Pęknięcia/ złamania kości u koni

zembria, kciuki są 🌷.
Macie podejrzenia jak on to sobie zrobił ?
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
27 lipca 2024 19:03
ajstaf, Dziękuję, przydadzą się 🤞
Nie, zielonego pojęcia nie mam. Wyprowadziłam wieczorem na pastwisko, rano znalazłam skaczącego na 3 nogach już 😓
zembria, współczuję sytuacji 🙁. Na szczęście to młody koń, więc szanse na powrót do pełni zdrowia rosną 🌷.
27 lipca 2024 20:56
ajstaf, no oby, ale kolorowo to nie wygląda.
zembria, też trzymam kciuki!
Cóż to za "talent" no....
zembria, trzymam kciuki i ślę dobre fluidy!
28 lipca 2024 10:59
Dziękuję dziewczymy. Załamani jesteśmy 😖
To czekanie najgorsze, bo nadal nie wiemy jakie są rokowania. Im wiecej szukam info i czytam, tym bardziej jestem załamana. Taki dzieciak jeszcze 🙄
BUCK   buttermilk buckskin
28 lipca 2024 20:37
mega kciuki !! 🤞🤞
anetakajper   Dolata i spółka
29 lipca 2024 07:10
zembria, wyjdzie z tego i jeszcze będzie brykał. Jest młody i kości szybko się zrosną. Trzymam dużo kciuków 🤞
Konie to jednak pomysłowe zwierzęta :/
29 lipca 2024 09:03
BUCK, anetakajper, Dzięki!
Dziś powinien mieć rezonans, mam mieć jakieś info popołudniu. Chyba oszaleję do tego czasu 😖
Przy okazji porobili mu rtg wszystkich nóg w poszukiwaniu czipów. Jak to doktor stwierdził "bardzo rzadki przypadek zupełnie zdrowego konia"... to go teraz złamanie może załatwić 🤦
29 lipca 2024 09:11
zembria, mogę cię trochę pocieszyć. Moja miała pęknięcie w wieku 6ciu miesięcy. Po 2 miesiącach brykała jak stara. A teraz pod siodlem chodzi boso po każdym podlozu 🙂
29 lipca 2024 09:20
anetakajper, A masz może rtg jak to u was wyglądało? U niego jest dosyć duża przestrzeń miedzy odłamami i złamanie dochodzi do powierzchni stawowej najprawdopodobniej, także tu lipa jest konkretna. Takie złamania nie zrastają się "kością", tam się robi chrzęstozrost i to zostaje takie "ruchome" potem. Do tego jest tutaj ogromne ryzyko tego, że na zroście w powierzchni stawowej zrobią się zwyrodnienia 🙁 Najlepszą opcją by było jakby to dało radę śrubą ściągnąć razem, wtedy szansa na "gładki" zrost w stawie kopytowym jest spora.
29 lipca 2024 09:27
zembria, coś takiego było.
Dlatego go będą jeszcze na rezonansie sprawdzać czy to złamanie dochodzi do powierzchni stawowej? czy to już pewne?
DamaKier-2021-09-14-1808-0001.jpg DamaKier-2021-09-14-1808-0001.jpg
DamaKier-2021-09-14-1808-0004.jpg DamaKier-2021-09-14-1808-0004.jpg
29 lipca 2024 09:40
anetakajper, Widzę że u was miejsce podobne, tylko sam "boczek" urwany, noga ta sama (na poprzedniej stronie są moje foty). Tak, nie mają pewności, czy jest jak to składać i jak to do końca wygląda. Dr. też mówił, że sprawdzą czy nie ma dodatkowo uszkodzeń jakiś więzadeł dookoła itp. Jeśli struktury miękkie są całe, to on jest sceptycznie nastwiony do śrubowania, mówił, że może to przynieść więcej szkody niż pożytku. Co innego jakby złamanie było bardziej centralnie, wtedy bezdyskusyjnie by ściągali śrubą/mi.
zembria, a w jakiej klinice jesteście?
29 lipca 2024 09:55
xxagaxx, W Buku. Dr. Miłosz Grabski się nim zajmuje.
29 lipca 2024 10:02
zembria, daj znać co na rezonansie i co doktory wymyśliły. Gdzie on pchał tą nogę 🙄
zembria, trzymam kciuki. I to dobry przykład na to jak koniki można puscić na wolnosć, bo człowieka do szczęćia nie potrzebują i wszelkie kuku które sobie robią to wina ludzi 😉
29 lipca 2024 10:28
anetakajper, Dam znać jak się coś wyjaśni.
xxagaxx, Dokładnie, nie mam pojęcia jak on to zrobił 🤷
Ale mieliśmy w tej całej sytuacji jeden mały fart, samochód mi się rozje... dwa dni po powrocie 🙏 Że to nie poszło w trasie z koniem to jestem mega wdzięczna losowi!
30 lipca 2024 08:36
Update po telefonie z kliniki. Nie będą robili zabiegu. Wg. weta ryzyko zabiegu jest większe niż leczenia zachowawczego. Na rezonansie widać, że złamanie jest na granicy stawu, także może być w stawie w ruchu, a może nie. Nawet po tym badaniu nie da się powiedzieć tego na 100%. W każdym razie podjęli jakieś decyzje nareszcie i mamy jakiś plan. Oby skuteczny! Zostanie okuty na okrągłą podkowę z 4 noskami, żeby unieruchomić kopyto i absolutny areszt boksowy. Takie złamania zrastają się średnio 6-9 miesięcy, młody koń może być w tym krótszym czasie wygojony, bo jednak organizm szybciej się regeneruje. Zobaczymy. Trzymajcie kciuki, żeby to się jakoś sensownie zrosło i mu nie przeszkadzało w poruszaniu się potem 🙏
30 lipca 2024 08:43
zembria, 6 miesięcy? strasznie długo! okuty zostanie na 2 nogi oczywiście?
30 lipca 2024 08:46
anetakajper, No długo, a 6 miesięcy to ta najkrótsza opcja. Nie pytałam czy na 2 nogi, ale no wydaje się to logiczne i na pewno i oni i kowal który będzie to robił, są na tyle doświadczeni, że nie podkują tylko tej jednej nogi. Muszę się też zacząć rozglądać za jakimś kowalem u nas, nie znam ani jednego 😝 A ktoś sensem będzie musiał go potem u nas w domu już przekuwać.
zembria, jeśli chcesz pogadać, leczę od kwietnia podobne złamanie.
30 lipca 2024 09:17
November Rain, Chętnie 🌷
31 lipca 2024 10:56
Stwierdzam, że w klinikach powinni mieć w boksach kamerki i dawać właścicielom linka do transmisji 💔 Żeby choć móc sobie popatrzeć na konika 🙏
Gillian   four letter word
31 lipca 2024 11:15
zembria, ja wzięłam urlop i zamieszkałam w boksie 🙃 kamera jest ale nie można się podłączyć, pytałam jako naczelna wariatka 😅
31 lipca 2024 11:16
Gillian, No właśnie mogliby taki jednorazowy kod do takiej kamerki dawać, hasło by wygasało wraz z wypisem konia. Ja już to wszystko obmyśliłam 🤣🤦 My mamy tam ponad 300 km także z odwiedzinami ciężko, do tego zaraz wyjeżdżamy na urlop właśnie.
Gillian   four letter word
31 lipca 2024 11:54
No tak, zdaje sobie sprawę, że nie każdy może rzucić wszystko i czatować przy koniu. Ale ogólnie to chyba się cieszę, że nie widziałam jak kobyła miała kryzysy w nocy bo bym oszalała do reszty 🙄 nie narzekałam na opiekę w Buku, zawsze było siano i ciocie które wyczyszczą czy przyniosą trochę trawy :-) bardzo miłe dziewczyny.
31 lipca 2024 11:59
Gillian, Mam nadzieje, że i Gówniarzykiem się tam dobrze zajmują, on jest jeszcze wielkim dzieciakiem, potrzebuje, że by ktoś tam go czasem pogłaskał, czy pogadał do niego, jest bardzo proludzki i kontaktowy. Finalnie miesiąc tam postoi, właśnie przez nasz wyjazd. Wolę żeby tam został, będzie pod kontrolą większą niż u mnie w domu na pewno. Blondasem się chyba dobrze tam opiekowali, nie stał jesienią długo, około 2 tygodnie, ale nie schudł nic, nie zaczął kaszleć, mimo że na sianie tam stał.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
31 lipca 2024 12:06
zembria, są wakacje powinno być dużo stażystów i praktykantów do miziania 😁
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się