieckich folowersach, bo content po niemiecku i tak nudny, że tylko niemieckie kije w tyłku są chyba w stanie to łykać.
kotbury, powiem szczerze, że nawet nigdy nie sprawdziłam czy jest pod spodem angielska wersja. Jeśli nie ma to faktycznie, lekka lipa.
branka, ale znasz ją,że jej nie lubisz?
Perlica,

Nie spodobały mi swego czasu się jej metody treningowe 😉
I w ogóle dawniej nie podobały mi się jej przejazdy. Ale oglądam jeździectwo pierwszy raz od kilku lat i no nie da się ukryć, należało się jej złoto... ale i tak nie będę jej kibicować 😅
Ale konia ma wspaniałego i jej luz i perfekcja w jeździe robi wrażenie.
branka, u Wendy zaważył błąd w jedynkach, przyjrzyj się.
branka, spoko, rozumiem.
Myślałam ,że pracowałaś tam i się zdziwiłam.Bo znajoma wiele lat pracowała i mówiła,że to super człowiek.

Perlica, nie nie 😉 kiedyś pracowałam dla Dermotta Lennona, ale to skoki, z ujeżdżeniem nie miałam takiej styczności 😉
Swoją drogą była tu dyskusja o konieczności jeżdżenia z batem. Pracowałam dla Dermotta kilka miesięcy, wieki temu to było, ale on jeździł w domu zawsze bez bata. Zawsze. Czasem brał na zawody. W domu przez kilka miesięcy nie widziałam go biorącego bata na jazdę. A konie jakoś chodziły duże imprezy po 160 i nie miały problemu z odpowiedzią na łydkę. To nie jest obecnie top jeździec w Irlandii, ale dlatego, ze jak ma top konia to sprzedaje. Trochę jak na naszym podwórku 😉 ale mistrzem świata był nie przypadkiem,gość to kozak jeśli chodzi o umiejętności i wyczucie jaki koń będzie top. Ani razu nie widziałam go krzyczącego na konia, bijącego konia, cokolwiek takiego... Jedyny raz widziałam go zdenerwowanego jak koń w mistrzostwach Irlandii miał błąd na rowie z wodą a to była bolączką tego konia, która próbował przepracować ale koń ciągle noga w wodę na każdych zawodach....
Ale naoglądałam się i innych jeźdźców z czołówki na zawodach.. byly dziwne sceny, ewidentne dziwne działania nocą, które dla mnie to było podejrzane szprycowania koni po ciemku z latarkami, było bicie koni, różnie kwiatki, w tamtych czasach rollkur wszechobecny,.ale i też ci normalni,przyjaźni koniom jeźdźcy.
z sentymentem oglądam te igrzyska i brakuje mi tego wszystkiego, w sensie tych miłych chwil i obrazkow, fajne czasy to były, tak od kuchni pooglądać tych najlepszych 🙂

Ps.pamietam do dzis tekst,.że koń na którym się już raz użyje bata, to nie będzie 'happy to go himself" 😉 do dziś się cieszę, że miałam okazję obejrzeć takie jeździectwo, choć sama bym tak nie umiała i do dziś tego nie rozumiem na tym poziomie 😉
Viridila   ZKoniaSpadłam & NaturalBitsBay
05 sierpnia 2024 21:17
Viridila, fakt, 4 bo Te Quiero SF nie przyjechał, zamiast szedł Roberto Carlos MT. Ja to liczyłam po zgłoszeniach. W Paryżu były trzy wymienione przez Ciebie i Total US, rezerwowy w drużynie Holandii.
karolina_, nie brałam pod uwagę koni z rezerwy, stąd mi się też nie zgadzało 🙈
Viridila, to ja liczyłam razem z rezerwą. Swoją drogą, Katharina Hemmer z Denoix PCH to jest klasa, myślę że długo w rezerwie nie pobedzie 🙂

branka, docelowo trzeba konia nauczyć chodzić bez bata, przynajmniej ujeżdżeniowego. Coraz mniej i mniej bata i znaleźć inne rozwiązanie problemów. Mam teraz 4 latka, gdzie dwa dotknięcia batem za łydką go informują że coś się dzieje trochę lepiej niż zwykła polparada (jeszcze się czasem obraża na łydke) i zamierzam to przez zimę całkiem wykasować, o ile oczywiście się nie sprzeda i będę dalej ja jeździć. Tylko właśnie - to nie jest po prostu zastąpienie bata ostrogami/łydką, trzeba poszukać coś innego co działa i to skutecznie bo dojdą jeszcze zagalopwania ze stępa więc musi się szybko budzić i dobrze spodziewać że coś się będzie działo. Jak się ma top warsztat i dziesiątki lat doświadczenia to można sobie jeździć bez bata zawsze 😉
Ja się akurat wypowiedziałam akurat trochę przypadkiem w wątku ujeżdżenia a odnośnie jeźdźca skokowego - ale temat bata jest wspólny dla każdej dyscypliny jeździeckiej. A do dzisiaj no jestem pełna podziwu dla niego i nie ogarniam do końca jak on to robił..owszem ogólnie jeździł z ostrogami, ale też nie na każdym koniu. Na tych zwariowanych co miał w trening rzadko je zakładał..a.konie chodzily jak marzenie. I te top i te zryte, co były w treningu. Miał (i pewnie dalej ma) ten człowiek dewizę, że koń będzie dobrze pracować jak będzie się dobrze czuł i to teoretycznie moglo by być do przesady, ale przesada byłaby jakby to nie działało... Nie przypadkiem się ktoś staje mistrzem świata, tam trzeba umiec pojechać na wszystkim... Mnie szkoda, ze tacy ludzie zostają rzemieślnikami produkcjacymi top konie, a nie maja te wyniki top regularnie... Szkoda że to się o kasę rozbija.
branka, ciekawy temat. Może jest tak,że ten jeździec nie jeździ przysłowiowych trupów, bo nie musi to i nie uźywa pomocy w postaci bata ?
Tzn. Są konie na których bata nie trzeba, w sumie dużo takich jest. Od lat nie jeździłam z batem, teraz mam klacz że trza go mieć. Na olimpiadzie na skokach to raczej mało kto miał bata, a i jeden był bez ostróg. Ja całe życie bez ostróg jeździłam, jak je miałam to zawsze w dół, teraz mam kobyłę co od metra muszę mieć ostrogę już bo jej potrzebuje żeby zad uruchomić, bo mam konia za wielkiego do siebie.
Mnie szkoda, ze tacy ludzie zostają rzemieślnikami produkcjacymi top konie, a nie maja te wyniki top regularnie... Szkoda że to się o kasę rozbija.

branka, tak, ktoś kto umie na wszystkim pojechać często kończy w ogóle jako bereiter. Jeźdźcy z kasą wybierają na czym jeżdżą, zwłaszcza sami vs pracownicy.

Co do tego że koń się musi dobrze czuć, to Twój były szef nie jest osamotniony, też znam i cenie to podejście i sama stosuje.

zmiana tematu z kim w Polsce lub w DE warto się wybrać w sezonie halowym na konsultacje tak na 5-7 dni pod kątem czysto jeżdżenia konkursów? Cenowo do 2 tys euro razem ze swoim transportem (viaTOLL + paliwo, auto pali 11-12L na 100km, więc im dalej tym trochę taniej musi być 😉 ). Mam na codzień dobrego trenera, który jest ogromna pomocą w treningu koni od podstaw, szukam czysto pomocy z ogarnianiem startów. Nie lubię startować i mocno to wygaszalam ostatnie sezony po sprzedaży poprzedniego chodzącego konia, natomiast trafiła się znowu sytuacja (pewnie nie ostatnia), że sama muszę handlowego konia pokazywać, jeszcze w młodych koniach. Ostatnio sędziowie byli łaskawi jak na to co odwalił pilot, ale zawsze tak nie będzie więc muszę się trochę ogarnąć. Ktoś kto stawia duży nacisk na harmonijny obrazek, dosiad, i ogólne wrażenie, ze skutecznością jechania na różnych wynalazkach nie mam problemu.
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
06 sierpnia 2024 07:07
karolina_, pani Marlena?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się