macbeth, dzięki za info, to już mi daje jakiś pogląd na sprawę 😀
No dobra, to jakie bezlustra Canona polecacie? 😁
Moon,
Takie na jakie Cię stać.
Weź też pod uwagę wagę i czy napewno potrzebujesz cięższego R6 czy może wolisz po prostu lekkie i poręczne R.
Przesiadłam się rok temu z lustra na R6 i powiem Ci, że to przepaść jest na korzyść bezlusterkowca.
Nadal używam starych obiektywów z mocowaniem EF tyle, że mam canonowską przejściówkę z EF na R.
Hejka 😉
Bierz ff 😉 naprawdę jest różnica w jakości obrazka i łatwosci pracy nad zdjęciem (obróbka)
Ja nadal wierna lustrzance, teraz można wyrwać za niewielkie pieniądze fajne używki. Od dość długiego już czasu, bo ze 2 lata, mam 5d3 i na razie nie mam większych potrzeb, super się sprawdza. Robię jakieś plenerki czasem, zdjęcia kotów w azylu, czasem jakieś treningi jeździeckie. Chętnie bym wymieniła np na R ale jak szukałam body, różnica w cenie była dość duża (R nie było używek, więc w grę wchodził zakup jedynie nowego) a RP (odpowiednik cenowy tak +/-) zupełnie się nie nadawał dla mnie 😉
Jakiś czas temu z serii R wyszły jakieś apsc, reklamowane jako do sportu i zwierząt, cenowo przystępne. Ogólnie ludzie sobie chwalą. Ale znajomy fotograf po testach i tak powrócił na razie do 7d2 bo jak to stwierdził, bał by się każdej kropli mgły 😉 ten co testował, to ma ze 20 klatek na sekundę w serii 😉
Kolega leśnik, więc i wymagania ma inne 😉
Canon R8 - około 6 tys
Canon R10 - około 3,5 tys
Dzięki dziewczyny za tropy, myślę że pójdę raczej w R, poczytałam trochę, zgłębiłam kapkę wiedzy, generalnie wiem (chyba 😀) czego potrzebuję i ten R8 + adapter to jest cenowo w moim zasięgu, R6... trochę przeginka, jak dla nieprofesjonalnego użytku ;-)
Jeśli dodatkowo, opchnę za jakiś grosz, mojego dziadka 7D... to już w ogóle 8-)
kolejne głupie pytanie: czy ktoś wie jak sprawdzić przebieg w Canonie? Dawno, daaawno temu, pamiętam że trzeba było podłączyć body pod kompa i wejść na jakąś stronę, a jak to wygląda obecnie...? Da się w ogóle w takim starym modelu to sprawdzić?
Shuttercount powinien ogarnąć 7d.
Tylko nie wiem jakie to ma znaczenie, ale jak 70d probowałam odczytać po kablu zamienniku, to nie widział body, jak na oryginale, to było wszystko bez problemu.
W każdym serwisie za dwie dyszki też Ci bez problemu sprawdzą 😉
Ja właśnie choruję na 6mII, tylko nie wiem czy R czy D 😁. Z 70D to i tak różnica.
To ja napiszę o różnicach pomiędzy lustrem a bezlustrem istotnych dla mnie.
Lusterkowcem robiłam zdjęcia przez ostatnie 18 lat. Od ponad roku mam Canona R6.
Mnie np. nie kręci wynik szybkostrzelności w serii bo z tego nie korzystam. To samo dotyczy filmowania wiec pisać o tym nie będę.
Zalety
- program FV na pokrętle programów. Kiedyś robilam na priorytecie przysłony a w eRce nie wyobrażam sobie życia bez FV. To takie połączenie pełnej automatyki i pełnego manuala. Ty decydujesz w jakim stopniu ma myśleć aprat a w jakim fotograf. Prosty dostęp do kombinacji ustawień.
- podgląd na żywo w wyświetlaczu i wizjerze jak będzie naświetlone zdjęcie, jaka jest głębia ostrości . Łatwo skorygować ustawienia przed naciśnięciem spustu.
(Działanie funkcji Funkcja Live View z lusterkowca to był jakiś żart) 😁
- genialny autofocus ze szczególnym zachwytem nad szybkością działania
- śledzenie obiektu i podążanie ostrości - działa, i to jak!
- śledzenie obiektów połączone ze śledzeniem oka. CZAD przy ruchliwych psach, koniach, dzieciach. Rzadko ktore zdjęcie nie jest ostre w punkt.
- starsze obiektywy na przejściówce dostają drugie życie.
- szybkość ostrzenia i ogólnie szybkość działania aparatu.
Moon
Canona R8 chwalą. Nie będziesz zawiedziona.
Ogurek. Masz możliwość pożyczyć albo wziąć do rąk i popróbować? A jeśli nie to może warto wypożyczyć na dobę. Większość dużych sklepów foto oraz sklepów producentów oferuje taką możliwość
Miałem na weekend z jakiegoś programu Canona, dlatego się ślinie 😉, ale jak na polowanie kilka razy w roku i strzelanie z okna samochodu co pod oko wylezie to jednak dużo. Tym bardziej, że od 3miesięcy czekam za naprawą matrycy która na to zarabia 😡
ogurek, D można kupić już za niewielkie pieniądze w tej chwili, tak więc może krok za kroczkiem? 😉
Nawet pierwsza wersja jest o wiele lepsza od 70ki, użyteczne ISO jest tam rewelacyjne. Wiadomo, R to już inna klasa, ale koszt odpowiednio wyższy 😉
Szemrana, wszystko fajnie, tylko taki sprzęt ma rację bytu, jak się go używa i np zarabia. Ja robię zdjęcia (sesje) dwa razy do roku, dlatego mimo szczerych chęci posiadania R, to mi się nie opłaca 🙂 wystarcza mi 5d3, które też jest szybkie i celne i pięknie maluje.
Ja nadal głównie pstrykam fotki jedynie azylowym kotom 😉
Post został usunięty przez autora
Post został usunięty przez autora
A tu w jakimś ruchu, z treningu koleżanki córki. Twarz wymazana, bo nie pytałam o zgodę 😉
1000018295.jpg
Poszukuję strony, która by umożliwiała transfer zdjęć do podglądu dla klientów bez możliwości ich zapisywania przez nich, z opcją zaznaczenia które wybierają do zakupu.
Czy znacie coś poza eu.select.photo?
nancy94, zalamo? Ja nie korzystałam nigdy, ale chyba właśnie taką opcję mają.