Trochę informacji jest w "Polskie konie wierzchowe"
Jako fanka wlkp to trochę materiałów zgromadziłam, mam tez stare Konie Polskie wiec mogę Ci posprawdzac co nieco. Troche Koni Polskich jest zeskanowana i umieszczona na pcbj.
1000049524.jpg
Odkopuję wątek. Jakie ogiery o pochodzeniu Trakeńskim kryją w 2024 roku?
Porzeczus, a jaki kierunek? Skoki, ujeżdżenie, WKKW? Trochę tego jest w PL i DE
Odnośnie trakenów - dlaczego tak niewiele jest potomstwa po ogierze Bossier? Pytanie trochę chyba natury filozoficznej, ale zawsze mnie zastanawia dlaczego ogiery praktycznie wcale albo w ogóle niesprawdzone w sporcie, o gorszej bonitacji, z osteochondrozą 3 mają więcej potomstwa. Kwestia maści?
Haru99, Bossier byl kary, wiec modnej masci. Nie bylo wysylki nasienia przez wiele lat, jak chodzil w sporcie to byla tylko mrozonka.
Gdyby ktos byl zainteresowany, Trakehner Verband robi aukcje mrozonek i sa ciekawe rzeczy dla hodowcow wkkwistow - Heops i Almox Prints J
https://bid.trakehner.auction/auctions/874e3b24-67d1-4d1b-c91e-08dc4509ef6b
Znów dostępny jest Lord Oder I 😊
Czy ktoś chciałby się podzielić opinią o potomstwie?
Ja póki co słyszałam, że jego dzieciaki są jezdne i generalnie mają dobrą głowę, część z nich chodziła też w sporcie z powodzeniem (skoki, WKKW). Czy ktoś ma jeszcze jakieś inne przemyślenia na temat małych Oderów?
Haru99, ja mam dwulatka, wiec jeszcze o jezdnosci nic nie powiem, ale jest to najbardziej wyluzowany mlodziak jakiego znam. Mily dla ludzi, ladnie sie rusza. Kupilam go pare miesiecy temu z Lisek, wlasnie ze wzgledu na Lorda Odera/Odera i matki po Eloquent. Mialam tez okazje zobaczyc Lorda Odera na zywo i naprawde dobrze wyglada mimo swoich juz >20 lat
Olimpia190, o, super Planujecie jakiś sport czy to, że miał być konkretnie po Lordzie to ze względu na charakter/wygląd? Siwieje 😉 ?
Na pewno bedziemy probowac co potrafi znam dobrze historie Odera i troche koni po nim, wszystkie bardzo pro-ludzkie, a niektore dosc ciekawe. Lord zanim zaczal kryc w Liskach nie mial wiele potomstwa, wiec troche jest to test. Zobaczymy co z niego wyrosnie. Masc na szczescie nie siwa 😂 i nie ma na nia szans.
Olimpia190, napisałam ci wiadomość, żeby już tu nie męczyć 😁 Jeśli ktoś jeszcze ma przemyślenia o Lordzie lub małych lordach to chętnie poczytam 😊
Haru99, Lord Oder I poprawia ruch, uelastycznia grzbiet, poprawia kopyta. Konie po nim są bystre i chętne do pracy.
Jeździłam na synie - super galop, jezdny. No jazda na nim to sama przyjemność, a skoki to uwielbia. Wnuczka (Lord Oder ze strony matki) też jezdna, szybko się uczy, chętna do pracy.
Olimpia190, szkoda, że tak późno trafił do Lisek. Bardzo jestem ciekawa potomstwa.
Z ciekawości, czy ktoś z Was ma jeszcze aktywne w hodowli/sporcie antyki trakeńskie? Konie po/ z matki po Oder, Agar, Cedrus, Makart, Aragonit, Arianin itp.? Bardzo dużo tych dobrych starych linii wyszło poza rasę w hodowli prywatnej, coś tam działają Liski, hodowlę zachowawcza pomine tutaj bo to inna bajka nie mająca nic wspólnego ze sportem.
karolina_, Stadnina Koni Białogóra
https://g.co/kgs/YsbjMbV
Była założona z ok 30 klaczy trakeńskich w latach 90, głównie liskowskich. Od ok 15 lat kojarzą z półkrewkami, więc nie wiem czy coś zostało
Sokolnik i Przeczewscy nadal bazują na takich rodowodach. Sokolnik coś tam pokazuje lokalnie w małym ujezdzeniu, Przeczewskich konie to teraz głównie w Niemczech chodzą. Niestety, dzis w PL polskie trakeny to głównie ambitna rekreacja i mały sport🙁
Czy wiadomo coś o wynikach z testu ogierów po ZT w Sokolniku? Test odbył się 05 października a wyników jak nie było tak nie ma… tylko Sokolnik pochwalił się zdjęciami swoich koni, a tak to cisza.
Poszukiwana klacz z pełnym pochodzeniem wielkopolskim. Nadająca się do programu zasobów genetycznych
Najchętniej źrebna. Budżet nieokreślony, aczkolwiek adekwatny do klaczy. Srokata bądź kara. Wiek nieokreślony
nokia6002, Może "konie srokate" w Żelisław (iu/ie, nie wiem w sumie jak prawidłowo odmienić)? Nasz Gówniarzyk stamtąd jest. Pan Ciumek hoduje konie srokate wlkp właśnie.