kotbury, może jestem panikarą, ale dla mnie niechęć do ruchu to zawsze jest red flag, zwłaszcza u konia, który przedtem pędził aż za bardzo...
Yep, wielki red flag. Zazwyczaj nie wróży to absolutnie nic dobrego.
Dzionka, noooo i Dzionuś wygląda jak Dzionuś, a nie wieszak! 💗
kotbury, może jestem panikarą, ale dla mnie niechęć do ruchu to zawsze jest red flag, zwłaszcza u konia, który przedtem pędził aż za bardzo...
Nevermind, nie, nie, nie to nie tu.
Wczoraj np.poszłam z nią na halę i stały przeszkody i koń zadecydował, że poskacze.... w sumie pierwszy raz w życiu🙂
Hej pytanko.. moje dziady pomimo tego że siano non stop teraz trawa od rana do wieczora mam wrażenie że mi spadły masa.. brzuchy są ale żeberka przebijają. Zastanawiam się czy nie za mało siana jedzą bo stoja sobie cały dzień dzień trawie i skubią (mają otwarte pastwiska więc idą gdzie chcą i wybierają co chca) czy kwestia nieróbstwa... obecnie konie od pol roku nic nie robią prócz właśnie galopu na łąkę jak mają ochote. Dostają wyslodki, (pełna miarka rozmoczonych do sniadania) trawokulki oraz zboża (jeczmien lub owies zależy który ale w ilości pp 0.5 miarki na posiłek 2x dziennie) I otreby pszenne po ok 300g- 500g dziennie. I sie zastanawiam ...zwiększyć zarcie- które jak u jednego dołożyłam to przestał dojadać.. coś zmienic- może słonecznik? Czy olać i zaczekać aż same zgrubna jak otworze im kolejna część pastwiska. Konie odrobaczone - są czyściutkie. Dupki wszystkie ładnie umięśnione... konie aktywne ...tylko te żeberka przebijające spod skóry- delikatnie bo delikatnie ale wiecie..ja bym chciała żeby wyglądały jak pączusie 😅 gdzie z stadka 5 tylko jeden taki jest (jedyny który jeszcze z 3 tyg temu coś robił regularnie bo z 2 razy w tygodniu chodzil pod siodlem)
I nie wiem czy taki urok reszty..czy właśnie brak konkretnej roboty ...po ciazy mam nadzieję wrócić z nimi w obieg ale to jeszcze z 2-4 tyg potrzebuje 😅
Mam roczniaka( arab z kucem drp) jedyny ogier w przydomowej stajni 😔
Wygląda fatalnie aż wstyd pokazywać foty.
Nie mam trawy, siana opór dostaje do tego granulat hodowlany hovelera, sieczka z lucerny i owies. Od dwóch tygodni tak karmie zmian nie widzę. Próbowałam dać wysłodki ale nie chce..
Co można mu podać by ukryć żebra?
gajara18, roczniak, któremu widać żebra, to raczej norma, wręcz nie powinno się takich młodziaków zapasać tak, żeby żebra były ukryte 🤔 więc myślę, że bez zdjęcia to raczej nikt się nie wypowie, bo może być tak, że ten koń wygląda ok jak na swój wiek.
gajara18 2 tygodnie to mało żeby był efekt, a tłuszcz może ? a wysłodki wymieszaj z otrębami, dosmacz czymś, może mu przypasi
gajara18, No, roczniaki mogą wyglądać "niby źle", ale nie powinno się ich nadmiernie tuczyć... pewnie zdjęcie by coś więcej powiedziało.
SparkHope, Ciężko powiedzieć..... ale może tak być, że jak one nic nie robią, to brzuchy mają duże, ogólnie wyglądają OK, ale do kondycji konia pączkowego brakuje.... ja bym pewnie wywaliła te wysłody i trawokulki, skoro konie mają i pastwisko (nawet jeśli takie trochę biedniejsze...), i siano, a zwiększyła trochę to treściwe. No słonecznik doda tłuszczu, ale jak konie nie pracują, to ta kondycja "pastwiskowa" zwykle tak wygląda.... brzuszek jest, mięśni niewiele.
gajara18, nic nie dawać, bo tylko zrobisz ocd. Jak dostaje pasze pelnoporcjowa lub witaminy i ma dobre wyniki to ja bym nie kombinowała z pasieniem. Te tłuste młodziaki to zwykle jest potem płacz na RTG za dwulatka. Uwaga natomiast na spadki mięśni - zapadnięte zady, wychudzone szyje - wtedy albo jedzą za mało, albo są źle odrobaczane, albo może przegapiłas że brzydko jedzą i mają zeby do robienia. Czasami trzeba zrobić mleczaki, bo bywa, że rosną ostre i koń nie gryzie dobrze i chudnie.