Kącik Ujeżdżenia
Post został usunięty przez autora
Była tu kiedyś dyskusja o zakazie motylków na wodzy na zawodach ujeżdżeniowych. Chyba już wiem, skąd wziął się taki przepis.
https://ridecorrectconnect.eu/collections/training-reins/products/copy-of-aaron-vale-rein-with-slim-hand-grips
Ktoś kojarzy dlaczego Semmie Rothenberger nie została "zlistowana" na mistrzostwa Europy? Jestem totalnie zdziwiona decyzją FN, zresztą chyba nie tylko ja - jest tu jakieś drugie dno o którym nie wiem? (poza oficjalnym tłumaczeniem związku, które tak trochę się nie klei)
donkeyboy, też mnie to ciekawi
A ja chciałam zapytać czy wiadomo kiedy będzie oficjalny skład na IO? Jak obstawiacie kto pojedzie ? Mega mnie to ciekawi patrząc na ilość zawodników mających kwalifikacje plus transfery zagranicznych do kadry...
Ana66, ja się bardzo zdziwię jak Sysojevy nie wystawią. Ostatnio ma bardzo dobrą passę. A reszta to nie wiem.
Oglądaliście material droga do Paryża? Jakie Wasze odczucia po wypowiedziach zawodników i trenera? Po cichu liczę, że pojadą najlepsi w tym momencie zawodnicy, a nie na zasadzie, że ktoś kiedyś miał top formę i wyniki. To Igrzyska, a Oni mają być wizytówka kraju, nie tylko siebie. Nie wyobrażam sobie na ten moment teamu bez Sandry, bo tak jak piszecie-robi świetne wyniki.
Właśnie moje odczucia są bardzo mieszane. Mamy sporo zawodników GP, fakt z różnymi wynikami różną ich aktualną dyspozycją ale też nie do końca rozumiem jakieś transfery osób nie trenujących i nie reprezentujących polski dotychczas. Jasne, tak się robi na całym świecie ale gdzieś tam po cichu szkoda mi tych co od lat dla Polski startują 😉 ale oczywiście zgadzam się, że Sandra robi super wyniki. Jedynej zostawiają mnie filmiki gdzie ta jej podstawowa klacz w wieku 7 kat wszystko z GP już robiła..
Natomiast te filmiki PZJ pokazują jakieś niedopowiedzenia chyba między zawodnikami, kadra, trenerem itd. Tak to odebrałam.
Stąd też niezmiernie ciekawi mnie finalny skład!
Sport to sport i mam nadzieję ze trenerzy wybiorą najlepszych a nie zasłużonych 😉
Sandra to się chyba od dawna przygotowywała do startów w barwach Polski - świadczy o tym choćby brak startów na zawodach międzynarodowych, żeby być w zgodzie z przepisami po otrzymaniu obywatelstwa naszego. Tam musi być o ile pamiętam minimum dwa lata bez startów w barwach poprzedniego kraju. Na chwilę obecną nie wyobrażam sobie nie wystawienia jej w zespole. Nie mamy drugiej pary na takim poziomie. Pozostały wybór wcale nie będzie łatwy - sprzedaże koni, które miały kwalifikacje nie pomogły w tym wyborze.
epk, sprzedaż Romantica moim zdaniem też bardzo osłabiło szansę Polski. Szkoda też konia Mateusza - ot urok tego wspaniałego sportu.
A co z Ronem M. Jury i Guapo Milczarek ? Też chyba długo nie startowali
Wypadłam z obiegu i jak sobie dziś oglądam wyniki to mnie to też zastanowiło
Kurczę, czyli nie tylko ja miałam odczucia, że jednak nie do końca jest "miło" w zespole po obejrzeniu wypowiedzi w materiale.
Pocieszające jest, że jest wybór, a nie konieczność wysłania " co jest".
Ja tam jestem mało obiektywna, więc się nie wypowiem, ale walka jest zacięta 🤐 Nerwy ze stali trzeba mieć żeby jeździć ujeżdżenie, bo w skokach to przynajmniej jest coś spadnie albo nie 😁
Choć jak zerknęłam na podsumowanie skokowe na świecie koni, to też mają chyba z czego wybierać.
Karla🙂, dokładnie zgadzam się, dziwne odczucia można mieć po filmiku 😉
Ja też miałam te „dziwne odczucia”, ale po obejrzeniu wypowiedzi jednej zawodniczki, cała reszta wydaje się zdawać na decyzję trenera z jakąś taką otwartością i pokorą
Ja mam nadzieję, że będzie Sandra bo robi świetne wyniki. Mam nadzieję, że będzie Milczarek bo ona ma psyche na takie starty i już była raz na IO i uważam, że jako para dobrze się prezentują. Jestem pewna, że powołają Żanetę ale uważam, że to będzie strzał w kolano bo ten koń wygląda bardzo źle. Będę zdziwiona jak przejdzie przegląd. Szkoda bardzo, że Romek sprzedany.
Oficjalny skład na IO
Sandra Sysojeva i Maxima Bella
Żaneta Skowrońska - Kozubik i Love Me
Katarzyna Milczarek i Guapo
Aleksandra Szulc i Breakdance (rezerwowa)
kare_szczescie, co masz na myśli pisząc o Love me? Nie znalazłam żeby gdzieś był wycofany albo miał eliminacje
Ana66, nie wnikając w szczegóły - wiele lat nie był obecny na czworobokach. Teraz wygląda to tak
Edit. Tu miało być tegoroczne video z YT ale widzę że jest usunięte. Jak gdzieś znajdę to wrzucę
Przykro patrzy się na to co dzieje się z jego ciałem w zatrzymaniach i na te potknięcia.
No ale… za wszystkich trzymam kciuki i mam nadzieję, że będą wspierać siebie nawzajem i pojadą najlepsze przejazdy w swoim życiu 😁
Już widzę wpisy o Sandrze, że nierodowita Polka.
Że zabrala "naszym" miejsce w ekipie.
Tia, nie takie brudy się wylały.
Jak by PZJ tak się trzymał regulaminów które sam zrobil, to byłoby pięknie. Są bardzo klarowne wytyczne jeśli chodzi o powołanie reprezentacji, ale na co komu i tak poszło nie o sportowe wyniki.
Serio ludzie tak piszą?
Ja uważam, że przy tych pertrubacjach, które były naprawdę fajny skład i będzie co oglądać i wstydu nie będzie.
kotbury,
W sumie niepotrzebnie aż tak podsumowalam. Główny skład jak najbardziej się cieszę i trzymam kciuki.
ja tylko przypomnę, że na IO nie jedzie się ani za zasługi w poprzednim 10leciu czy 3 sezony wstecz, nie jedzie się po naukę itp. Wyniki pokażą gdzie realnie jesteśmy- oczywiście jeśli wszystkie konie, we wszystkich dyscyplinach przejdą przeglądy i nie będzie jak po każdej dużej imprezie haseł- bo publiczność przeszkadzała, bo telebim, bo podłoże, bo wiatr😉
Arimona- w punkt!
Wyniki pokażą gdzie realnie jesteśmy- oczywiście jeśli wszystkie konie, we wszystkich dyscyplinach przejdą przeglądy i nie będzie jak po każdej dużej imprezie haseł- bo publiczność przeszkadzała, bo telebim, bo podłoże, bo wiatr😉
Arimona- w punkt!
Karla🙂, fajne wymagania. W ujeżdżeniu chyba żadna z zawodniczek nie ma sponsora, konie są własnością zawodniczek lub terenera (Love Me). W Polsce zawodów, gdzie jest duża atmosfera i publiczność i telebim blisko to jest tak na palcach jednej ręki - Cavaliada i Warsaw Jumping. Reszta zawodów nie ma dużej atmosfery z dużą presją, a ta potrafi na każdym poziomie konia zdeprymowac (patrz koń Ashley Holzer w Rotterdamie, który na mniejszych CDI robił 70+%). Imho, albo PZJ pomaga w pozyskaniu sponsorów i się za tą kasę kadrowe konie objeżdża po różnych zawodach, jezdzi na treningi wyjazdowe, itp. albo teksty o przeszkadzającym telebimie wsadzamy do kieszeni, bo tak, telebim przeszkadza, jak się za swoją kasę jeździ po CDI które są dość blisko, w czasie kiedy osoby jadące po medale są w Rotterdamie i Aachen przy pełnych trybunach.
karolina_, - w punkt 🙂
Karla🙂, - a właśnie, że czasem się jedzie... bo na IO nie kwalifikują się najlepsi zawodnicy w ogólności, a najlepsi zawodnicy z krajów biorących udział. Czyli czasem pojadą Ci z niższą ilością punktów w rankingu FEI, dlatego, że są najlepsi w swoim kraju, który ma prawo ich wystawić. To jest zupełnie inny "klimat" zawodów i stres, psychę na takie starty gdzieś trzeba wyrobić. Mało kto wchodzi przebojem na zawody jako underdog i zmienia oblicze tabeli, zwykle na to pracuje się latami.
Mnie tam ogromnie cieszy uczestnictwo Sosojevy, lubię oglądać jej przejazdy. Tak samo to, że wystawiliśmy ekipy w trzech dyscyplinach, że tyle osób się zakwalifikowało. To jest progres 🙂
Arimona, chodziło mi o komentarze na temat Sosojewy..
Nie ogarniam jak można pisać takie bzdury.
W wkkw jest podobnie. Nie ma sponsorów dużych, konie w większości własne, a jak cudze to się na tym raczej nie zarabia, zawody z telebimem to są dwa miejsca w Polsce...
Napisałam post prześmiewczo, bo za każdym razem pod relacjami z dużych zawodów, gdzie zderzamy się z poziomem innych zawodników- jest milion wytłumaczeń a nigdy uderzenie się w pierś, że no... niestety nie ten poziom i trzeba się zastanowić dlaczego. Mam przyjemność (czasami wątpliwość) jazdy na duże zawody skokowe (kiedyś częściej jako komisarz, dziś na szczęście jako przedstawiciel sponsora) i widzę co się dzieje. Polskie jeździectwo zaczyna w wielu przypadkach przypominać polską piłkę nożną. Wiem, że na IO można jechać po emeryturę olimpijską, bo rodzinny układ, bo doświadczenie, bo nie ma nikogo lepszego- znam z mojego najbliższego otoczenia przypadek olimpijczyków z dyscypliny zimowej... chyba jedno z ost miejsc zgarnęli, do tego w stylu takim...no, ale są olimpijczykami? no są😉 Każdy, kto się decydował zagrać na IO chyba zdawał sobie sprawę gdzie jadzie i w jakich warunkach będzie startował (skala zawodów, rodzaj otoczenia, obecność mediów, publiki, telebimów itp.). Tylko tyle i aż tyle. Natomiast obawiam się, że jaki by wynik nie wyszedł na koniec, to potem przeczytamy powyższe tłumaczenia- niezależnie od dyscypliny (choć w skokach mam wrażenie, że mamy zawodników, którzy najmniej narzekają i najmniej się tłumaczą tak BTW). PZJ nie wyciągnie żadnych wniosków, dalej będzie piał jaki to wielki sukces i tak do kolejnych IO. A kolejni potencjalni sponsorzy będą średnio zainteresowani i będą wybierać inne- często jeszcze mniej popularne i widowiskowe dyscypliny.
keira- słowo klucz- czasem-a nie jak u nas... :/ to chyba jedyne hasło, które pada regularnie, co IO.
I tak- hasła na temat Sandry są obrzydliwe, bo nie ukrywajmy, w tej chwili to Ona ma powtarzalne i najlepsze wyniki z całej grupy. I w PL nie jest od wczoraj...
Kotbury
Pierwszy najbliższy przykład ze strony Cavalidy na Facebooku. W innych miejscach też się obiło o oko.
Ja zareaguję, bo mnie to wkurza
Screenshot_20240625_153719_com.facebook.katana.jpg
A czy ja mogłabym się dowiedzieć dla kogo zabrakło miejsca na IO kto ma konia z podobnymi wynikami jak Sandra?
Albo inaczej dla kogo z Polaków zabrakło miejsca?