kącik żółtodziobów - czyli pytania o podstawy

Nigdy nie słyszałam żeby z koniem po sedacji chodzić. Uwiązać na 2h potem może już normalnie jeść. Co do jazdy w kolejnych dniach to wszystko zależy co wet tam znajdzie więc to już indywidualna sprawa
Nevermind   Tertium non datur
25 maja 2024 23:22
BUCK, a to ciekawostka. Kaczorowskiego miałam okazję spotkać osobiście, chociaż nam też już nic takiego nie mówił. Jestem ciekawa skąd taki sposób wziął
Bardzo ciekawa teoria biorąc pod uwagę, że sporo koni sika po sedacji dużo szybciej niż trzeźwieje na tyle, żeby ze spokojem je puścić do siana.
BUCK   buttermilk buckskin
26 maja 2024 11:46
może mój to przypadek specjalny 😉 może wynika to ze złożoności sedacji, wymaga trójskładnika żeby zadziałało i faktycznie jak przychodzi do momentu gdy się wysika to widać że cały organizm i rozum wracają do życia
Hej wie ktoś co to za bat ujeżdżeniowy? Kupiłam go kiedyś bez zastanowienia w sklepie stacjonarnym i chciałabym kupić teraz dokładnie taki sam ale nigdzie nie mogę go znaleźć. Może ktoś kojarzy?
IMG_20240526_120850.jpg IMG_20240526_120850.jpg
Iskra de Baleron, blisko ale to nie ten. W tym moim nie ma przejścia/schodka/uskoku od główki do końca bata. Jest to jedna gładka powierzchnia i to właśnie bardzo mi się w nim podoba.
Mam bardzo żółte pytanie 🙂 Dlaczego mój gniady (rozjaśniany) koń lat 15 ma coraz więcej białych/siwych włosów? Na początku pojawiło się ich więcej przy bliznach, później w grzywie i na głowie, teraz na całej kłodzie już je widzę. I przybywa ich w zastraszającym (jak dla mnie :P) tempie. Brakuje jej czegoś? Toż to za stara baba na takie kolorowe ekstrawagancje 😅
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
27 maja 2024 13:10
Evka, A zmieniła sierść już całkiem na letnią? Mój Łaciaty dostaje bardzo dużej ilości siwych włosów podczas linienia, latem i zimą jest czarniutki jak kret, ale wiosną mocno "w siwiźnie".
zembria, tak, jest krótka i gładka. Wymiana w tym roku była w dwóch turach, bo pogoda szalona, ale ogólnie szybko i sprawnie jej poszło.
Głupie pytanie ale - pamiętam że była kiedyś tu polecana taka dość dokładna prognoza pogody krótkoterminowa, autorem byla któraś uczelnia wyższa (?). Za chiny nie mogę tego wyszukać… poratuje ktoś linkiem? 🙏
28 maja 2024 09:46
freya, meteo.pl
Głupie pytanie ale - pamiętam że była kiedyś tu polecana taka dość dokładna prognoza pogody krótkoterminowa, autorem byla któraś uczelnia wyższa (?). Za chiny nie mogę tego wyszukać… poratuje ktoś linkiem? 🙏
freya, pogodynka.pl ?
28 maja 2024 10:07
freya meteo.pl ale polecam również pogodairadar.pl mam wrażenie, że częściej aktualizują
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
28 maja 2024 10:09
freya, meteo.pl, ventusky, yr.no i też pogodynka 😅
28 maja 2024 10:35
yr.no jest b.fajne, ale dla obszaru Polski aktualizują 4 razy na dobę co obecnie jest już mniej przydatne...
28 maja 2024 10:39
Ja ostatnio często korzystam z windy.com żeby tam na bieżąco na radary patrzeć i opady śledzić. Ale jeśli chodzi o prognozę na dobę w przód, to meteo.pl moim zdaniem najlepiej się sprawdza.
Mi zawsze się sprawdza pogoda Interia.pl oni mają z jakiegoś zagranicznego serwisu ale nie pamiętam jakiego.
Ja sprawdzam na windy.com
Interia mnie zawiodła jak jechałam na wakacje do Albanii i pokazywała 35stopno a było 20 i deszcz 😂
kotbury, a ta pogodynka.pl ma też aplikację na androida? Szukam czegoś dobrego, bo po wczorajszym 100% deszczu w skrótowej prognozie i 0% w absolutnie każdej godzinie do 24 po wejściu w szczegóły to mnie już ręce opadły z aktualną aplikacją
Ja używam windy i apki pogoda&radar, ma fajny widget na telefonie i na bieżąco aktualizują plus radar więc jak wejdę w apkę to jestem w stanie sobie super przewidzieć następne godziny
Hej, proszę o radę. Koń nie wiem czym i jak zrobił sobie dość głębokie rozcięcie na piętce. Kopyto ma lekko ciepłe i jak go dotykam to niestety boli, zaczął też kuleć.... Przemyłam ranę wodą utlenioną, wysuszyłam gazikiem i nałożyłam żel RANSEPT z Over Horse. Weterynarze nie mają czasu do mnie podjechać 😩 Boję się że może zrobić się ropa...Jakieś wskazówki co mogę jeszcze zrobić z tą raną...???
Mersi, A ta rana się jakoś sączy, jest otwarta?
Ostatecznie można wsadzić w opatrunek z rivanolu + opakować bandażem albo wsadzić w buta - jak przy ropie. I niech tak pochodzi przez kilka dni (tj ofc ten opatrunek trzeba zmieniać).
Tylko wtedy bez tego Ransepta - w ogóle trochę nie jestem pewna czy to można stosować na otwarte rany. Ale nie wiem.
Sankaritarina, Lekko otwarta jest, nic się z niej na razie nie sączy. Tylko tego Ransepta miałam pod ręką :/
Katasia, uzywam przez www,ale tam chyba była opcja ustawienia sobie tego jako widgetu kiedys
Mersi, ropa to małe miki. Gorzej jak ci tam wąłsnie wejdzie jakś flegmona albo inne g.
Musisz to koniecznie wyczyścić do dna.
Strzykawka, w to woda utleniona albo najelpiej brownol (powidon jodowany - dostaniesz w aptece), ładujesz w samą dziure do końca i sikasz.
Gillian   four letter word
29 maja 2024 13:16
Ile Wasz konie śpią w ciągu doby?
Może przesadzam ale młody koń śpi na leżąco po 2h trzy razy między 22 a 7 rano i jeszcze dwa razy w ciagu dnia. Martwić się czy wyłączyć kamerę w boksie? 🙄
Gillian, a ile śpi w ciagu dnia?
Moja jak tak spała w ciagu dnia jak ją kopytka bolały.
29 maja 2024 13:24
Gillian, A "młody" to ile? Bo z młodymi końmi to jak z dziećmi, śpią więcej. Dla mnie to zupełnie normalna ilość snu dla takiego konia do 2-3 lat. Potem śpią nieco krócej.
Gillian, - mój całe życie dużo leży, a po solidnym treningu to nyna jak zabity 😅
Ona jest teraz po przejściach, nie? To może potrzebować więcej, procesy leczenia też powodują zmęczenie organizmu.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się