Kącik WKKW

Nie znam się na WKKW, w finale się liczą wcześniejsze wyniki?
branka, Tak, do indywidualnego finału kwalifikują się zawodnicy z najlepszymi wynikami i te wyniki z nimi zostają
Dzięki, od lat nie oglądałam żadnych sportów jeździeckich, ale teraz śledzę rywalizacje, przepiękny i emocjonujący kros, dzisiaj skoki też emocje, szkoda że TVP praktycznie nie transmituje jeździectwa.
Japończycy pokazują mega klasę, rewelacja i dla mnie totalne zaskoczenie!
Widać ich inwestycje, która się w pełni opłaciła 😁
Facella   Dawna re-volto wróć!
29 lipca 2024 15:48
Collett co najmniej brąz, czyściutki piękny przejazd.
Burton czysto, co najmniej srebro.
W imię #girlpower, teraz poproszę o zrzutkę od każdego z panów 😁
Facella   Dawna re-volto wróć!
29 lipca 2024 15:54
No i złoto dla Junga! Historyczne, trzecie indywidualne złoto olimpijskie. Oglądamy legendę.
Jednak Jung. Ależ ten człowiek ma głowę
Makrejsza   POZYTYWNIE do przodu :)
29 lipca 2024 15:54
Chryste, jakie on ma nerwy!
Cudownie, uwielbiam go oglądać
Piękny był to finał no, chciałoby się tylko takie jeździectwo oglądać
Piękne widowisko..
Stalowe nerwy czołówki. Podziwiam
Super przejazdy czolowki, Jung klasa sama w sobie.
Moon   #kulistyzajebisty
29 lipca 2024 19:57
Dopiero nadrobiłam - Japończycy total szacun! Jung - dzizus, ależ on ma nerwy ze stali! No nawet mu brewka nie drgnęła 😜😁

Co do naszej drużyny… nie było mnie chwilę a naprawdę brzydkie się zrobiły komentarze w social mediach… z jednej strony, wiemy o co kaman, who is who i kto takie a nie inne decyzje podjął, a z drugiej… ehhh, polaczki 😑 ze skrajności w skrajność, w dodatku nie dogodzi się, nie ma opcji 🙄
Ok, przejechali to ja się już moge delikatnie spuścić z łańcucha.

Moon - nie, nie Polaczki. Czym innym jest zwykłe pierdololo marudne czym innym sytuacja, która zaistniała.
Nie ma dla niej w moim odczuciu usprawiedliwienia. Żadnego!
Jak dla mnie potrzebne jest większe niż publiczne lincze dochodzenie.

Mam nadzieję, że znajdzie się więcej zawodników, którzy odważą się głośno powiedzieć o metodach trenigowych trenera i dlaczego był zakaz nagrywania i świadków treningów.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
30 lipca 2024 10:27
kotbury, plotki fejsbukowe głosiły, że część koni była na miejscu specjalnie "przetrenowywana", to masz na myśli?
Pati2012, tak.
Moon   #kulistyzajebisty
30 lipca 2024 10:47
kotbury, dokładnie jak piszesz, ale jak czytam komentarze oburzenia dlaczego bez medali (?!) to mi serio ręce i cycki opadają 💩
Moon, a, nie, no to już jest kompletnie inny poziom "nieznajomości dyscypliny" 🙂
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
30 lipca 2024 12:44
Wybrany trener bo wie jak trenować i przygotować do olimpiady. Czy na pewno? Chyba nigdy się nie dowiemy jaki kto miał w tym wszystkim interes.
Nie śledzę dokładnie, ale trener nie był chyba wybrany „ostatnio”, czy nawet na tą olimpiadę?
Sprawa ma drugie dno i chyba każdy to czuje. Co do krytyki to ciężko jest komuś nie związanemu z tym sportem wytłumaczyć, że ostatnie miejsce jest ok. Bo te wszystkie tłumaczenia i usprawiedliwienia obiektywnie nie przekonują, to jest rywalizacja i w tej dyscyplinie byliśmy najgorsi. To jest sport jak każdy inny, reguły sa takie same i skoro inni potrafią a my nie to chyba nie ma się z czego cieszyć. Tym bardziej jak się wróci do propagandowych filmików droga do Paryża czy jakoś tak, no trochę jest dysonans 😉
Miszka, w ogóle nie na opcji porównania kraju gdzie jest kilka ośrodków z crossem w całym kraju, a krosowki ma 1-2 stajnie na województwo z krajem gdzie całą zimę prawie każdy koniarz, od nastolatka do 50 letniej panci zapierdziela mury, rzeczki, itp na huntingu a nie wyjeżdżając z kraju można pojechać najbardziej prestiżowe zawody na świecie
karolina_, pozwolę sobie na mały żart: orlik jest w co drugiej wiosce i poprawy nie widać 😉
Prawie każda stajnia ma maneż a w uje też mistrzami nie jesteśmy 😉

Tych problemów musi być więcej niż tylko infrastruktura.
Iskra de Baleron, oczywiście, ale akurat WKKW infrastrukture ma fatalna. W ujeżdżeniu jest posucha koniowo - treningowa, mało trenerów z doświadczeniem w dociąganiu koni do GP w kraju, wiec mamy jednostki które stać na długie wyjazdy treningowe za granicę albo regularne ściąganie trenerów z zagranicy. I potem trochę nie ma z czego wybierać
karolina_, tylko akurat cross aż tak źle nie poszedł, gorzej u nas jednak ujeżdżeniowo i skokowo 😉 Wieć też uważam że brak koni i dobrych trenerów.

Niestety jeździectwo to nie talent czy cieżka praca, to niestety w dużej mierze kasa. A wciąż w Polsce nie ma aż takiej kasy idącej w konie.
karolina_, - z jednej strony prawda, z drugiej nie wyjaśnia to wyniku na poziomie 60% na czworoboku. Część zawodników miała problem pojechać prostą czy w literkach. To już nie jest infrastruktura issue i kwestia huntingowych tradycji.
Bo ja w cholere rozumiem ducha w krzakach czy spóźnioną zadem lotną. Nie trafiania w literki i nie wyjeżdżania narożników na tym poziomie już nie bardzo.

Patrząc też na inne starty naszych zawodników to nie zaprezentowali oni swoich możliwości w pełni. Może nie było szans na medal, ale na ciut wyższe miejsce tak. Ewidentnie "coś" się podziało i to coś powinno być wyjaśnione.

Btw. wiele miejsc z infrastrukturą zostało zwyczajnie zaniedbane, takim polskim zwyczajem, że jak starsze czy kiedyś "państwowe" to niczyje 🙄 sama to obserwowałam, cross w Drzonkowie kilka lat gnił i się jarał na wakacyjnych ogniskach, czasami nie było nawet komu trawy na nim skosić przez cały sezon. Przykro się na to patrzyło, w pewnym momencie strach było tam jechać pogalopować, bo rozpiździaj, resztki przeszkód i potłuczone butelki. Widziałam, że ogarnęli trochę rewitalizację... ale kurde, można było na bieżąco dbać, jakieś bare minimum.

Dla mnie przykładem jak dzięki sensownemu działaniu i nakładom można osiągnąć super wynik jest Japonia - bo oni tak trochę wyskoczyli z nikąd i pokazali mega fajną jazdę.
. Co do krytyki to ciężko jest komuś nie związanemu z tym sportem wytłumaczyć, że ostatnie miejsce jest ok.
Miszka, ale właśnie nie jest ok! Gdyby konie były świeże, a skład pierwotny to wynik miał szanse być zgoła inny!

xxagaxx, Andreas Dibowski w 2015 roku, kiedy dostał nominację na trenera kadry narodowej, dosiadał i odnosił sukcesy na polskiej hodowli koniu Adampol, który kosztował 5 tyś. zł. Ale zawsze możemy się tłumaczyć brakiem koni, czy brakiem kasy w koniach.
… Andreas Dibowski w 2015 roku, kiedy dostał nominację na trenera kadry narodowej …
I po 9 latach nie mamy sukcesów, Spisaka, Kiempy ….
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się