popręg

zembria, niczym nie smarowałam. Twardszy się robi po 2-3 użyciach
Jak umyłam - zawsze wracał do pierwotnej miękkości.
Pati2012   Koński insta: https://www.instagram.com/mygreybay/
15 maja 2024 08:47
rozglądam się za nowym popręgiem ujeżdżeniowym, na razie mam na oku mattesa asymetric, ale chętnie zobaczę czy jest coś innego godnego uwagi 😁 co polecacie? chętnie z futrem
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
15 maja 2024 09:13
epk, no wlasnie mój nie, myty regularnie. Dlatego szukam czegoś, co go zmiękczy. Koń wybitnie wymagający jeśli chodzi o "konsystencję" popręgu 🙄
zembria, - a jakieś środki do syntetyków? Wintec i kentucky mają swoje na pewno, może one by zadziałały?
15 maja 2024 10:29
keirashara, Nie wiem, dlatego pytam co kto używa do tego konkretnego popręgu, bo to tworzywo jest zupełnie inne niż to w Winteckach.
28 maja 2024 09:59
Schockemohle Ontario czy ktoś gdzieś jeszcze je widział na stanie? Nie produkują ich już? Czy ktoś poleci godny zamiennik? Koniecznie miejsce na mostek przesunięte w przód względem sprzączek, miejsce na łokcie, gumy po obu stronach i miękki jak kaczuszka... 😖
i-schockemohle-popreg-skora-prof-ontario-braz-wave-girth.jpg i-schockemohle-popreg-skora-prof-ontario-braz-wave-girth.jpg
p-schockemohle-popreg-skora-prof-ontario-czarny.jpg p-schockemohle-popreg-skora-prof-ontario-czarny.jpg
zembria, nie miałam w rękach tego schocke, ale mogę polecić equick ES jumping. Bardzo miękki, dość szeroki, fajnie leży. Do tego zessztucznej skóry, więc można myć nawet wodą.
zembria, Kavalkade? https://www.equinell.pl/popregi/212-391-popreg-skorzany-soft-comfort-dlugi-kavalkade.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwgdayBhBQEiwAXhMxtsF7F3S2eCvPp6vAumaIQ3aQ2LTq1-kV_DRnucRshIg1-8U8aaaFjhoCz2UQAvD_BwE#/kolor-brazowy/rozmiar-125cm

A próbowałaś Mattes?

Edit: jeszcze mi się przypomniało że Stubben ma jakiś taki wynalazek popręgowy co wygląda jak poduszki na pasku - macałam kiedyś i było turbo miękkie
29 maja 2024 07:41
anai, Dziękuję, wygląda obiecująco! Wypróbujemy 🙂
Zuzu., To nie ten kształt, tu muszę mieć "jedyny słuszny" wg konia 🤒 Prestige też ma taki z poduchy tylko na mostku, ale kurczaki drogo trochę żeby brać na próbę czy w ogóle koń zaakceptuje, a ten kształt obecny mam już sprawdzony. Mattes nie ma takiego kształtu też, szukałam 😑
29 maja 2024 07:53
anai, Już nie mogę edytować. Miałaś może w rękach ten model też: eQuick eSAPHIRE?
zembria, nie. Mam ten bardziej ekonomiczny 😉
29 maja 2024 07:56
anai, Ten koń jest mocno potliwy, stąd kusi ta dodatkowa wentylacja. Z drugiej strony taki gładki, nie pokryty materiałem będzie łatwiej utrzymać w czystości i będzie szybciej schnąć 🤔 Cenowo w sumie wychodzi praktycznie to samo w GNL, bo Saphire w promce jest.
anai, Już nie mogę edytować. Miałaś może w rękach ten model też: eQuick eSAPHIRE?
zembria,

u nas w stajni był taki popręg, nie raz go widziałam i miałam wrażenie że to jeden wielki syf, w sensie brudu i potu. Jak ten popręg nalezy myć?
Na stronie napisane że można prac w pralce, zakładam, że ni był prany, ale no tak na co dzień to według mnie słaby do utrzymania w czystości.
29 maja 2024 08:32
xxagaxx, oo, dzięki za info. To odpada. Ten koń się mocno poci, jeździmy głównie w tereny więc zachlapanie błotem jest normą. Także pewnie musiałabym go szorować po każdej jeździe. Łatwiej będzie z tym gładkim w takim razie.
zembria, zobacz sobie moje ogłoszenia, mam tam zdjęcia takiego popręgu mocno używanego. Powiem tak, nie miałam łatwiejszego w utrzymaniu czystości popręgu. Do tego jest miękki. Dlatego dla mniejszego konia kupiłam taki sam 😉
29 maja 2024 09:11
anai, 👌 Zamawiam, zobaczymy. Mam nadzieję, że będzie bardziej miękki niż Pro-lite.
zembria, polecam ten z Prestige,widziałam kilka koni którym rozwiązał on wiele problemów.
29 maja 2024 09:37
Perlica, Ten koń mało co akceptuje w temacie popręgu. Taki kształt mam sprawdzony wiec nie będę ryzykowała 1,5 klocka, żeby mi potem koń powiedział, że "nie" 😉 Jakbym miała możliwość wypróbowania, to spoko i chętnie bym sprawdziła, ale w ciemno to nie wezmę. Wole sprawdzony. Byle się okazał faktycznie miękki 🙏
zembria, żeby doprecyzować, ja mówiłam o modelu Saphire ten anai wygląda inaczej od spodu, zdecydowanie widać że wystarczy wodą potraktować.
29 maja 2024 11:00
xxagaxx, Tak, tak, tak to zrozumiałam właśnie. Zamówiłam ten gładki.
Constantia   Adhibe rationem difficultatibus
30 maja 2024 10:02
zembria, zobacz sobie LeMieux "Gel-Tek Anatomic Jumping" lub Kentaur "Dijon Soft".
Czy polecacie jakiś popręg anatomiczny (do siodła wszechstronnego/skokowego) ? Patrzę na tego prolite, bo przymierzam się do zakupu podkładki od nich, jednak cena jest dość spora. Może macie jakieś inne propozycje. Siodło mamy dopasowane, koń o krótkiej kłodzie.
Post został usunięty przez moderatora
___wik___, jaki popręg? Skórzany? Co rozumiesz przez anatomiczny? Jak chcesz żeby był profilowany?
17 czerwca 2024 13:25
Uprzejmie donoszę, iż pierwsza jazda z popręgiem Equick ES Jumping wypadła pomyślnie. Zobaczymy jak dalej, ale póki co koń nie protestował, nie zatrzymał się ani razu i nie pokazywał nosem pachy 👌 oby tak dalej.
Przeczytałam kilka stron, ale chyba jeszcze bardziej zgłupiałam. Mam C grupowego kuca, wąska klatka piersiowa, duży brzuszek, poobcierany był w pachach przy łokciach. Ma tam takie zgrubienie. Zaczął mi się w tym roku obcierać od popręgu. Siodło leży Ok, natomiast z racji brzucha popręg pcha się w łokcie. W jaki popręg celować? Ten Equick ES Jumping wygląda fajnie, ale może na nasz problem jest coś lepszego?
18 czerwca 2024 11:44
Nirv, Moim zdaniem ten Equick na wąska klatkę się nie nada za bardzo. Zobacz ProLite narrow. Dedykowane na wąskie konie właśnie, do tego zdecydowanie mocniej odsunięty od łokci niż Equick.
Czy ktoś może mi polecić popręg? Mam skórzany Andersza kupiony jakieś 3-4 lata temu. Ostatnio zaczął mi odparzać konia. Czy to skutek zużycia skóry?
Teraz mam dylemat w zakupie bo nie ukrywam że ten skórzany bardzo nam dobrze funkcjonował, ale jak kolejny może odparzać...
Interesuje mnie guma z 2 stron, rozmiarowo 120-130 (muszę dokładnie zmierzyć ale ten co mam jest za długi a ma 135). Zainteresował mnie jeden popręg KAVALKADE COMFORT, warto?
Popręg dla tego Pana
1000011421.jpg 1000011421.jpg
dariakolod, kup futrzany tunel na ten co masz.
Zobacz też czy nie musisz konia umyć dokładnie szamponem antybakteryjny, Często problemy skórne, które się pojawiają ze wzrostem temperatury (np. białe futro po ochraniaczach) to są bakterie, które się rozgościły.
Warto też przy siodłaniu zadbać o to, żeby koń w tym miejscu był ewidentnie suchy - przetrzeć ręcznikiem

Ze zdjęcia nie widać aby ten koń miał jakieś specjalne potrzeby co do kształtu i profilowania.
Natomiast ja się standardowo przyczepię do:
1. Za dużego (na szerokość) wędzidła
2. najprawdopodobniej za ciasnego naczółka-uciska mięśnie przytarczkowe
3. Kasku nałożonego na rozpuszczone włosy - któremu przez to duużo łatwiej się ześlizgnąć (pamiętamy o tym, że to nie pasek do zapinania ma trzymać kask na miejscu)
4. Za krótkich strzemion/nieprawidłowego za dużego opuszczenia piety w dół w pozycji neutralne- czyli przy tak trzymanej nosze staw skokowy nie ma już jak nic amortyzować, wszystko idzie w kolana i w biodra a w konsekwencji w końskie plecy.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się