żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

Dziewierz, ja mam tą, bo nie mam za dużo miejsca, a jednak czasem coś muszę poprawic wkładką 😉

https://www.febro.pl/product-pol-8384-Podkladka-korekcyjna-Kentucky-Impact-10mm.html

mam ją już dłuższy czas i uwazam za jeden z lepszych zakupów.

Forumowa moon też chyba ma Kentucky?
xxagaxx, ja też mam, nie korekcyjną, ale właśnie taką cienką i też polecam
xxagaxx, Perlica Dziękuję, idę paczać
xxagaxx to myślisz że ten kentaur byłby ok? My mamy miejsce pod siodłem, robione jest tak by ta podkladka tam była w użytku, bo bez niewygodnosc konia przekracza moje możliwości
Piaffallo, no to nie jest typowy memory form, nie jest aż tak "pracująca" więc nie wiem co ty chcesz uzyskac, ale według mnie robi robotę.
Ja już nie mam konia, który byłby nie miły dla pleców. ale miałam mojego Tangusia, który był w kłusie obrzydliwy 😀 Winderen mi zrobił taką robotę że szok. Nie mogłam uwierzyć. Nie wiem czy Kentacky tak samo, bo nie miałam tej podkładki kiedy Tango był w robocie. Natomiast zadne memory nie umywało się do winderena.

z drugiej strony mam kobyłe która tragicznie chodziła w winderenie i dla niej mam Mattesa.
Paczam na te podkładki różne i już mam mózgból...
Coś fajnie amortyzującego, niegrubego - poza Winderenem i Kentucky?
Coś z Acavallo? Torpol?
zgłupłam całkiem...
Jak to nie jest typowy memory foam? To jak wygląda typowy? Myślałam że jeśli opisane jako memory i gruby to pasuje do tej kategorii

Winderen odpada, kon mi totalnie go nie akceptuje
Dziewierz, Akton?
A Torpol Latex Sport? Gruba? Amortyzuje?
malinowaa   Życie zaplątane w końską grzywę...
21 maja 2024 12:25
Parforce (ta firma z Allegro) już nie robi podkładek, prawda? Mamy coś w podobie na rynku? Zawsze mi zrobili co potrzebowałam
Pytanie do posiadaczy podkładki winderen korekcyjnej:
Zwykła podkładka ma podpisane wkłady - który jest lewy, a który prawy. A w korekcyjnej w jaki sposób wkłada się wkłady do pokrowca? Który jest lewy, który prawy? Czy te małe dodatkowe filcowe wkłady mają iść od strony grzbietu czy od siodła?
Lanzelet, filcowe wkładki zawsze od strony siodła.
nagana, Dziękuję �
Jak myślicie, jaki rodzaj podkładki jest najbardziej uniwersalny? Futrzana również od spodu jak Mattes, czy pianka?
Po latach użytkowania futra mattesowego i żeli różnych mam wrażenie, że co naturalne futro porządnej jakości to jednak naturalne futro.
flygirl, a co to znaczy uniwersalny ? 😅
Chyba najlepsze są wszelkie korekcyjne, z wkładkami. A to czy futro czy pianka to już raczej kwestia indywidualna.
xxagaxx taka najbardziej neutralna pod różne siodła i konie. Mi w ogóle już przez głowę przechodzi, żeby siodło sobie kupić, takie dopasowane do mnie, w którym mi będzie wygodnie i dobrze usiądę, zamiast się dopasowywać do czyichś. Teraz np muszę jeździć w za dużym o wiele na siebie, ale pasuje mi na konie lepiej niż to drugie, które bardziej pasowało mi. :/

kotbury no właśnie, chyba najbardziej się skłaniam ku Mattesowi. Myślę, czy nie wziąć opcji z wkładkami i wtedy jakbym miała jakiegoś bardziej wymagającego konia, to mogłabym kombinować.
flygirl, - dla mnie mimo wszystko mattes z możliwością korekcji. Winderen też jest super, bo nie ma tego efektu poduszki, bardziej czuć konia niż przez futro, ale są konie, które mówią na niego stanowcze nie - co mocno odbiera tej uniwersalności.
No i futro to naturalne, kurcze, mam nastoletniego mattesa wszechstronnego, wsadzałam go pod różne siodła, w pralce był wiele razy i dalej jest w super kondycji. Może nie jak nowy, ale dalej puchaty, mięciutki i działa, nie do zajechania.

No i ból dupy mam o to, że nie robią już top gel veredusa. Fakt, że wróżyłam mu śmierć już ładnych kilka lat temu, a on dalej się trzyma 😂 ale nie widziałam drugiej cienkiej podkładki tej klasy.
flygirl, jak chcesz uniwersalną to wkładki będą super opcją. W winderenie jest opcja 6 wkładów o 3ch różnych grubościach, więc daje to szerokie pole do manewru. W mattesie chyba też jest taka opcja.
Z Winderenem mam trochę problem z budową przodu, jest wg mnie nieanatomiczny.😅 Mattes chyba jednak wygra, a pod skokowki 17-17,5 to rozmiar lepiej M czy L?
flygirl, winderen jest w 2ch opcjach, skokowej i ujezdzeniowej które różnią się przodem.
flygirl, - L 🙂 Siodło nie może wchodzić na futro od góry. Ja mam L-kę braną pod siodło 17,5, wsadzałam pod 17 i też było ok.
Tylko może za czaprak wystawać i się brudzić, ale od tego jest pralka 😉 polecam też ich płyn, melp do prania.
mindgame wiem jak wygląda skokowa i mi ten przód burzył estetykę.😁

keirashara to szukam L, dziękuję.
flygirl, skoro jeździsz kilka koni , to pewnie masz siodlo na lateksie.
Polecam mattes, koniecznie rozmiar L, z opcja wkładek.
Jeszcze bym ci poleciła Kentucky 10 mm do kompletu, bo wtedy na konie szersze wyjmiesz mattes a wlozysz 10 mm.
Lepszy niż Winderen w przypadku jeżdżenia kilku różnych koni.
Oba są Reinassance, pojęcia nie mam, co one mają za wypełnienie. Chociaż mam wrażenie, że to starsze ma wełnę, bo wyglądało mi na taką ubitą ze starości już i twardą i nie chciało mi dobrze leżeć z żadną podkładką, dlatego spróbowałam to nowsze. Ale no nie wiem, może tamto od początku było takie dość twarde, pierwszy raz mam do czynienia z tymi siodłami w ogóle. A nad Kentucky też się zastanawiałam, mój szef ma jedną taką obszytą futrem na brzegach i całkiem spoko ona jest, ale cieńsza chyba, ty masz na myśli tą ich taką poduszkę?
flygirl, nie mam na mysli poduszki, sa okropne wg mnie. Mam na myśli Kentucky Impact Equlizer:
https://www.ntb24.pl/Kentucky-Half-Pad-Correction-Impact-10

Mam 10 mm i 18 mm,bo moja kobyła jak ma siodlo 8mm za ciasne to już pokazuje.

Renki są wspaniale, kocham te siodla 😍
Mogą mieć i wełnę i lateks, ale na liczbę koni różną to wełna sie nie nadaje zbytnio.
Moon   #kulistyzajebisty
04 sierpnia 2024 18:27
Osiwieję… wymarzyłam sobie mattesa honey. Zamówiłam, tak jak zawsze VS, L. No i kurw… jest przeogromny, zaznaczam że siodło mam 17.5. Załączam fotkę jak wystaje z przodu, jeśli założę go jak bozia przykazała. Oczywiście zwrócić nie mogę (bo na zamówienie szyty) na szczęście udało mi się go szybko sprzedać na olx. No i teraz pytanie - czy ktoś ma mattes VS w rozmiarze M, ale kupowanego jakoś w ostatnim czasie, nie nie wiem - rok, pół roku? I mógłby mi zmierzyć jego długość ale samego materiału (bez rantu z futrem)?
Mam nieodparte wrażenie że zmienili rozmiarówkę… :/ głupia jestem że nie spojrzałam na cm w długości, tylko się sugerowałam rozmiarem siodła (jak był napisane wszędzie ze 17.5 to L/full)…
IMG_2790.jpeg IMG_2790.jpeg
Moon, mega dlugi, ja zawsze mam L pod siodlo 17.
Dziwne by wydlużali coś, raczej moze to pomyłka w metkowaniu ? Producenci raczej wszystko skracają z cost savingu a nie odwrotnie🤔
A porównałaś w cm do starego?
Moon   #kulistyzajebisty
04 sierpnia 2024 18:50
Perlica, tak…
Ale najgorsze że w cm się zgadza z tabelą mattesową, więc totalnie nie wiem o co kaman -.-
Materiał w rozm L miał dokładnie 52cm
IMG_2801.jpeg IMG_2801.jpeg
O nie, mam nadzieję, że mój będzie ok, bo kliknęłam.🙈
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się