Siodło skokowe

Meise, nie ma francuzów z szerokim twistem. Butet, podobnie jak Devo mocno twrade. Butet malo klockowy, mega płaski.
Devo twarde? Miałam model Lab, w cielaku i był super miękki, ale na pewno ma szerszy twist ten model vs Bruno Partition.

Meise ja zawsze robię tak,że biorę używki od CWD lub Devo, można testować do 30 dni, jak nie pasuje odsyłasz i bierzesz inne.
Wszystko na ich koszt jest.
Jednak wtedy musisz wiedzieć czego szukasz od strony siebie i od strony konia, bo konfiguracji panelu jest wiele, a i tak siodło siodłu nie równe, nawet jak te same oznaczenia.
Kupiłam tak świetne Devo i kilka modeli CWD dla siebie lub znajomych.
Meise Z wąskim twistem, na wełnie, w bdb skórze masz nowe modele albiona. Tylko, że z używkami ciężko w db cenie,a niestety najwięcej ich w UK więc jak kupujesz legalnie to jeszcze cło doliczyć trzeba :/
Perlica, nie mialam okazji siedziec w Rubinio, wiec nie mam porownania. Instinct wzielam, bo moj kon ma wystajace lopatki i to rozwiazanie Prestige jest jak dla niego wymyslone plus zostawia sporo miejsca wkolo klebu. Sama potrzebuje siodla z miekkim siedziskiem i to siodlo takie ma. Mogloby tylko miec nieco wezszy twist - Antares i Butet wydawaly mi sie wezsze. Poza tym panele na welnie, a klocki na rzepach, wiec to mozna sobie dopasować. Ogolnie moze nie bylo efektu wow, ale na koniu lezy dobrze, w kazdym chodzie jest stabilne, a ja siedze poprawnie, wiec poki co jestem zadowolona 🙂
BaŚ, no miałam podobne odczucia. Rubino podobne daje odczucia, bo ma też z tym samym systemem łopatki belladonna, ale Rubin jest jak kanapa całkiem.
Butet ma bardzo wąski twist, antares to mi się zdaje że aż tak nie.

No nie można mieć szeroko dla konia i wąsko dla siebie. 😜
Melanie, jak najbardziej od strony konia, a wełna jest w wierzchniej części panela, tej od strony terlicy. Niekoniecznie jest to wada, bo od strony konia jest gładko i zawsze tak samo, a wełną możesz korygować balans, w pewnym stopniu kształt panela. I nie jest to nowy wynalazek, bo starsze szwajcarskie siodła miewały podobne rozwiązania.

Saddle fitter nie lubi lateksu, bo albo leży albo nie leży, a jak nie leży, to nie ma pola manewru, chyba, że podkładkami. No i nie każde plecy się nadają na lateks. Tak, topowe konie chodzą w lateksach i żyją, ale z reguły mają dobrą muskulaturę, dość typową budowę i dobry "serwis" 😉
Jesli chodzi o miekkosc siedziska, to Prestige jest mega komfortowy. Antares, w ktorym jezdzilam kilka lat, tez mi pasowal. Podejrzewam, ze wiekszosc francuzow by byla ok. A rwy kulszowej dostalam od Equipe Synergy, zamowione nowe, bylo twarde jak deska. Odeslane do fabryki do poprawki, wrocilo takie samo, jak bylo. Ewidentnie cos bylo nie tak z tą partią siodeł, ale producent sie wypiął.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 sierpnia 2024 11:35
A ja mam takie głupie pytanie 😉 Ostatnio mi wyskoczył filmik z jakiś zawodów, gdzie zawodnik, żeby skrócić trasę, hycnął przez dekoracje (i chyba rykoszetem przez jakiegoś fotografa nawet😱😉, czy coś takiego jest dozwolone? Taki dodatkowy skok? No bo niby nie łamie to zasad, ale niecodzienne zagranie.
zembria, nie jest to zabronione 😉
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 sierpnia 2024 12:01
xxagaxx, dzięki! Wyglądało to zadziwiająco! Teraz widzę, że nie w tym wątku napisałam.
cześć posiadam dość głupie pytanie i nie wiem dokładnie na którym forum je napisać 😅 wiec w razie co mogę usunąć wiadomość. Ale do rzeczy, dzisiaj zauważyłam że jakieś zwierzę najprawdopodniej obsikało mi siodło a przez to skóra zmieniła całkowicie teksturę. Czym mam to wyczyścić?😫
Zuza17 jak najszybciej myj to mydełkiem.
to ja wrócę do wątku🙂 dobra, to co mamy z wąskim twistem na rynku? Francuzy, Prestige (chociaż co do nowych nie mam pewności...), nowy Albion.... Coś jeszcze?
Sankaritarina, nie Prestige, tylko niektóre modele Prestige. Na stronie producenta każde siodło mają rozpisane co do cm jakiej szerokości masz twist.

Nie Francuzy tylko Butet i Bruno, CWd już nie ma wąskiego twistu, Devo Lab także nie.

Perlica, O masz. Ale starsze Prestige i Devo chyba były węższe...? Czy źle myślę?
Sankaritarina, to chyba zaleznie do czego porównasz, ja jeździlam i w CWD i Devo Biarritz S i O i uważam ze te siodla miłay wąski twist.
Dla mnie Ikonic to porazka bo tak szerokiego twistu moj tyłek nie widział jeszcze xD
xxagaxx, Hahah noo Ikonic to jakąś masakra, mam biodra jak szafa a i tak nie mogę w nim usiąść XD Devo Biarritz potwierdzam, wąskie i wspaniałe. Miałam jakiś wiekowy egzemplarz i to jak to siodło całuje w dupkę to jeszcze w żadnym takiego komfortu nie miłam :P Jeżdżę teraz w Equipe Ek-GO i ma wąski twist, ostatnio siedziałam w Equipie chyba Synergy? I wydaje mi się trochę szerszy, ale też zupełnie inaczej usadza niż ten mój
Sankaritarina, nie czytasz co napisałam : Devo LAB ,a Devo S to dwa różne siodła .
Post został usunięty przez autora
Szukam pomysłu: w miarę budżetowe siodło skokowe (ewentualnie wszechstronne) w rozmiarze 16/16.5, na drobną nastolatkę, ale na tyle szerokie, żeby weszło na ślązaka (36 wg prestige). Idealnie z węższym niż szerszym twistem.
Przyjmuje pasowanie na podkładkę i siodło leżące na zasadzie "krzywdy nie robi". Potrzebne na raz w tygodniu w zasadzie, bo ujeżdzeniowka po prostu dogania ją w skoku 😅
Miałam daw-maga huberta kiedyś na tego konia, ale może komuś przyjdzie do głowy inny pomysł 🙂 Dużo rozbija się o rozmiar, bo o ile moja głęboka ujeżdżeniowka 17" jest dla niej ok, tak płaskie skokowe 17" to lekki dramat.
Kentaur?
Keirashara, też polecam Kentaura. Kupiłam na epizodycznie spasionego araba, rozmiar 4 na lateksach jest za szeroki na niego, ratuję grubą podkładką, w której i tak jest nadal odrobinę za szerokie, mogłam wziąć węższe... Ma jakieś 35 Prestige'a.
Czekałam chyba 2,5 miesiąca na nówkę? Jeszcze weszła mi na nie promocja w GNL (15%), to już w ogóle klawo. Dużo jest z drugiej ręki, ale ciężko o rozmiar 4. Ale nawet ta nówka nie zabija cenowo, tylko oczywiście trzeba by przymierzyć jakieś testowe.
keirashara, napisz do Doroty Jot czy właśnie jakiegoś Kentaura małego nie ma. Ona ma też inne siodła, czasem można coś trafić sensownego.
epk, - do Doroty na pewno będziemy się odzywać 🙂
Sivrite, - raczej celujemy w używkę 😅 Koń ma swoje 21 lat, czuje się super, świetnie się z nią zgrywa, ale jak długo ten układ przetrwa to nie wiadomo. Wsiada 2/3x w tygodniu na zmianę ze mną, radzi sobie w moim siodle, no ale ono nie jest super komfortowe na skokach. Szczególnie, że celowanie nie zawsze wychodzi i Grubciu czasem ratuje większym skokiem.

A kentaury nie będą w pip szerokie w twiście? Ja nie wspominam dobrze testowanych ujeżdżeniówek, a dziewczyna jest drobna 🤔 żeby nie zamieniać siekierki na kijek, ma być jednak jakoś tam wygodniej.
No wąąąskieee nieee sąąą, ale siedziałam na szerszych. Ten mój nie ma łęku takiego wypłaszczonego, tylko to siedzisko jest jednak głębsze. Może dlatego mnie ten twist tak nie razi. Mam teoretycznie crossowe. Miałam węższe (to już ósme siodło tego konia, kill me), ale testowałam też takie, w których nie byłam w stanie kłusować, bo mnie biodra bolały (dwa egzemplarze, nie Kentaury).
No plus w skokowym siodle to jednak raczej w półsiadzie popierdzielasz, to też w mojej opinii szerszy twist tak nie przeszkadza, jak w ujeżdżeniówce. Ale to już może być moja wieloletnia desperacja na szukanie siodła pod konia, a nie pod siebie. 😅 Wiem, że dziewczyny, nawet na tej stronie, szukają pod siebie wąskich twistów w skokówkach. Dla mnie średnie są spoko. W Kentaurze mógłby być trochę węższy, ale nie marudzę.
keirashara, czemu nie używany prestige?
Perlica, - nie wykluczamy, jedno juniorskie jest nawet w stajni, ale totalnie nie leży na jego plecy i to tak totalnie nie 🙁 i trochę się tego obawiam, że będzie ciężko pod tym względem. Skokowe prestige mi po nim raczej latały z tych starszych, a nowsze to raczej średnio w budżecie.
Myślę też o kiefferze/stubbenie, bo miałam na nim lata temu i one leżały względnie stabilnie.
Najgorsze wyzwanie to ten szeroki łęk przy 16" 🙈
Sivrite, - zobaczymy w takim razie. To prawda, że nie przeszkadza aż tak, ale fajnie, jakby mogła normalnie usiąść w pełen siad jak potrzeba. Nie ma co braku wygody zmieniać na inny brak wygody 😅
Keirashara, No właśnie ten Kentaur może być przyszeroki... Chociaż, hmm, może jak trafici 16stkę, to jakoś obleci. Sprawdźcie starsze modele. 🙂
Tylko znalezienie siodła wąskiego na jeźdźca - szerokiego na konia, to zawsze wyzwanie. Jeszcze pewnie zastanawiałabym się nad siodłami od pana Andersza albo Daw-Magiem.

Sankaritarina, to chyba zaleznie do czego porównasz, ja jeździlam i w CWD i Devo Biarritz S i O i uważam ze te siodla miłay wąski twist.
Dla mnie Ikonic to porazka bo tak szerokiego twistu moj tyłek nie widział jeszcze xD

xxagaxx, Taaaak, oczywiście, wszystko zależy od porównania.
Próbuję jakkolwiek ogarnąć w co celować i jednak jak większość kobiet w wątku pisze "szerokie", to coś jednak może być na rzeczy 🙂

Sankaritarina, nie czytasz co napisałam : Devo LAB ,a Devo S to dwa różne siodła .
Perlica, W sumie to nie wiem jak miałam zrozumieć Twoją wypowiedź. LAB to chyba mimo wszystko, nowsza linia - chyba, że się mylę.
Natomiast te stare Devo (no tak z 10 letnie przynajmniej) kojarzyły mi się jako takie "węższe niż szersze" siodła. Ale ofc mogę się mylić.
Sankaritarina, Lab to jest inny model niż S. Lab ma szerszy twist , szerszy panel od strony pleców konia i bardziej komfortowy, dla końskich pleców, a S czy O to typowe klasyczne Devo z węższym twistem.
Sankaritarina, - andersza potem nie sprzedam, a nie jest to siodło na długo 😉 tylko realnie z dwa lata? Nastolatki rosną, koń 20+ nie wiadomo ile będzie hopsać.
Dlatego raczej używki wchodzą w grę i raczej takie, żeby szło je opchnąć dalej w razie czego.
Z szerokością wiem, że cienszko, bo sama jestem wąska w biodrach 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się