Kącik Ujeżdżenia

donkeyboy   dzień jak codzień, dzień po dniu, wciąż się dzieje życia cud
30 lipca 2024 13:38
Milczarek już pojechała właśnie teraz - 66.910
Facella   Dawna re-volto wróć!
30 lipca 2024 13:38
Milczarek 66,910%
Tak średnio mi się podobało. Jak pisałam w wątku WKKW, zachowawcza jazda to nasz znak rozpoznawczy...
Moon   #kulistyzajebisty
30 lipca 2024 13:39
K. Milczarek & Guappo - 66.910%
Piaffallo,
IMG_6218.jpeg IMG_6218.jpeg
Dziękuję � ciężko mi się ładuje ta strona temu zapytałam
Dwa elementy na 5 z kawałkiem, jeden na 4 - sporo błędów chyba, chociaż ja się nie znam na uje.
Też mi się średnio podobał ten przejazd (i mówię to ja, będąca ujeżdżeniowo na etapie jazdy po dużym kole 😂😉 - jakiś taki bez energii był, bardzo zachowawczy, co zresztą mówiła komentatorka. Podoba mi się ta komentatorka btw, bo tłumaczy tak, że ujeżdżeniowy laik się połapie.
Moon   #kulistyzajebisty
30 lipca 2024 13:44
Facella, właśnie napisałam to samo do Gillian - oni się wszyscy zmówili że na tych IO nie będą jechać do przodu, czy ki diabeł? nie znam aż tak konia, ani w ogóle na ujeżdżeniu, ale tę zachowawczość i obawę pojechania weselej do przodu było widać.

Aż się zaczęłam obawiać o skoczków... 🙄
30 lipca 2024 13:48
Guapo ma więcej talentu do zebrania niż w drugą stronę i było to widać na tle innych koni. Błąd był przy rein backu I w środku zmian nogi co tempo. I może gdzieś jeszcze ale już mi wyleciało z głowy. Wydaje mi się że też niektóre konie nie znoszą tej pogody dobrze, jest gorąco ale zastanawiam się czy nie jest po prostu też "parno"

Tam jeszcze zamieszanie było jakieś na samym początku, ktoś wie o co chodziło? Chyba nie otworzyli jej czworoboku a czas już leciał
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
30 lipca 2024 13:49
donkeyboy, kiepsko wyglądały też kłusy wyciągnięte
30 lipca 2024 13:51
Pati2012, tak, ogólnie cokolwiek wymagało dużego "machnięcia" to nie było ocenione dobrze bo nie widać było tego za bardzo. Było poprawnie i tyle. Zebrania za to widać przychodziły mu bardzo łatwo.
Moon   #kulistyzajebisty
30 lipca 2024 13:51
donkeyboy, obsługa stała jak słup soli i nie otworzyła płotków, a czas do wjechania na czworobok mijał.
30 lipca 2024 13:52
infantil, ta komentatorka tak się gimnastykuje, żeby laicy nie podnosili larum - pierwszy koń szedł z rozwartą mordą, to tłumaczyła, że to stres, że niektóre tak mają, że jeździec go nie ciągnie (faktycznie nie ciągnął), jak poruszyli temat Dujardin to też tłumaczyła, ze dobro konia zawsze na pierwszym miejscu, że to nie są żadne metody treningowe itd. itp., powinni jej dać złoto za gimnastykę.

Moon, ja śledzę wszystkie igrzyska odkąd nabrałam trochę więcej świadomości jeździeckiej niż "konik ładnie macha nogami", czyli jakoś od Londynu i wszyscy ujeżdżeniowcy i WKKWisci zawsze jeździli te czworoboki jakby się bali, że im konie po dupami wybuchną od łydki.
Pati2012, takie samo odniosłam wrażenie.. 66% na olimpiadzie to tak... Na ten moment jeden z najgorszych wyników.
30 lipca 2024 13:53
Moon, a no to tak jak myślałam. Szkoda bo takie bzdury potrafią wyprowadzić że skupienia, aczkolwiek KM pewnie nie raz takie akcje miała 🙂

xxagaxx ale ostatnie wyniki KM nie były nawet w 70% tkach więc nie jest to jakiś niespodziewany wynik.

Zwłaszcza że wyniki od sędziów w PL a zagranicą lubią się różnić
donkeyboy, obsługa stała jak słup soli i nie otworzyła płotków, a czas do wjechania na czworobok mijał.
Ale to słabe jednak…
I chyba na IO takie rzeczy się nie powinny zdarzać?
Facella, pierwszego przejazdu nie widziałam, ale rozmowę o Dujardin akurat już tak - i się wkurzyłam, bo olali kompletnie przejazd Wenezuelki, a ja chciałam edukacyjnie posłuchać komentarzy 😅
Wśród PRE i lusitano są dosłownie jednostki które mają chody wyciągniete, no nie ma szans że Guapo dostanie coś więcej niż 6 za to jak Dalera dostaje 7-8 a po 9 i 10 może jechać Dante Weltino albo Glamourdale. Piaffy za to bardzo dobre
30 lipca 2024 14:01
Facella, pierwszego przejazdu nie widziałam, ale rozmowę o Dujardin akurat już tak - i się wkurzyłam, bo olali kompletnie przejazd Wenezuelki, a ja chciałam edukacyjnie posłuchać komentarzy 😅
infantil, no to edukacyjnie posłuchałaś, że koni się nie bije 🤣
Niestety nie słyszałam komentarza do przejazdu Milczarek, musiałam wyciszyć bo teoretycznie jestem na spotkaniu w pracy 🤣
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
30 lipca 2024 14:04
ależ ocenzurowany obrazek kontroli sędziego - pokazane z najdalszego narożnika stadionu;
30 lipca 2024 14:05
O masz, eliminacja.
karolina_, to po co naszej zawodniczce taki koń? Który już z zaloczenia odstaje od czolówki? Jakby wiem, że pytanie retoryczne, ale nie kumam po co....

Ja kumam że my odstajemy jeździecko od reszty świata, ale trochę mnie już drażnią posty gratulujące. Wynik niemalże najgorszy na ten momeny a tam się sypią gratulacje ze zawodniczka dała radę..

Tak samo jak wynik Wiktorii Knap ze skoków. No mega slaby, bo koń wygladał jakby był ze szkołki wycigąnięty, okropny parkur. Czego tu gratulować?
Nie twierdzę ze należy zrobic kampanie hejtującą, ale też należałoby nie udawać że jest super.
30 lipca 2024 14:06
xxagaxx, ale to PZJ dmucha bańkę że jest super, myślę że ktokolwiek ogląda i podąża za wynikami wie jak wygląda obrazek na tle innych krajów
infantil, trochę nie znam się, a się wypowiem.
Nie rozumiem wyniku Szwedki, która jechała pierwsza po przerwie. Brak stępa wyciągniętego wraz z błędem stępa. Trzy wylamienia, błąd w lotnych, błąd w piruecie. Problemy paszczowe i cyk 70%.
Przejazd Kasi jeżeli chodzi o dokładność- bomba. Niestety ten koń ruchowo nigdy nie powalał aczkolwiek kilka razy dostał mocniej po punktach niż koń wcześniej, Wenezuelki, który też miał duuuuuuuze problemy z kontaktem. Szkoda błędu w zatrzymaniu i jedynkach. Piruety w galopie na pewno mogły być wyżej ocenione i była jedna, prześlicznie pojechała pojedyncza zmiana, która IMO zasługiwała conajmniej na 8.
Wydaje mi się też, że K.M. Próbował pokazać konia bardziej otwartego nosem niż zawsze, co teoretycznie mogło się bardziej podobać ale chyba jednak nie pasowało. Patrząc na przejazd właśnie Szwedki i Wenezuelki mniej traci się za błąd kontaktu, więc może jednak warto trzymać i jechać, niż iść w naturalniejszą sylwetkę.
kare_szczescie, totalnie się z Tobą zgadzam.
Przejazd miał błędy, był zachowawczy ale był płynny i dokładny. Ogólny obrazek dla mnie osobiście miły dla oka.
Abstrahując od przejazdów - tam chyba pogoda nie pomaga zawodnikom i koniom, im dalej w las w rywalizacji. Wcześniej na pewno było chłodniej.

Komentarz angielski też mnie się podoba, u nas to by było tylko wymienianie jakie elementy koń idzie, tutaj jest fajnie wszystko tłumaczone. Tak to powinno wyglądać.
kare_szczescie, Ej no, ale przecież napisałam, że się nie znam i mówię z laickiej perspektywy. I nie ja jedna miałam wrażenie, że zachowawczy ten przejazd i średni.

Rozumiem, że ten koń może nie mieć możliwości na więcej w pewnych elementach, ale właśnie na nim startuje w IO.
xxagaxx, KM ma dużo fajnych młodszych ale sporo też sprzedaje, ona z tego żyje. Czy Guapo po IO nie sprzeda też to już jej trzeba pytać albo poczekać. Można jeździć zawodowo całe życie i nie trafić na konia rokującego na medale, zwłaszcza jak się zaczynało kariere za PRL na zupełnie innych koniach i tak naprawdę od 20 lat ma się teoretyczny dostęp do tych samych koni co czołówka
karolina_, ale jakie medale, ja mówię o koniach, które mają realną szanse nie być na samym dole stawki 😉 I znowu, skoro wiadomo ze koń nie obija się nawet o 70% to po co nam taki na olimpiadzie? Nie było tam lepszej osoby? (nie znam ujeżdżenia, więc pytam)
30 lipca 2024 14:25
Nie jestem Karolina ale odpowiem - no nie ma 😀 ilu naszych zawodników wyciąga regularnie 70% + na arenie międzynarodowej? Sama się chętnie dowiem. Wiem tylko o jednej osobie.
Jedynie Sandra, a ona jedzie jutro 😅
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się