Kleszcze i babeszjoza u koni.

zembria   Nowe forum, nowy avatar.
11 marca 2024 11:30
Fokusowa, A nie było u was mrozu w nocy? Bo jak jest mróz to one śpią.
zembria, jakoś od 5-6 dni mamy po -7 w nocy, ale dopiero od 3 nie ma kleszczy. (A ja znajdowałam takie „chude”, więc nie ma opcji, że wlazły tydzień wcześniej).
Proszę mi tu nie burzyć nadziei!! 😂
trzeszczki a w tej hurtowni można kupić spot on nie będąc wetem? Tak po prostu zamówić?
karolina_, ile ml Ci wychodzi na jednego konia przy takim wcieraniu?
Kurde znalazłam już pierwszego dziada między ganaszami. Po takiej zimie obawiam się, że ten sezon kleszczowo/muchowo będzie straszny
Zuzu., no powiem Ci, że ja czegoś takiego jeszcze nie widziałam jak w tym roku. Wyjmowałam po kilkanaście kleszczy dziennie teraz w te ciepłe dni. Między ganaszami, na klacie i w okolicach popręgu pod brzuchem. Plus takie płaty z jajami, no porzygać sie szło.
Ja przez 11+ lat posiadania tego konkretnego konia nie wyjęłam z niego tyle kleszczy co w ciągu ostatniego tygodnia 😨
trzeszczki   kto nie miał rudego, ten nie miał najlepszego
13 marca 2024 09:54
Fokusowa, nie pamiętam dokładnie ale coś około 130 ostatnio
trzeszczki, ja u weta kupiłam za 100 jak coś.
Zrobiłam w końcu Dzionkowi badanie krwi, w tym na anaplazmozę, bo coś on nieswój cały czas jest. Zobaczymy, czy kleszcze tu namieszały.
trzeszczki   kto nie miał rudego, ten nie miał najlepszego
14 marca 2024 10:16
Fokusowa, sprawdziłam i mam 500ml za 150
Hej, hej - odnawiam temat z spot on - będę chciała wypróbować też u siebie w stajni. Jak u Was po zakropieniu? Plus, słyszałam, że konie lubią się uczulić na ten preparat 🙁

Mówicie o tym spot on w żóltym opakowaniu i czerwono- czarnym napisem? Bo podobno wyszły już jakieś repliki.
xanya, tak dokładnie ten. Ja od czasu wcierania regularnie co 4 tyg nie znajduje żadnych kleszczy, a jest u nas sporo i widzę też różnicę w robalach w porównaniu do koni które nie są wtarte
Bydlęce spot on’y zawsze warto wypróbować na mniejszej powierzchni i nigdy nie lać na miejsca gdzie pracuje sprzęt. Nie ma co patrzeć, że inni używają i jest dobrze, reakcja to indywidualna sprawa
I nie lać tam gdzie jest mało sierści.
BUCK   buttermilk buckskin
05 czerwca 2024 10:41
tak tylko dla uszczegółowienia 😉 spot-on to sposób aplikacji, a ten w żółtym opakowaniu to SPUTOP
U nas pełen przekrój koni i żadnej reakcji alergicznej nie było. Lałam wzdłuż grzywy. Różnica w ilości kleszczy kolosalna, przez 2-3 tyg po zakropieniu nie ma nic, w 4 tygodniu jakiś jeden czy dwa się znajdą, więc zakrapiam co 4 tygodnie.
U mnie na alergiku Spotinor i Muchex bez odczynów.
A jak na jeleniówki? Macie może jakieś spostrzeżenia?
BUCK, ouh, dziekuje za sprostowanie 😅
Groźny gatunek kleszczy pojawił się w Polsce. To kleszcz afrykański Hyalomma, który może przenosić wirusa CCHFV. Choroba może wywołać gorączkę krwotoczną ze śmiertelnością na poziomie do 60 proc. W naszym kraju są trzy potwierdzone przypadki obecności nowego gatunku.

Od wiosny w kraju działa akcja "narodowe kleszczobranie", w ramach której można wysyłać do naukowców zdjęcia kleszczy, ich opisy i miejsce znalezienia. W ten sposób naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego chcą sprawdzić, czy i w jakich miejscach w naszym kraju żyje kleszcz afrykański. - W końcu lipca dostaliśmy pierwszą przesyłkę z kleszczem Hyalomma! Został zebrany z konia z okolic Częstochowy - powiedział w rozmowie z Polską Agencją Prasową prof. Anna Bajer z Zakładu Eko-Epidemiologii Chorób Pasożytniczych na Wydziale Biologii UW.

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31203571,kleszcze-afrykanskie-dotarly-do-polski-smiertelnosc-zarazonych.html
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
10 sierpnia 2024 17:46
xanya, na jeleniówki chyba najlepiej zwykłym octem nasmarować. Deltametryna nie działała na nie odstraszająco w stajni, w której pracowałam.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się