Jakie pasze dajecie swoim koniom?

Perlica, to chyba czegoś nie zrozumiałam. Tzn. Wiem jak mogły znaleźć się członki zwierząt w sianie, tylko Agrokompleks chyba nie ma sieczek w ofercie. Może nie o nich chodziło.
Alicja, eeeee wtf 🤢 oddali chociaż kasę?

ElSalvador, Napisane że w sieczce FDS a nie agrovital 😅
Swoja droga faktycznie z Jarpaszu sie oplaca bardziej zamowic bo maja taniej niz na stronie agrovitala. Troche smieszne. Protect kosztuje 99 zl plus przesylka place 117 zl za worek.
W agrovitalu 80 zl 😱nawet z przesylka wychodzi taniej niz u producenta bez przesylki.

Katasia
- watpie ze bedzie drozej, te ceny agrovital juz trzyma co najmniej od pol roku, po prostu pewnie zamawiaja hurtowo na palety wiec maja ceny hurtowe i z niewielka marża sprzedaja.
Katasia, Wiesz co, jeden Agrovital się przyznał to używania komponentów zza Buga - ale czego tak naprawdę dana fabryka używa to się nie dowiesz - chyba, że tam pójdziesz i zobaczysz.

Karmiłam Sukcesem dość długo, głownie musli niskoskrobiowe albo granulat niskoskrobiowy albo granulaty podstawowe. Jakość była zawsze taka sama tj. bardzo spoko. Konie też nie wyglądały źle, na dekiel nie waliło.
Fakapów nie miałam. Jedyny fakap był z meszem tj. ewidentnie ten mesz był stary, zwietrzały, zapach był inny niż zwykle - ale to był worek kupiony od pośrednika.

Cenowo przestało być konkurencyjnie tj. na stronie producenta jest taniej, ale trzeba zapłacić za przesyłkę. Koń zaczął pracować, paszy trzeba było dać więcej, a za 96-110 zł już się robi wybór... Ale dla emeryta może znowu zacznę zamawiać granulat podstawowy.
BUCK   buttermilk buckskin
10 lipca 2024 10:16
na razie tak z czystej ciekawości, ale na przyszłość to kto wie, jak już siana nie będzie zgryzał, to żeby wzmocnić wartość odżywczą wysłodków+trawokulek+makuchów zastanawiam się nad paszami dla cieląt, np. suchy TMR ?
https://allegro.pl/oferta/super-pasza-dla-cielat-kaliber-suchy-tmr-no-gmo-deheus-25kg-15785851554
https://allegro.pl/oferta/pasza-cielat-suchy-tmr-bez-gmo-tasomix-20-kg-11178675718
Remson, potwierdzam, że dziś uzupełnili braki na stroniei zamówiłam na próbę worek po cenie jaka była czyli 64zł/14kg gastro. Ja i tak z raz w miesiącu zamawiałam z jarpaszu zioła, więc jeśli nam się sprawdzi, to po prostu będę zamawiała paszę i do tych 20 kg dobierała zioła po trochu, więc przesyłki nie odczuję tak bardzo
Czy jest coś podobnego do trawokulek agrobsa, ale w trochę milszej cenie?🙈
11 lipca 2024 09:16
charlieeee ale masz na myśli klasyczne trawokullki czy Wiesenflakes ?
Wiesenflakes jest chyba niezastępowalny, a klasyczne trawokulki naprawdę bardzo dobrej jakości firmy NordicGrass ma: https://sklep.rssciolki.pl/produkty/zywienie-koni/pasze/
BUCK daje te płatkowane i to te myo wysokobiałkowe 🙈 ale wzięłam na próbę te nordic grass, najwyżej zwiększę otręby, żeby podbić białko, bo jej dieta mnie wykończy 🙈 dzięki 🌷mam nadzieję, że zasmakują jej 🙈
12 lipca 2024 07:55
ja obecnie podbijam białko makuchem lnianym, przeciętnie białko na poziomie ok.30%
BUCK, jak wygląda kwestia moczenia tych trawokulek Nordic? Długo trzeba czekać aż staną się papka?
12 lipca 2024 11:08
RR4 ja zawsze zalewam zimną wodą, kilka godzin wcześniej, to jakoś nie pamiętam, ale mogę sprawdzić
mam natomiast trawokulki firmy EKOJURA, na chwile kryzysowe, gdy muszę mieć posiłek w 5 minut, gorsza jakość ale w zimnej wodzie są błyskawicznie gotowe
BUCK, no właśnie zamówiłam od nich ostatnio worek i zawartość niestety pachniała stęchlizną i grzybem :/ w ramach rekompensaty dostałam właśnie nowe - ale jeszcze nie próbowałam. Obawiam sie tylko po takim początku co będzie dalej - jednak zima gdy 90% diety opiera się na trawokulkach ciągłość jest istotna

Jakbyś miała możliwość sprawdzenie ile mniej więcej się „rozpuszcza” ten nordic - byłabym wdzięczna
12 lipca 2024 20:47
RR4 dziś była próba 30 minutowa i z wyjątkiem kilku najwyraźniej mega zbitych to z 95 % było rozpuszczone, jutro zrobię godzinny test na większej porcji 🙂
BUCK, to już całkiem niezły wynik, bo miałam okazję testować już kilka „tańszych” wersji trawokulek i często nawet po kilku godzinach dalej granulat był wyczuwalny. Dziękuję!
13 lipca 2024 23:12
RR4 test 2 😉 miarka typowa ''pavo'' została zalana zdecydowanie większa ilością wody, i po 30 minutach, i w całości rozpadniętej były tylko 4 wyczuwalne ''kawałki'', dłużej nie pilnowałam
BUCK, brzmi na prawdę nieźle! Zamówię w takim razie na próbę - bo pozostaje jeszcze test smaku przez jaśnie wybrednego pana
ja obecnie podbijam białko makuchem lnianym, przeciętnie białko na poziomie ok.30%
BUCK, kurde też potrzebuję więcej białka w paszy, ale po makuchu mój koń ma rozwolnienie. Daję soje mikronizowaną- ale wychodzi bardzo drogo i chciałam coś tańszego.
Jakby ktoś miał pomysł na dobre białko ale bez tłuszczu (bo to chyba od tego jest ta sraczka u nas) to będę wdzięczna.
15 lipca 2024 10:46
kotbury a ziarno konopi ? całą zimę podbijałam tłuszcz i białko właśnie tym, świeżo mielonym
istnieje jeszcze DDGS z wysokim białkiem i drożdżami Saccharomyces cerevisiae czyli na trawienie
BUCK, to wychodzi drożej niż soja mikronizowana jednak tak dwa razy🙂
kotbury, - u ludzi przechodzących na keto bierze się enzymy pomagające trawić miks białkowo-tłuszczowy, więc może w ten kierunek? Jakiś probiotyk?
keirashara, ona nawet żarcia z tym makuchem nie chce jeść. Meszu żadnego nie tknie. Nie znosi lnu pod żadną postacią i ma po nim rozwolnienie. Więc jednak posłucham jej organizmu.
Te enzymy u ludzi (betaina HCL czy pepsyna) obniżają pH. Więc tak jak piszesz, lepszy kierunek probiotyki.

... cóż myślałam, że jednak uda mi się być Januszem i zaoszczędzę🙂 ale jak policzę cenę probiotyków to mi wyjdzie na to samo miesięcznie co ta soja nieszczęsna🙂
kotbury, otręby pszenne podbiją białko w diecie.
_Gaga, już je mam tam.
Mam jęczmień, kukurydzę mikronizowaną, otręby pszenne, soję mikronizowaną...
I to jest taki kloc, że widzę, że tego białeczka potrzeba. A wszystkiego na dobę idzie łącznie 4kg.
Gillian   four letter word
15 lipca 2024 14:10
Czy po drożdżach z otrębami koń może dostać szajby? Bo sraki to rozumiem, dałam za dużo od razu 🙃 od 3 dni jakiś diabeł w nią wstąpił, nawet paść się w ręku nie da rady bo nogi chcą biegać 😜
Gillian, może.
raz otręby i zmiana flory ale dwa drożdże i zmiana flory. Może masz takie drożdze, które akurat u tego konkretnego konia robią więcej dysbiozy niż pożytku.
kotbury, to zamiast otrębów - pszenicę dawaj
Moczoną lub mikronizowaną
ja z kolei szukam jakiegoś takiego super-smacznego meszu "jak najtaniej".... Nie za bardzo Sukces i Złotowital, odpada Hippolyt, Saracen, Derby, Hoveler, Nuba...
Myślałam, że Panto będzie spoko opcją, ale mój wrzód postanowił mieć księciuniowskie podniebienie -.-' Zjeść zjada, tylko najpierw popluje na wszystkie strony albo wywali zawartość z miski, części nie doje...
Niby Sukces i Hoveler się sprawdzały, więc może trzeba będzie powrócić.
Czegokolwiek z Josery ktoś próbował?

BUCK, A w tej paszy dla cieląt nie będzie jednak trochę za dużo tego białka? Tak sobie tylko głośno myślę.
Swoją drogą, ciekawe te trawokulki NordicGrass, zapisuję sobie.

Jakby ktoś był zainteresowany, to trawokulki Hartoga w zimnej wodzie rozpuszczają się tak z godzinę - ale robi się z nich taka papkowata papka, konsystencja bardzo dobra dla słabo gryzących.
Sankaritarina, a próbowałaś Chrupkę? U mnie wszystkie jedzą. 🙂
Sankaritarina, ja też długo kombinowałam i faktycznie się ostatnio skusiłam na tą omega fiber z chrupki. Jest fajnie glutowate, a moja kobyła się na to wręcz rzuca
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się