Tak, wielkie kawały ziemii w sieczce, nawet nie na samym dnie. Mogłabym powiedzieć, że źle przechowywana ale koleżanka przesypała do pojemnika i dokopała się do takiego samego badziewia. No Sukces, nic innego 😐
Ps a widzę źle napisałam, z sieczki ziemie wyciągnęłam, teraz ma to sens 🙂
Z polskich sieczek polecam FDS, karmimy pół stajni wersją performance od pół roku - pięknie pachnie, w zasadzie nie zostaje nic nia dnie i wszystkie wsuwają aż miło.
https://sklep.fdspasze.pl/pl/p/FDS-ALFA-PERFORMANCE-15KG/77
Zuzu., O. A to to za pasze? Chociaż chyba je już gdzieś widziałam.... Miałaś może jakieś musli/granulat z FDS?
Sankaritarina, miałam, pisałam już kiedyś o ich meszu - bardzo fajny. Granulaty są dość drobne, łatwo się rozpadają, w żłobie zostaje trochę pyłu. 4/5 koni jadło wszystko bez zastanowienia, jeden się wypiął po jakimś czasie. Build up i Antistress jedzą 3 konie od stycznia - dobrze wyglądają i dobrze biegają. Ja karmiłam Cooler cubes dzieciaka jak przyszła do roboty z wolnego wybiegu i fajnie na tym się zaokrągliła, potem skarmiłam wirek Build upa ale za mocno szczypało w dupę 😉Musli wygląda fajnie, jest bardzo sypkie i konie chętnie jedzą - jeden wersję senior, drugi balancer. Jeden koń dostaje też pasze z tej wersji „premium ” il ciampione czy coś - ale to dość krótko, także dam znać za jakiś czas.
Dawałam też Muscle Builder (nie pamiętam dokładnie nazwy) i efekt byl fajny, wysłodki z lucerną też bez zastrzeżeń. Przeszłam teraz na Agrovital Hoof Multi + otręby, ale sieczkę nadal zamawiam z FDS i jestem bardzo zadowolona.
Generalnie uważam że to dość dobrze przemyślana budżetowa pasza. Co prawda struktura granulatu nie jest najfajniejsza, ale zgłaszaliśmy na początku problemy z rozpadaniem i pyłem - producent poprawił formulację.
Zuzu., ta sieczka w jak dużym jest worku?
JARA, w sensie rozmiar? Taki standardowy paszowy
Czy ktoś już karmi/ karmił paszą Hartog Essential?
Zuzu., a to pewnie czytałam Twoją wcześniejszą odpowiedź 🙂 Dzięki, ciekawa opcja. A ta sieczka, którą skarmiasz, jest taka raczej "twarda" czy "miękka"? O ile lucerna może być miękka...
Noo raczej standardowa lucerna, nie ma badyli, ale też nie jest jakaś mięciusia jak trawiaste
JARA, w sensie rozmiar? Taki standardowy paszowy
Zuzu.,
Jaka waga ? 15? 20kg ?
Post został usunięty przez autora
W linku było opisane 15kg.
JARA, pytasz o sieczkę do której dałam link, w którym podana jest waga? XD no pls
Ej 🤣 w opisie nie znalazłam, dopiero teraz skapnęłam się, że jest w nazwie 🤣
Spoko ja czasem szukam telefonu przez który rozmawiam 😝
No dobra, to nie wytrzymałam i zwiększyłam treściwe o 700 gram Equcihamp.
Koń nie tyje na pewno, wygląda dobrze, nie zjada aż tyle siana.
Za to w te upały zabrakło jej mocy zawodach , pierwszy raz w życiu.
Czy otręby ryżowe trzeba czymś bilansować? Czy można podawać bez obaw?
mindgame, zależy, które konkretnie
mindgame, jak nie są bilansowane to trzeba zbilansować
mindgame, O ile się dobrze orientuję, chodzi o wapń - że ryżowe też mają sporo fosforu i niby należy szukać takich z np. lucerną (wapń), ale co tam się ma dokładnie bilansować, ile jest czego w czym - to nie wiem.
Perlica, A miałam pytać jakoś właśnie jak z waszym brzuchem, czy zauważyłaś zmniejszenie objętości?
mindgame, Zależy co i ile koń je poza nimi.
zembria, tak,tak, wygląda fajnie, bo się nie opycha sianem, także bardzo na plus w przypadku mojej to zadziałalo.
Dlatego właśnie napisałam.
Proszę o radę
Qń stary (19), bardzo mocnej budowy (dolew zimnioka gdzieś tam po drodze), 175 w kłębie, 750kg
RAO
Świetnie wykorzystuje paszę, wygląda jak pączek-dosłownie😎
Obecnie w dzień w stajni, całą noc na pastwiskach, kilometry w nogach
Na jeździe-bez energii totalnie
W zeszłym roku sytuację poprawiło Natur Musli Solo Hippolyta, ale nie mam teraz możliwości zakupu w sklepie stacjonarnym, a koszty wysyłki w ciul wysokie. I z dostępnością nienajlepiej
Co w zamian?
Żeby nie szło w boczki, a dało trochę energii do pracy?
Nie za milion monet…
Dziewierz, a zdrowy na pewno (poza rao)? Zawsze był do pchania?
Poncioch,
Zdrowy
W sezonie pozapastwiskowym jest całkiem rączy
Opchany trawą nie jest
Co myślicie o paszach Biofeed?
Hm, ciężka sprawa. Zakładając, że zdrowy i jeździcie w tereny, żeby go "otworzyć" (wiem, że o to nie pytałam, ale zakładam, że przetestowaliście) to nie wiem, czy nie zdecydowałabym się na granulat Spillersa Ulca Power. Mojej waliło po nim na dekiel, ale ona gorąca 😅
edit: albo Spillers HDF Power
Figarusowa, karmię tymi paszami, jestem zadowolona.