COPD
Sankaritarina, a to nie jest tak, że lepiej sterydem wziewnym zaleczyć stan zapalny zanim rozsieje zniszczenia? Te wziewne nie mają aż tylu skutków ubocznych co ogólne.🤔
Katasia, No, tak, jest tak jak mówisz, niemniej jednak steryd wziewny to ciągle steryd - chociaż bardziej bezpieczny.
Jak się poczyta skutki uboczne takiego np. budezonidu, no to też się można zmartwić.
Ja znalazłam ostatnio opracowanie dotyczące zastosowaniu immunoterapii w inhalacji dla koni
nanocząsteczkami Cpg GNP - w testach mają bardzo dobre wyniki po inhalacjach kilka razy w odstępach dwudniowych poprawa utrzymuje się nawet 8 tygodni
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9405334/
może wreszcie będzie jakaś alternatywa dla sterydów podawanych dwa razy dziennie
ewelin_n, No, ciekawa sprawa.... jeśli by się terapia okazywała skuteczniejsza niż obecne....
Nie jest to czasem na podobnej zasadzie, co terapia biologiczna u ludzi....? W Polsce droga, choć jest refundacja przypadków ciężkich i podobno działa, ale chyba też tylko przy postaci astmy eozynofilowej....
Kiedy jest najlepszy czas diagnostycznie na zrobienie BALu? Wiosna, jesień, brak objawów czy zaostrzenie?
Sankaritarina, wolę nie wczytywać się za mocno, bo przy każdej inhalacji dziecka bym siwiała :P
Katasia, Tak, czasem lepiej się nie wczytywać :PP
Pati2012, W tym wątku ktoś pisał, że BAL można kiedykolwiek robić, byleby koń był 3 miesiące bez leczenia, bo można wtedy uzyskać sfałszowane wyniki.
W sumie brzmi logicznie...
No to nie wiem, czy jest sens w tym, że mam wetkę umówioną na ten czwartek, skoro moja na sterydzie domięśniowym cały czas, odkąd się ciepło zrobiło + inhalacje. No ale cóż, zobaczymy co powie, skoro już umówiona... W ogóle ta astma to masakra jest. Już bym wolała mieć kulawca na wszystkie nogi.
Poncioch, ja pisałam o BALu
robienie badania na lekach zwłaszcza sterydach nie ma kompletnie sensu i kasa wyrzucona w błoto
leki nawet jeśli nie działają w pełni zawsze zafałszują wynik
nie wiem co za vet będzie u Ciebie - czy randomowy czy zaufany ale nie daj się naciągnąć na BAL na sterydach bo to nie tanie badanie a nie wyjdzie wiarygodnie i trzeba będzie powtórzyć a po co męczyć konia i portfel
ja kilka razy miałam problem z umówieniem badania bo ciężko było wytrzymać bez leczenia 3 miesiące (mój vet mówił nim. 8 tyg, pozwalał w tym czasie inhalacje z soli i srebra ale sami wiemy ze w zaawansowanym stanie to g... pomaga także gimnastykę miałam z terminem nie raz )
Poncioch, A będziecie robić BAL? Niech przyjedzie i daj nam potem znaka jak sytuacja. Może jednak się te BALe robi...
Sterydy swoim działaniem poprawiają BAL - tj zmniejsza się ilość neutrofili więc bez sensu robić bal na sterydach. My nawet wziewne w małej dawce odstawialiśmy na dwa tygodnie przed badaniem.
Jeśli chodzi o wdrażanie sterydów, to mi Dr Biazik ostatnio polecała zacząć inhalacje w sezonie zaostrzenia jak najwcześniej nawet zanim zacznie się dziać coś więcej niż delikatne pogorszenie. Ja zacznę w tym roku jak tylko zauważę jakieś objawy.
Na razie kobył dyszy po galopie, bo miała przerwę przez zęby, ale oddech w spoczynku ok i szybko wraca do spokojnego oddechu po wysiłku.
No do nas tym razem dr Blanka Wysocka przyjedzie. Od razu jej powiedziałam, że koń na sterydzie, chciałam robić BAL, ale w sumie dopytam.
Poprzednio koń był bez sterydu specjalnie pod robienie BAL, ale dr Biazik się nie podjęła, bo stan był taki, że by się koń udusił w trakcie badania...
Będę dawała znać, jak się czegoś dowiem
ewelin_n, a czym bedziecie inhalować w takiej sytuacji?
Co na rozrzedzenie gluta oprócz acc? Acc nie działa, glut tak gęsty, że to co wyleci można praktycznie podnieść z ziemi jak galaretkę. Koń zawalony-steryd nie ma jak zadziałać i robi się nieciekawie
Equigrav, Jeden wet mi mówił, że na niektóre konie o wiele lepiej działa bromheksyna (we Flegaminie jest), niż acetylocysteina (acc). Do tego nebulizacja solą, dużo, ja dawałam po 30 ml ma inhalację i ruch potem, a na koniec trawa, żeby pospływało.
Equigrav, miodunka, ambroksol i tak inhalacje i ruch
sweetie, a ile mniej więcej podajesz tego syropu Ambroksol?
U nas wprawdzie w ruch poszedł inhalator, ale zastanawia mnie na przyszłość to rozwiązanie 😉
Milla, tego co pamiętam to było 50ml tego mocniejszego (bo są dwa stężenia) dziennie
Kiko22,
Spróbuję w tym roku budezonit. Mi najlepiej inhaluje się z babyhalera.
Jest nowy steryd w areozolu tańszy od flixotide - Budiair ma 200 dawek po 200 mcg i kosztuje bez refundacji 67 zł, Flixotide 250 - 120 dawek kosztuje ok 100 zł
ewelin_n, a nie inhalowałaś jeszcze budezonidem? Z moich doświadczeń wynika, że działa.
Tak z ciekawości, stosujecie jakieś "gotowce"? w stylu "końskich" syropów na kaszel czy innych ziółek etc. Działa wam to? Ma szanse działać?
a jak Hempqualizer? Ktoś to stosuje właśnie?
Tak pytam, bo się szarpnęłam na "koński" syrop i.... no, mój koń jakoś tak dobrze oddycha. Albo podawanie się zbiegło z "ogólną sezonową poprawą", pracą i tym innym "pierdyliardem" rzeczy, które koń zjada😉
Sankaritarina, u nas robotę robi Pulmostim. To proszek ziołowy, pachnie mocno, konie chętnie jedzą w paszy. Pięknie glut po tym schodzi i kaszel się odrywa.
ewelin_n, a nie inhalowałaś jeszcze budezonidem? Z moich doświadczeń wynika, że działa.
Tak z ciekawości, stosujecie jakieś "gotowce"? w stylu "końskich" syropów na kaszel czy innych ziółek etc. Działa wam to? Ma szanse działać?
a jak Hempqualizer? Ktoś to stosuje właśnie?
Tak pytam, bo się szarpnęłam na "koński" syrop i.... no, mój koń jakoś tak dobrze oddycha. Albo podawanie się zbiegło z "ogólną sezonową poprawą", pracą i tym innym "pierdyliardem" rzeczy, które koń zjada😉
Sankaritarina,
pytałam kilka razy ale bez większego odzewu- kupiłam właśnie hempqualizer+ i na dniach zacznę podawać - w końcu sama się dowiem czy warto i czy coś działa to dam znac
u nas na razie stan słaby w kierunku do marnego 🙈
Albo podawanie się zbiegło z "ogólną sezonową poprawą", pracą i tym innym "pierdyliardem" rzeczy, które koń zjada😉
Ja mam tak właśnie z Hempqualizerem. Zaczęłam podawać jakieś 1,5 miesiąca temu i koń nie ma w tym roku żadnych objawów poza okazjonalnym glutem z nosa. Do tego zaczął jeść wszystko, co dostanie pod dziób (wcześniej wyjadał tylko to, co mu bardziej smakowało) i rusza się tak jakby mu gnaty odmłodniały o 5 lat. Nie wiem, czy to magia tego preparatu, czy zlepek innych czynników. Ważne, że jest dobrze. 😀
marchewkowa, Ja dawałam do pyska, to bardzo mocno pachnie ziołami. Nawet chyba smaczna ta pasta, bo się Blondas nie wzbraniał jakoś szczególnie. Myślę że i z żarciem by poszło, tylo to jest tak mała ilość, że miałabym obawy, że akurat ten kawałek wypluje czy coś.
Przede wszystkim w instrukcji jest że to ma być podane do pyska a nie do jedzenia.
Ja dostałam dodatkowo po zakupie maila z zastrzeżeniem żeby podawać do pyska a NIE do paszy
Przede wszystkim w instrukcji jest że to ma być podane do pyska a nie do jedzenia.
epk, Tak, też pamiętam taki zapis.
Altiria, A coś jeszcze specjalistycznego dajesz? 🙂
No ciekawe bardzo na ile Hempqualizer wpłynął na "stan ogólny"...
Evka, O, dzięki, zawsze to jakiś namiar. I cena całkiem, całkiem.
My zjedliśmy Pulmo Equine Powder. I chyba coś działał, bo koń odkasływał, ale czy była z tego jakieś spektakularne działanie, to cięzko powiedzieć.
Jakoś ciężko uchwycić CO faktycznie działa na te Raowce, no.
izkadul, Koniecznie daj znać 🙂 Też właśnie byłam bliska zakupu, ale że nam nastąpiło ozdrowienie, to się wstrzymam, niech dopije ten Equipower i zobaczymy...
Sankaritarina, od sierpnia zeszłego roku dostaje Artuvetrin. Z tym, że ja mam przypadek z lekką albo wczesną astmą, zdiagnozowany rok temu, może po prostu w tym roku coś mniej pyli. ♀️
Altiria, czyli być może zasługa odczulania, nie hempqualizer