wypieki i słodkości domowej roboty

A z jakiej firmy kupujecie czekoladę np do polewy ?
Wedel lub lidlowa fin care, z nich mi zawsze wszystko wychodzi 🙂
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
12 czerwca 2024 22:30
słuchajcie szukam przepisu na ciasto czekoladowe może być coś blżej brownie, taki przepis dla opornych coś co zawsze wyjdzie
espérer, robiłam takie: 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Nie pamiętam, czy do tego ciasta nie dawałam jeszcze 2 łyżek dżemu. W oryginale napewno była jeszcze przyprawa do piernika 😉 Piekę godzinę w 180°C, ale to zależy od piekarnika.
Nie robiłem, ale jak przejrzałem wasze linki to Wielki Brat musiał zareagować 😉
https://www.instagram.com/reel/C8IHnKtiZNP/?igsh=MTAzOGM5cHJzNGhtNQ==
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
13 czerwca 2024 11:33
Ja bym chciała przepis na takie Brownie jak sprzedają w biedronce 😁
A po co, jak sprzedają w Biedronce?
😁
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
13 czerwca 2024 20:23
No bo w biedronce sprzedają mały kawałek, w ja bym chciała calq blachę 😅😁😁
Hold your horses, co nie zabije, to utuczy 🤣
JARA, 😁
👍
keirashara pomocy 😅 inni którzy bawią się w torty oczywiście też ale Ty jesteś pewniakiem 😁
Czym do cholery jest ta chrupiąca warstwa w torcie. Zwykle z czekoladowym kremem, dolna warstwa. Internet mówi że można to kupić, kupiłam, ni cholery nie chrupie, zawilgła od kremu. Internet mówi też że to jest dopiero podstawa do zrobienia chrupki ale wszędzie piszą o orzechach albo czekoladzie jako drugi składnik a ja sobie dam rękę uciąć że to chrupie i smakuje bardziej jak coś co jest puste w środku (jakieś takie mini-groszki). Na bank nie orzechy.
FurryMouse, - wpisz "przepis na chrupkę do tortu", są generalnie różne - z pieczonych rzeczy, z cornflakesów, z orzeszków, prażynek, ryżu. Zwykle trzeba to zabezpieczyć np. roztopioną czekoladą, żeby nie podsiąkało od kremu 😉 Tak jak bezę przed kremem.
Jak nie znajdziesz nic w internecie sensownego daj znać, zaglądnę do książek.

Osobiście jestem leniem i żeby chrupało daje pokruszone migdały do kremu, tyle 😂 więc nie mam jakiegoś wytestowanego przepisu. Raz na pewno robiłam właśnie z książki, którą dostałam, ale to dawno było, poza zabezpieczeniem czekoladą nic nie pamiętam.
Tzn to co znalazłam w necie jest sensowne, w tym sensie że zgadza się z tym co napisałaś 🙂 Ja coś jadłam ostatnio takiego że dałabym sobie rękę uciąć że nie było tam czekolady, bo przecież czekolada trzymana w lodówce jest twarda a to smakowało jak jakieś chrupki dorzucone jako dolna warstwa pod kremem. I tylko chrupało, nie było innej faktury wyczuwalnej 😅 ale najwyraźniej to albo był jakiś wyjątek albo coś mi się źle zapamiętało.
W każdym razie dzięki! Może się skuszę na taką zwykłą chrupkę z neta po prostu.
FurryMouse, - jak cienko posmarujesz czekoladą do zabezpieczenia to jej nie wyczujesz 😉 Tu nie chodzi o grubą warstwę, a minimalną, tylko izolującą wilgoć. To mogła być też jakaś z chrupek pieczonych.
Serio, teraz jest tego tyle, że ciężko stwierdzić 🙉
keirashara, no może 😀 zobaczę, na razie wymyśliłam że sobie zrobię dolny krem czekoladowy, górny śliwkowy, otynkuję orzechowym i dosypię do biszkoptu przyprawy do piernika. We'll see 😁
Dzięki raz jeszcze 🙂
FurryMouse, - brzmi pysznie 😀 Piekłam kiedyś biszkopt z korzennymi przyprawami, dodałam trochę mielonych orzechów dla podkręcenia.
No kurde, duma 😁
1000012839.jpg 1000012839.jpg
FurryMouse, - piękny! 💖 Udało się z chrupką?

Jakbyś na przyszłość chciała pozbyć się śladów tynku z podkładu to elegancko schodzi ręcznikiem papierowym - przykładasz i kręcisz tacką jak przy tynkowaniu 😉
keirashara dziękuję <3 czy chrupka wyszła to się okaże wieczorem 😅
A co do czyszczenia to powiem Ci, że próbowałam ale ten krem którym tynkowałam jest ma maśle i po jakimś czasie wycierania odpuściłam. Myślalam że jak zastygnie to zeskrobię nożykiem ale nie wyszło 😅
FurryMouse, - ja robię tylko na maśle i właśnie na z
świeżo, jak jest miękki to schodzi 😉 Ręcznikiem rwanym w małe kawałki, zagiętym, zmieniam jak przestaje zbierać. Przyciskam i obracam tacką.
Co tam dzisiaj na rozkładzie dobrego?
madmaddie   Życie to jednak strata jest
24 grudnia 2024 14:26
Makowiec japoński by rozkoszny (zapomniałam dodać proszku do pieczenia, ale wyrósł), pomarańczowe ciasto też by rozkoszny i gwiazda makowa z domową masą makową (tu zapomniałam jajek)
I zepsuty blender wysokoobrotowy 😂 dobrze, że się zepsuł po makowcu
20241223_100203.jpg 20241223_100203.jpg
20241223_084615.jpg 20241223_084615.jpg
20241222_132201.jpg 20241222_132201.jpg
20241223_111236.jpg 20241223_111236.jpg
Ja w tym roku biednie - bardzo domowy karmelowiec (dwa kruche blaty miodowe, przełożenie z bitej śmietany, na górę kajmak i orzechy włoskie).
No i klasycznie pierniczki, ale te podjadamy już od dwóch tygodni 😀

W planach był tort makowy, ale chłop mi się przeziębił, znajomych wywiało na Cypr i chyba bym jadła sama, więc trochę szkoda roboty 😅
Też rozkosznie, po baskijsku


i chyba bym jadła sama, więc trochę szkoda roboty 😅 u mnie na szczęście rozchodzi się po rodzinie 🙂
My szarlotka ale z przyprawą do piernika i powiem szczerze, że trochę byłam zawiedziona.
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
25 grudnia 2024 19:40
ogurek, kocham baskijski od rozkosznego. Blachę zjadam sama w jeden dzień 😁
Naczytałem się o serialach, to może spróbuję w bakingwashing 🤔
31205bec-29e6-4266-b5a8-091ff492d0bf.jpeg 31205bec-29e6-4266-b5a8-091ff492d0bf.jpeg
No i dooopa 😕
ogurek, - nie wyszło? Bo wygląda pięknie.

Ja się muszę przyznać, że blaszki zarastają kurzem 🙁 nie mam dla kogo piec trochę, nie mam motywacji. Niby bym coś zrobiła, aaaale dla 2 osób to zawsze wypada dużo, a ja jeszcze z mocnym postanowieniem dietowania i eh.
Trochę mi tego brakuje, zrobiłabym coś fajnego.
Podobnie, dwie osoby i postanowienia 😉, więc utylizuję po rodzinie czy sąsiadach.
Zdjęcie nie weszło do drugiego postu
IMG_9377.jpeg IMG_9377.jpeg
madmaddie   Życie to jednak strata jest
09 lutego 2025 14:52
ogurek, za długo mieszałeś? Ja to ciasto robiłam w różnych warunkach, z różnym zestawem sprzętu, ale zawsze wychodzi, i generalnie piekąc coś i mieszając mokre z suchym trzymam się zasady, że lepiej nie domieszać, niż mieszać za długo.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się