Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Słuchajcie czy jest jakaś bezowsowa pasza która pomaga odbudować mięśnie u konia który wraca do treningów po przerwie? Chodzi mi o 1 rodzaj który zrobi robotę, a nie o kupowanie tego i tamtego i mieszanie. Koń pracuje coraz więcej i potrzebuje coraz więcej paszy. Obecnie wcina eggersmann Müsli, ale nie wiem czy to będzie wystarczające na odbudowę mięśni.
Prócz tego jest na sianie, trawie i nie dostaje żadnych dodatków (lizawka i czasem jakaś marchewka/jabłko).
Gdy nie pracował i był tylko na sianie/ sianokiszonce zimą to wyglądał jak pączek, ale jak tylko wraca do ruchu to wszystko leci i łatwo o sylwetkę chuderlaka.
mindgame, masz tzry wyzwania:
1. dostarczyć odpowiednią ilość białka
2. Dostarczyć białko odpowiednie
3. W treningu nie doprowadzać do momentu gdzie koń spalił glukozę z krwi i musi sięgać do zpasów mięśniowych
Ad1: karm jęczmieniem.
Ad2: Szukaj preparatów z aminokwasami. ja ci polecę (bo znam i się moge ypowiedzieć i pelase to nie reklama), z forana alebo Muscle prep- on jest dedykowany dla konia wchodzących w trening, albo Muscle Max- dla już trenujących (min. ze względu na zawartość selenu).
Ad3: Poszukaj supli, które zawierają tzw. BCAA i dawaj przed jazdą (ja z forana polecam tzw. PRE Fuel). Jak konie w treningu przekraczają ten moment wykorzystania glukozy z krwi to sięganie do zapasów z mięśnia powoduje na następny dzień zakwasy. Przy podawaniu supli z BCAA ten efekt nie istnieje albo jest minimalny.
Wiele koni, którym ludzie podają "odkwaszaccze" bo są sztywne po wysiłku to konie, które mają niedopasowaną suplementację do jednostki treningowej i raczej powinny mieć min podanie BCAA antyoksydanty i selen.
zembria, jak to nie nadaje się jako jedyną treściwą? Nie ma sensu podawać tej paszy jako dodatek, bo to nie jest balancer przecież.
Nadaje się jak najbardziej, miałam kobyłę na tej paszy bardzo długo. Tylko że ona jest good doer to wyglądała świetnie na 1,5 miarki tej paszy, ale tez była mocno gorąca na tej paszy.
mindgame, obie te pasze zawierają sporo skrobii, ale nie są to pasze na budowę mieśni czyli wysoko białkowe.
Możesz po prostu dodać Equichamp, nie daje na dekiel, a buduje fajnie.
To jest o tyle dziwna pasza, że ma mało białka, niewiele skrobii, a bardzo buduje.
Drugą opcją jest Green Power, i wbrew pozorom nazwy nie daje żadnego power, bo ta energia tam nie jest z cukrów, a z tłuszczu, no i to jest balancer, więc już 1kg dziennie pokrywa zapotrzebowanie .
W twoim przypadku chyba bardziej się sprawdzi Green Power, jeśli dodasz go do części dawki EMH classic, bo wyjdzie ci dobrze cenowo.
Dzięki za odpowiedzi. Chyba skuszę się na equichamp, bo z opisu całkiem fajnie się zapowiada.
mindgame, też nie daje w dekiel.
Ja mam kobyłę na 700gram ( 1 miarka) Equichampa i 1 miarka ( 1 kg ) Green Power, podzielone na 3 posiłki i sprawdza mi się top. Koń świecący vs Natur Solo, które jej nie służyło.
Jeśli bez dodatków to szukałabym paszy o dobrym poziomie białka np nuvena amino rich ale karmiona pełnoporcjowo, bo wiele osób jeden worek dzieli na cały miesiąc.
mindgame, spójrz jeszcze na Nuba ProMass Mix. Mi się to super sprawdza na odbudowę. Białko + kwasy omega robią robotę.
mindgame, też nie daje w dekiel.
Ja mam kobyłę na 700gram ( 1 miarka) Equichampa i 1 miarka ( 1 kg ) Green Power, podzielone na 3 posiłki i sprawdza mi się top. Koń świecący vs Natur Solo, które jej nie służyło.
Perlica, I faktycznie tyle wam wystarcza? Ma energię do pracy? Jak długo koń wychodzi na padoki i jakie padoki?
Pytam, bo mój grubaśny małopolak robi się taki trochę szczupakowy... tj. z jednej strony to dobrze, tylko owsa mu więcej nie wrzucę, jęczmienia też nie, może ta soja...
Nie wiedziałam, że dożyję dnia, w którym emeryt będzie jadł mniej niż młody 😀
Sankaritarina, moja po wrzodach, jest gruba jak prosiaczek, a ostatnie 2l jadla ok. 900gr natur solo 😅 teraz jeszcze dostaje sianokiszonke wiec juz w ogóle nadzieja na schudnięcie odpływa. A kon pracuje 6 dni w tygodniu, jesteśmy na poziomie P/N w domu, 12h na dworze w małej grupie. Wyniki krwi ma wręcz wzorowe. Siły od groma
xxagaxx, Jakieś ekonomiczne te wasze konie :PPP
Natur Solo rozważałam, ale trochę się obawiam tj. on jakoś kiepsko reaguje na prawdopodobnie wytłoki jabłkowe - no rozesrywa się po tym, bezpośrednio rzecz ujmując (Z Derby było to samo). Myślałam, że tu chodzi o lucernę, ale chyba jednak nie....
Jemu to tak najlepiej chaszcze i patyki -.-' Gdyby tylko były sportowe chaszcze i patyki....
Sankaritarina, zadałaś ciekawe pytanie o padok - ja jestem w szoku po 2 miesiącach w nowej stajni... Mój koń w poprzedniej stajni był w stadzie 4 koni. W tej jest w piątkę. Wcześniej plus minus 4 godziny na padoku, w tej około 6. Padok ok. 2.5 razy większy obecnie. W poprzedniej brak trawy, siano na padoku z tym, ze konie go nie jadły (trochę im się nie dziwię) - konie trochę pobiegały, więcej stały. W tym jest mała trawka. Konie też trochę pobiegają, takie bardziej zabawowe stado. Ale przede wszystkim cały dzień chodzą krok za krokiem. Jak patrzysz to nie ma momentu, że się zatrzymują tylko sobie cały czas tupią. Ciut mniejsza ilość siana na dobę ale za to to siano top jakości więc w mojej ocenie na plus z wartościami odżywczymi. Koń zresztą zaczął szybko tyć po poprzedniej stajni, z której odeszliśmy w marnej kondycji. No ale okazało się także, że musiałam podnieść dawkę treściwego. Koń rusza się na tyle dużo, że tej energii mimo wszystko schodzi mu sporo. Wcześniej koń dostawał 1,8 Spillers stamina - teraz dostaje 3kg. Bardzo mnie to zdziwiło bo to nie jest jakiś ogromny wysiłek niby a jednak potrzeba większa.
Sankaritarina, nie narzekam 😀 na pewno łatwiej utrzymać prosiaczka. Tera zmieniamy diete i jestem ciekawa jaki będzie efekt, bo kalorii wypada dość mało, tak samo jak energii.
Sankaritarina, a spróbuj havens gastro może. Mój się roztył mimo dostawania minimalnej dawki... Fakt, że on za dużo to nie robi, ale no :P Ze składu taka biedna ta pasza, ale koń wyniki krwi ma w porządku, a je tylko to + sieczkę hartoga.
Choć jak czytam teraz, że twój się rozesrywa, to może ten biedny skład na plus xD A energii masz tyle co w natur solo.
Sankaritarina, mojej to wystarcza, ale to jest ekonomiczna klacz jak pisałam wyżej, więc nie ma co się sugerować dawkowaniem w przypadku tego konia, bo można by wyciagnąć błedne wnioski.
Ja jej zwiększałam treściwe właśnie do tej dawki, po to by zgubiła brzuch i rzeczywiście idealnie to zadziałało : brzuch spadł błyskawicznie, a poszło w plecy.
Perlica, no moja bardzo elektryczna, więc liczę na to że equichamp da radę 🙂
Ale martwię się trochę bo odkąd przeszłam na classic Müsli to kupa ciemna, a wczoraj jedna rzadkawa 🙁 myślałam że jak w ramach jednego producenta zmieniam pasze i skład nie wiele się różni to nie będzie takich jak, więc w sumie dobrze że jednak zmieniam na coś innego.
mindgame, wiesz co te muesli które Ty podawałaś mają ogromną zawartość skrobii, bo ponad 40%. To może powodować na dłuższą metę problemy, choć oczywiście są konie co super toleruja taki poziom skrobii.
Equichamp jest bardzo dobry na problemy żołądkowe, polecany też dla koni kolkowych itp.
Perlica, skarmiam dopiero pierwszy worek tego musli. W takim razie zastanowię się czy w ogóle otwierać drugi 🙈
mindgame, a czym karmiłaś wcześniej przed tym muesli?
Perlica, Eggersmann high energy
mindgame, czyli zawsze koń jadł tylko High Energy ? To jest składowo podobna pasza do Classic, obie mają ponad 40% skrobii.
Na samym HE była kobyła?
Perlica, na high energy jest od kilku miesięcy, ponad pół roku. Teraz przeszłam na classic bo tańsza i właśnie skład wydał mi się podobny. A dosłownie z tydzień jest na classic i te kupy zrobiły się ciemniejsze. Wczoraj zamówiłam equichamp więc jak przyjdzie pocztą to zacznę karmić tym.
Była na samym HE, plus siano, w zimie miała siano i sianokiszonkę i wyglądała top ( pewnie tłusta bo nie chodziła za wiele wtedy). No chyba że to kwestia yarrowia equinox gastro którego nie podaję od kilku miesięcy, a wcześniej było podawane prawie codziennie...
zembria, z zajęć paszczowych to jeszcze gałęzie do obgryzania 🙂 Brzoza, owocówki, świerk.
Iskra de Baleron, Mamy tuż obok działki linie energetyczną. Mam pełne błogosławieństwo panów co pare lat tam wycinke robiących, żeby sobie z tamtą drzewka ciąć 😉 Także po tym postoju, to pewnie tam ładnie teren ogołocę 😅
mindgame, paszę nową wprowadza się stopniowo, mieszające starą z nową. Tydzień jest możliwy jak najbardziej zawirowań.
Tak czy siak na przybranie i zbudowanie masy Equichamp będzie lepszy niż Classic.
zembria, - ja jeszcze widziałam, że ludzie robią lizawko-lody zamrażając wodę z owockami. Choć mam mieszane uczucia, to wydaje się to też spoko zajęciem, w miarę budżetowym i "zdrowym". Jakieś jabuszko, marchewka, buraczek (przecież takie końskie lody nie muszą być słodkie).
Tylko myślałabym jak z gardłem albo czy języka nie przymrozi 😅
Post został usunięty przez moderatora
Za ten post użytkownik otrzymał: Ban permanentny
Komentarz moderatora: Spam
aquarida88, zarejestrowałaś się tu dziś po to żeby spamować? Nie dzięki
Zalewa ktoś natur solo? Mocno puchnie?
Churros, - trochę puchnie. Mi się zdarzyło zalewać przy podawaniu po jeździe z meszem. Nie puchnie tak dziko jak same wysłodki, ale zwiększa objętość dość widocznie.
Czy ktoś może polecić jakiegoś niezależnego dietetyka ?
Granulowane otręby pszenne/ ryżowe można podawać na sucho?
Mielone to wiem że zawsze na mokro, ale z granulatem wolę się upewnić