Chyba źle zrozumiałam, uważasz że sytuacji jest winny zły trening konia?
Nevermind, sytuacji jako takiej jest winna CD. Tego, że ta sytuacja w ogóle powstała tak, jest winny niewłaściwy trening, może za mało przesiadania się z dzieckiem.
ogurek, trochę to nie dziwi. Pisałam o formie Love Me jak został ogłoszony skład 🙁 trzymam kciuki za resztę! Pięknie się w tych sukienkach prezentowały Panie na przeglądzie.
Ujeżdżenie niestety najmniej obiektywnie stworzony zespół i tak to się kończy…
kotbury, skąd miała wiedzieć, że konkretnie ten film wypłynie? Jakoś mało wierzę w plotki jakoby krążył od dawna - krążył i nie było afery? Przy takim nazwisku?
Ja w życiu nie uwierzę, że ona tak nie trenuje. No nie ma bata, że sobie od tak na jeźdźcu spoza swojego kręgu testowała nową metodę.
Nevermind, film był u prawnika od 4 lat i ona wiedziała o jego istnieniu🙂
Co do trenowania - tu problemem nie jest to, że ona użyła bata w zadnie nogi tylko to kto na jakim poziomie na tym koniu siedzi i jaka jest celowość użycia tego bata w taki sposób w takim problemie.
Ja bardzo chętnie bym chciała żeby mi ktoś za zadem stanął z batem i przy wyjazdach z zakrętu pokazał mojej kobyle w galopie, że ponownie się włącza motor "cała naprzód" a nie kombinuje z girki na girkę. Ale ja wiem po co, ile, w jakim natężeniu i wiem, że takie działanie to ma być protezą do mojego za krótkiego na tego konia ciała. I dosłownie bym chciała 4 narożniki tak przejechać.
Ja mam problem z Cancel Culture, bo to jest jak dla mnie wiara w ideały. nieomylni ludzie, perfekcyjni, zawsze podejmujący słuszne i szczytne deczycje.
Potępiam taki sposób uczenia konia, ale nie potępiam i nie neguję "Całej Charlotte".
W końcu to ona była pierwszą, która rozpopularyzowąła noszenie kasków w ujeżdżeniu.
To ona pokazywała, że konia olimpijskiego się padokuje na dużej łące (nie na kwaterce) i to codiznnie i to nie solo a z kolega i nawet w deszczu. To w końcu Valegro pod nią zachwycił przede wsyztskim dużo mnijszym napięciem i oznakami stresu niż konie dookoła niego na Olimpiadzie. no kijem bambusowym tego nie zrobiła.
Więc tak, potępiam dobór metody, ale nie negują od razu całej osoby.
kare_szczescie, no właśnie miałam pisać, że chyba wróżką jesteś 😉
karolina_, kotbury, jasne, gorących koni by tak nie „skorygowała”, ale taki pomysł na użycie bata z nikąd się nie wziął. Może nie neguje to jej wszystkich osiągnięć, ale jednak jej renoma prokońskiej zginęła bezpowrotnie. A użycie bata z ziemi nie jest przecież samo w sobie złe, tylko nawalanie nim przez dłuższy okres. Jeśli dwa baty nie dają efektu, to dla mnie dalsze bicie jest po prostu znęcaniem się. I said what I said.
Nevermind, jakby potrzebowała, to by skorygowała. Gorące po prostu nie potrzebują takiej korekty. Krótkie kłodą rzadko potrzebują takiej korekty.
Wielkie kloce długie jak kabanos często potrzebują pomocy z ziemi w pewnych elementach.
Długie kloce się wydają dobre dla dzieciaków bo duże= wygląda ujeżdżeniowo, wszystko się dzieje wolniej - dzieciak nadąża z paradami i wysiedzeniem, idzie w rytmie- bo jak się rozpędzi do swojego tempa to masą jak szwajcarski zegar, trudniej zlecieć- serio, ale dojechać to do łapy i przez łapę i wykrzesać odbicie, żeby kręgosłup, potylica (i szyja) pozostały elastyczne to trzeba mieć SIŁĘ!!! Dopiero po etapie jechania z siłą całego ciała można sobie gdybać, że koń będzie może "na guziki".
A może akurat ten kloc nie będzie- zawsze będzie wymagał mega dojechania.
Na takiego konia trzeba mieć stalowe ciało, które utrzyma tą masę w ramach, która się pcha przez łapę, ale równocześnie refleks i giętkość pantery.
Siła wynika w równej części z jej wypracowania, jak i z długości dźwigni jaką jest jeździec- czyli ze wzrostu i proporcji ciała.
Ojojoj, czyli zgodnie z przeczuciami nie tylko moimi będzie cud jak Love Me ostatecznie przejdzie przegląd weterynaryjny...
leleiria, jak przejdzie to chyba będąc na + 😉
Love Me odesłany na reinspekcję we wtorek rano.
https://olympics.com/en/paris-2024/results/equestrian/dressage/comp0001d1--
Czy ktoś wie czy te grupy do startu były wybierane na zasadzie losowania czy coś innego decydowało?
Spojrzałam na grupę F i szczerze ciężko mi tu powiedzieć kto będzie tym top 2 a bardzo kibicuję Sandrze 🙈
leleiria, o co chodzi. Z tymi grupami ?
leleiria, ranking FEI decydował o układzie grup, na eurodressage było to obszernie wyjasnione
xxagaxx,
The top 2 athletes from each group and the 6 athletes with the next best scores (including ties) will qualify to the Individual Final (Grand Prix Freestyle).
Można się fajnie pobawić w obstawianie kto z danej grupy będzie miał to gwarantowane wyjście do finału indywidualnego bo niby nigdy nie wiadomo jak pójdzie przejazd ale np. patrząc na grupę E, Glamourdale i Wendy, imo innego scenariusza nie widzę 😉
edit: Aaa to jest nawet ciekawsze bo w E jest też Freestyle Cathrine Dufour 😅
leleiria, z grupy A nie ma szans że nie wyjdą trzy konie (Fame, Hermes i Zepter) chyba że nie wiem co się wydarzy. Pytanie, który będzie w tych 6 kolejnych wynikach. To samo grupa E. Mega mocne konie w pierwszej grupie w ogóle, trzeba rano włączac maxa.
Orientujecie się może czy będzie można gdzieś zobaczyć online nasze zawodniczki? Jest może jakaś transmisja?
domcia406, po raz enty -> pełne relacje na żywo i powtórki, archiwalne relacje można oglądać na Maxie.
domcia406, na platformie max
oo jednak Love Me pojedzie?
Pati2012, Nie, nie został dopuszczony na reinspekcji
DeJotka, a na listach jest więc jak?
Iskra de Baleron, ooo czyli była.
Może jeszcze nie podmienili na listach, ale w kilku miejscach już widziałam informację, że nie została dopuszczona i jedzie Aleksandra Szulc
Jedzie Ola Szulc i Breakdance
Carl Hester jak zwykle świetna jazda, nieważne czy wyploch czy konik z jelenia szyją, każdy jeden pod nim wygląda jak top fura. Niesamowity jest
karolina_, to prawda. I stres widoczny bo z tymi nowymi zasadami (jeśli je dobrze rozumiem) jednak trzeba śrubować już dzisiaj
Szkoda przejazdu Caroline Chew, Zatchmo się zaciął strasznie na początku ale potem już było ładniej. I sędziowanie też w miarę spójne jak do tej pory, zobaczymy co dalej
Jest gdzieś lista na jutro, o której nasi jadą?
Piaffallo, na stronie olympics.com wszystkie harmonogramy są.