Kącik Ujeżdżenia

Oglądnęłam przed chwilą nasze zawodniczki oraz Isabell.
Nie zmieniam zdania,że MB dziwna z wyglądu,nawet komentatorzy mówili,że wygląda jak ogier , choć może nie powinni, bo to seksistowskie jest przecież 🤔😂😅
Przejazd topowy ! Po prostu wow😍 a ona ma dopiero 8 lat !
Kto trenuje tą parę? Skąd pochodzi zawodniczka? Jaka jest historia tej klaczy ?
Jestem pod wrażeniem!
Isabell klasa sama w sobie , precyzja, pewność, maksymlalne skupienie klaczy , ale to Isabell.
A Siwek no cóż, zabrakło chyba doświadczenia i opanowania. Komentatorka powiedziała to co sobie pomyślałam,że panika. Ale jest nad czym pracować, a koń bardzo fajny i utalentowany również. A kto trenuje tą parę?
P.s.pamiętam jakąś aferkę i straszenie prawnikiem z jakiś halówek, że koń niepiafuje itp, no to chyba za dużo się nie zmieniło?
Nevermind   Tertium non datur
31 lipca 2024 19:29
Perlica, dla mnie problem leży w tym, że siwek talent ma jedynie pozorny, na czworoboku go nie widać za bardzo. Ani efektu wow, ani mocnego osadzenia, w zasadzie nie ma czym punktować. A afera na halowych mistrzostwach była o podkopywanie i podszarpywanie, nie o to że koń niepiafujący.
Perlica, Ola Szulc od lat trenuje z Janem Bamelmansem. Maxima Bella jest w rękach swojej zawodniczki od dwulatki, szła MSMK 6 Latków, ale została oceniona bardzo słabo, trochę szła krajowych zawodow w PL i to jej pierwszy sezon w GP z racji wieku.
karolina_, już widziałam filmik na pzj, że SS trenuje z Lostak. Ciekawa historia , że od 2 latki ma klacz. Tymbardziej podwójne wow , że nie ostatrtowana. Wygląda, że za 4 lata jest szansa na medal tfu tfu tfu
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
31 lipca 2024 20:09
Perlica, nie ostartowana, ale robiła przynajmniej kilka pokazów przy pełnej publiczności na cavaliadzie, co w sumie nie było złą taktyką jak widać 😉
Pati2012, na cavaliada o tym koniu i SS usłyszałam 1 raz właśnie.
Perlica, ona nie startowała, szła pokazy
donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
31 lipca 2024 20:43
Myślę że dla A. Szulc będzie jeszcze szansa na większe sukcesy z Romeo tylko jeszcze trzeba czasu 🙂

A z dzisiejszych przejazdów - okropnie podobał mi się przejazd Cathrine Laudrup-Dufour. Przewidywalnie dobry. Denmark stronk. Widać że inwestycje w jeźdźców pony i podążanie ta ścieżką daje super doświadczonych zawodników w dość młodym wieku i to widać
donkeyboy, o tak Romek to będzie rakieta!

Co było to było, aleee pasaż siwy poprawił mocno.
Że ich trema zjadła to mnie nie dziwi, nawet Guapo był przejęty miejscem.
On jeszcze wygląda na takiego konia, co to idzie w konflikt 😅 W sensie wiecie, są takie co mocniej przytrzymasz i może nie happy, ale jest ok, jedziesz dalej, a on od razu w bunty/foszki - tak to wyglądało ma HMP i tutaj, wszystko fajnie dopóki jest fajnie, a jak tylko coś się podzieje to duża ekspresja focha. Na pewno nie jest łatwo pokazać takiego konia, szczególnie jak już nie zareaguje na delikatniejsze pomoce.
Ja tu jeszcze wrzuce jedno zdjecie w celach edukacyjnych. To male zadrapanie na prawym tyle bylo przyczyna eliminacji tej pary. Na koniu z ciemnymi nogami nie byloby tego widac, a Amerykanie mieliby szanse na final druzynowy. To jest ciekawy temat, z jednej strony amatorzy chca kare malowane, z drugiej wiekszosc zawodnikow na zachodzie nie chce duzych odmian, szczegolnie nierownych bo dodatkowo oszukuja sedziowskie oko.

karolina_, widzialam i to jest już pech. Jednak ta zasada odnośnie krwi bywa mega nie fair, bo ochraniaczy przecie nie wolno
karolina_, - to też chyba zależy co ten amator chce osiągnąć. Ja tam kocham malowane i posiadanie takiego ładniutkiego konika na codzień jest dla mnie fajniejsze niż ten % więcej 😅 Nie kupiłabym może konia tylko dlatego, że "kary i malowany", ale na pewno malowane przyciągają mój wzrok mocniej.
Profesjonaliści to się tłuką o ułamki setnych %, więc rozumiem, że każda pierdoła dająca przewagę będzie dla nich istotna. Ich poziom jazdy też jest w pewnym momencie porównywalny, w sensie umiejętności technicznych, kwestia kto ma na dziś lepszego/bardziej zgranego konia. Amator często chce konika ładnego, w swoich preferencjach, bo wynik dużo bardziej zależy od niego samego 😉 Raczej nie ma takiego ślizgania się i ścigania, więcej straci na własnych błędach niż skarpetce.
No i jeden amator chce startować i wojować świat, inny podziwiać ładną dupcię konia, nawet mimo własnego rozwoju to oglądanie ładnej dupci jest jakoś tam istotne.
keirashara, ja osobiscie doceniam to, ze przed startem o 8 rano moge byc w stajni o 6 a nie o 5.30 zeby domyc osrane nogi 😀 Im mniej bialego do szorowania tym lepiej, ale i tak jezdze na tym co mi zostanie po prostu, na wiosne bedzie do zajazdki i zostanie dla mnie jedyny rodzynek z tego rodzenstwa ktory ma odmiany, bo go tata wymalowal.
karolina_, - to prawda... nie zapomnę jak kiedyś wyszorowałam konia w domu, a on wychodząc z przyczepy poślizgnął się na własnej kupie i upierniczył nią nogi 🤡 zabić to za mało.
Natomiast startuje tak mało, że pal licho, byle nie siwy 😝 a skarpety lubię, mam sentyment do malowanych kasztanów, podobają mi się te skarpety, nic na to nie poradzę 🤷
Ja bym nie chciała dużych odmian bo pierwsze co mam przed oczyma jak o nich myślę to flegmona
Zuzu., a co mają odmiany do flegmony? Czlowiek to sie uczy jednak całe życie…
keirashara Jak siwy, to wystarczy ogolić, trzymać w derce i zaopatrzyć się w pumeks do sierści. Z siwymi da się żyć. Tylko ogon i grzywę trzeba myć regularnie, bo inaczej będziemy mieć "siwka złotogrzywka" 😀
nigdy siwy i niegdy z odmianami jak nie trzeba, zawsze te nogi z odmianą mi się wydają jakieś limfatyczne bardziej, nie wiem czy to złudzenie optyczne czy prawda 😅
kare_szczescie, sporo starszych koni które znam z flegmoną mają ją właśnie na białej nodze. Nie wiem czy to ma jakiś związek udowodniony, ale tak jak Perlica pisze różowa noga to zawsze jakieś dziwne problemy 😅
Chyba nie, dwa najgorsze przypadki flegmony widziałam na niemalowanych nogach, za to ona konie kasztany, więc na tej zasadzie by można stwierdzić, że lepiej rude nie 😁
Facella   Dawna re-volto wróć!
01 sierpnia 2024 16:52
Ja widziałam paskudną flegmone na gniadym bez odmian.
Lubię patrzeć na ładnie malowane na cztery nogi konie, ale w obsłudze jednak wolę ciemne bez odmian 😂
Viridila   ZKoniaSpadłam & NaturalBitsBay
01 sierpnia 2024 20:32
https://www.horseandhound.co.uk/features/sandra-sysojeva-maxima-bella-866682
Moje czepialstwo do fragmentu "She is the youngest horse in the competition at eight years old – two years younger than any other horses contesting the dressage.": chyba mają lekki błąd, bo drugim najmłodszym koniem jest Frizzantino FRH (https://www.fei.org/horse/106WJ80/Frizzantino-Frh) startujący w hiszpańskiej ekipie. Nie żeby to było kluczowe, ale akurat przyglądałam się mocno wiekowi koni na tych IO i wyłapałam 😉
Nie wiem czy ktoś zaobserwował to co ja u moich 2 siwków, ale moje konie dużo mniej obrywają od much i meszek także to jest plus posiadania siwka 😀
rudziczek, - wiesz co, w maju miałam siwka na zawodach, który zdołał dereczke podciągnąć i tak się udekorować, że kończyło się na myjce, ja im nie ufam 😂 Co do ogonów, to przerobiłam farbowanie, bo jasne konie i czerwony piach kończyło się odbarwieniami, których doprać nie szło. Miałam konia każdej maści pod opieką i imo najlepsze są gniade i kasztany bez odmian. Na karych widać każdy kurz, kary plus jasny piach na padoku to dramat, tak samo trzymany na pellecie czy jakiejkolwiek ściółce z pyłem.

No, ale serduszko mi bije do malowanych 🤷 Siwe w białym mi się nie podobają 😝
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
02 sierpnia 2024 11:28
Ja jestem fanką czarnych pończoszek. Na głowie może się dziać co chce, ale nogi ciemne 😍 Takie konie się bardzo elegancko prezentują w moim odczuciu.
BUCK   buttermilk buckskin
02 sierpnia 2024 12:48
zembria 😂 ciemne skarpetki, ale reszta mniej elegancka
ciemne skarpety.JPG ciemne skarpety.JPG
Też miałam zawsze słabość do malowanych a jest przysłowie: "cztery białe nogi i piąta łysina, jeżeli dobry koń to dziwna nowina"

Sama mam konia z łysinką ale z nogami w kolorze maści (kasztan) i uważam ze jest wilk syty i owca cała :P
Czy ktoś wie co za popręg ma Jagerbomb, Becky Moody?
Screenshot 2024-08-03 at 11-15-26 Equestrian Dressage Team • Max.png Screenshot 2024-08-03 at 11-15-26 Equestrian Dressage Team • Max.png
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się