Jakie pasze dajecie swoim koniom?
Uprzejmie donoszą,że hartog Grass wciągana jest tak, że jak niosę miarkę to kobyla wpada w amok 🙂 także dziękuję za polecajke🙂. Sama sieczka super, średniej miękkości, nie pyli, ładnie pocięta, troszkę granulatu. Pięknie pachnie. Florka zachwycona. Na allegro ze smartem poniżej 100zl za 18kg.
a ja DZIĘKI mikstura testuję trawokulki JOSERA Kraut & Rüben Heucobs i zdecydowanie będzie to nr 1, bo dużo ekonomiczniejsze niż obecna sieczka Dengie Senior lub AGROBS Wiesenflakes
łatwo się rozpadają, przypominają drobną sieczkę z minimalnym dodatkiem słomy, ładny zapach porównywalny z AGROBS a konio zjada łącznie ze żłobem 😉
kusisz tymi trawokulkami josery, chociaż te nordic zjada chętnie, a jest tam jakiś kod rabatowy?
charlieeee akurat mam i to i to 🙂 nordic idzie na śniadanie, a josera to obecnie posiłek przed jazdą i kolacja
sklep Josera wysyła gratis od 99,oo czyli tyle co kosztują te trawokulki, naliczają się jakieś punkty może potem da się je wykorzystać, będę wiedzieć jak już zrobię u nich zakup
W związku z planowanym dłuższym postojem konia w boksie szukam prasowanego siana. Takie "cegły" z siana 😉 Możecie polecić któreś konkretnie? Albo któreś odradzić, też dobrze wiedzieć czego nie brać 😉
zembria, ja miałam kiedyś z agrobsa chyba i to był bardziej sprasowany pył. Koń obgryzał te kostki dookoła i później zostawiał, więc ostatecznie nie byłam zadowolona.
zembria, - hartog wypadał spoko z tych kostek z tego co pamiętam 🙂
mindgame, Dzięki! To też cenne informacje są.
keirashara, Tylko tam jest cały wielki blok, wolałabym takie mniejsze "cegły" co do żłobu wrzucę chyba, niż taki cały mu dawać.
Czy stosował ktoś pasze ProfiPasz?
Koleżanka podesłała mi, że jest tam okres próbny, w którym jeden worek paszy jest za darmo, a przy większej ilości zamówień, ceny hurtowe.
Może ktoś stosuje i się wypowie? Z góry dziękuję 🙂
zembria, a takie cos może...?
https://zdrowy-kon.pl/pl/p/Blok-siana-HIPPOTONIC-1kg/14510
Nie miałam, akurat znalazłam, bo zastanawiałam się w sumie nad czymś podobnym. Czymś takim "do zajęcia się" w boksie.
Sankaritarina, Też fajne! Dzięki. Pewnie finalnie kupie wszystko po kolei, bo postój się szykuje długi.
zembria, - miałam z hartoga właśnie cegły, ale to było parę lat temu 🙈 ale mój się z nimi dość szybko rozprawiał, nie powiedziałabym, że to konia zajmie na wybitnie dłużej.
Może podwójna siatka lub taka z małym oczkiem? Do tego jakieś zabawki, gryzaki itd?
Mój podczas postoju to najbardziej lubię robić basen z boksu, ale tego nie polecam 😂 trzeba mu było poidło skręcić, dziadowi wstrętnemu (miał wodę, tylko niskie ciśnienie lub w wiadrach).
keirashara, Siatki normalne będzie miał, ja nie chce mu w żaden sposób żarcia ograniczać. Chodzi o gryzienie, to 2 latek dopiero, musi paszczę zająć. Jakby tak na pół godzinki styknęło takiego skrobania zębami i mózg się nieco ukoi 😉 Mam nadzieję.
zembria, to jak ma to być na zajęcie czasu to może taka piłka leżąca lub wisząca z napakowanym do tego sianem? U mnie wiele osób z tego korzysta jako forma zajęcia dla konia.
mindgame masz może zdjęcie albo linka do czegoś takiego?
zembria, - aaa tyle to tak. Z takich gadżetów jest też mata do lizania z likita.
Pavo Hay Chunks jeszcze znalazłam.
mindgame, Myślę, że i piłka będzie, i wiszące i kostki.... i pół internetu 🤦🤷
keirashara, To Pavo fajnie też wygląda. Likita nie chce, bo on to zgryzie, a do tego to już sam cukier jest. Wolę pójść właśnie w takie prasowane siano/sieczki, jakieś drzewka w całości też na pewno dostanie.
Karla🙂, jak wpiszesz w google piłka na siano dla konia to wyskoczą ci różne opcje. Zamieszczam przykłady takich co używają u mnie.
Screenshot_2024-07-31-11-33-25-182_com.android.chrome.jpg
Screenshot_2024-07-31-11-32-56-958_com.android.chrome.jpg
Doniaa, ja ich poznałam, dostając spam na Messengerze. Musieli po prostu go słać randomowym osobom na grupach jeździeckich.
Dostałam z 15 wiadomości ze zdjęciami, filmami, ofertą handlową etc. Jak napisałam, że ich chyba pogrzało z tak agresywnym marketingiem, to rżnęli głupa, że się pomylili i wiadomość miała iść do kogoś innego. xD Jasne, ewidentnie niespersonalizowana wiadomość marketingowa.
I jeszcze usunęli to wszystko z konwersacji. xD Gdzie screeny już oczywiście miałam, bo wysłałam to w ramach WTF do znajomych.
A, teraz widzę, że mnie też zablokowali za komentarz u nich odnośnie tego spamu. 😆
"Profi".
Post został usunięty przez autora
zembria ja mam taki gadżet
Screenshot_2024-07-31-18-44-52-23_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
zembria, z takich bloczków jest jeszcze
https://havens.pl/produkt/havens-brix/
Ten Compact Grass Hartoga niestety tak jak ktoś pisał nie jest szczególnie zajmujący bo też się z nim szybko kobyła rozprawiała.
Tamimi, Takie gadżety on zje 😅, albo kopytami rozniesie, to bardzo zabawowy ledwo 2 latek jest 😉
leleiria, Dzięki! Pewnie też wykorzystam, choć lucerny wolałabym uniknąć, ale raz na czas to nie zaszkodzi już. Im więcej różnych będziemy mieli tym lepiej, nie znudzi się dzieciakowi za szybko.
Słuchajcie czy jest jakaś bezowsowa pasza która pomaga odbudować mięśnie u konia który wraca do treningów po przerwie? Chodzi mi o 1 rodzaj który zrobi robotę, a nie o kupowanie tego i tamtego i mieszanie. Koń pracuje coraz więcej i potrzebuje coraz więcej paszy. Obecnie wcina eggersmann Müsli, ale nie wiem czy to będzie wystarczające na odbudowę mięśni.
Prócz tego jest na sianie, trawie i nie dostaje żadnych dodatków (lizawka i czasem jakaś marchewka/jabłko).
Gdy nie pracował i był tylko na sianie/ sianokiszonce zimą to wyglądał jak pączek, ale jak tylko wraca do ruchu to wszystko leci i łatwo o sylwetkę chuderlaka.
mindgame, Mi do odtuczenia wrzodo raowca się bardzo fajnie sprawdziło Re-leve. Niskoskrobiowe, dużo białka. Ładnie na tym nabrał masy, takiej dobrej masy, nie tłuszczu.
https://horse-trade.pl/pl/p/Pasza-SARACEN-Re-Leve-Mix-musli-20kg/6865
mindgame, mebio build up ?
mindgame, a jakie muesli je ten koń obecnie i ile ? Piszesz,że Eggersmanna , ale nie piszesz które konkretnie.
Super sprawdza się Equichamp. Eggersmana. Z moich doświadczeń ta pasza sprawdza się zawsze na takie przypadki.
zembria, Re-le na nie które konie działa super, np. Moją obeczną klacz, ale jest sporo koni , które chudną na tej paszy na dłuższą metę.
Perlica, No bo to nie bardzo się nadaje, żeby stosować jako jedyną treściwą w dawce, jako dodatkową jak najbardziej.
Perlica, dostawał niewielkie dawki eggersmann high energy Müsli, a od kilku dni dostaje eggersmann emh classic Müsli.
Nie umiem powiedzieć ile dokładnie dostaje, bo sukcesywnie staram się zwiększać dawkę na bazie obserwacji zachowania i wyglądu. Bałam się przedawkowania na początku bo koń startował od zera, ale tego ruchu też było nie wiele. Nie sądzę żeby było więcej niż 2kg na dzień na dzień dzisiejszy. muszę zabrać wagę do stajni i zważyć.
W każdym razie zależy mi żeby to był 1 produkt który pomoże zrobić masę mięśniową, ale nie będzie dawał w dekiel bo koń i tak potrafi być gorący.
zembria fajny opis tej paszy