dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp
anetakajper, to wątpię żeby ci coś tak szybko zadziałało. Chmiel z walerianą najszybciej chyba. Tylko musisz przemycić. Z doświadczenia mega zjadliwe i mega skuteczne są granulki z hippo - antistress to właśnie waleriana i melisa
anetakajper, z CBD zależy od konia, u nas dosyć szybko widać było, że działa, ale to z horseline pro, było zjadliwe w przypadku mojego, tylko do pewnego momentu, 60g zdaje się. Jak potrzebowałam dać więcej to już był problem z pobieraniem paszy. Przeszłam we wrześniu ubiegłego roku na Hempqualizer+ no i to nie ma porównania. Działa w widoczny sposób w 30 min od podania, tonizuje na cały dzień i daje do paszczy po prostu. Mój dostaje 1ml, waży około 600kg .
Aleks, Jak tak fajnie działa, to spróbuję przy załadunku bo jedna panna ma wahania.
Na chwile obecną mam chmiel i CBD i z tego muszę skorzystać bo z niczym innym nie zdążę.
Jak będą chciały to i tak sobie powykręcają nogi 🤷
anetakajper, ja dawałam CBD przy 3 tygodniach w boksie i potem kwaterowaniu po operacji. Działało naprawdę super na mojego. Dawałam chyba 60g i starczał ten efekt w zupełności, a koń duży, 680 kg.
Czy ktoś stosował może NAF Profeet Pellets?
Drugie podejście - zjadły 😁
Aleks, zamówiłam, dostałam 20% zniżki, darmową wysyłkę i już wysłane.
anetakajper, � myślę że będzie Pani zadowolona. Ja na transport też daje mojemu i w zasadzie przy takiej okazji (wielogodzinny przejazd) spróbowałam pierwszy raz i już zostałam z tym.
Czy można podawać jednocześnie boswelię i kolagen?
Aleks, widzę że coraz więcej osób zadowolonych z tego preparatu. U Nas dodatkowo pomógł przy problemach ze stawami i z astmą. W sumie też dosć wqżne chyba że ten prpdukt to nie samo cbd i chyba dlatego tal fajnie działa. Zresztą nic wcześniej u nas tak nie pomogło jak hempqualizer.
Julia1986, ja planuję po testować jeszcze pod kątem alergii i szpata w przypadku konia po 23 roku życia i ogólnych problemów ze stawami wynikającymi z wieku, alergii oraz cushinga w przypadku konia po 25 roku życia. Jeśli nie będę musiała w tym roku ostrzykiwać, a wystarczy hempqualizer+ to będę bardzo zadowolona. Zobaczymy.
Aleks, no to mocne combo, ale u Nas podobnie. Poza astmą i zapaleniem stawów jeszcze wrzody. Razem to dawało efekt w postaci momentami dość wrednej szkapy, co jak się po prostu okazało wynikało ze złego samopoczucia. Na ten moment mamy spoķój ze wszystkim i koń nam przeszedł metamorfozę jeśli chodzi o zachowanie. Aktualnie kończę drugie opakowanie i jestem bardzo zadowolona. W sumie będziemy jeszcze robić gastro żeby sprawdzić jak się po tej kuracji mają wrzody bo wygląda na to że i tutaj mamy poprawę.
Witamina E z selen ? Dobra ale, która nie zabija ceną bo potrzebna dla dwóch klaczy
domiwa, Hydrowit E+Se, litrowa butla kosztuje niecałe 80 zł.
domiwa, Trouwit e+selen 1l 55zł i allegro smart 😉
Evka, Ale tam masz na 1 litr 20 mg selenu... w Hydrowit jest 1000 mg na 1 ltr.
zembria, dobrze wiedzieć 😊
jakie polecacie codzinne witaminy dla 4 letniego pracującego konia? na ten moment nie wymaga specjalnej suplementacji.
2b3 cukierki witaminy ? eggersmann mineral bricks
2b3, Trochę nie wiem o co pytasz, bo skoro koń nie wymaga suplementacji... to po co suplementować? Choruje na coś? Macie pasze złej jakości? Ma w sezonie dostęp do zielonki?
Evka, Ale tam masz na 1 litr 20 mg selenu... w Hydrowit jest 1000 mg na 1 ltr.
zembria,
Dziękuję. Jak to podajesz i w jakiej dawce ?
domiwa, Tam masz 1mg Se w 1ml płynu. Nie powiem Ci ile powinnaś dawać, bo nie wiem ile Twój koń potrzebuje 😉 Z selenem jest tak, że nie powinno się go podawać ot tak, a suplementacje należy ustalić do zapotrzebowania/braków. To że większość koni w Polsce ma braki to już druga sprawa. U mnie np. jeden z koni, który nie dostaje gotowców w pełnej dawce, ma uzupełniany selen około 3 razy w roku, podaję wtedy po 1ml przez 5 dni, potem 2 dni przerwy, to jakieś 2-3 tygodnie. Lub co drugi dzień przez około miesiąc lub ciut dłużej. U mnie to wystarcza, nie mamy niedoborów. Pamiętaj, że koń selen przechowuje w wątrobie więc można stosować taką okresową suplementację z powodzeniem. Z drugiej strony trzeba uważać, żeby nie przesadzić z dawką, bo nadmiar selenu jest toksyczny dość mocno. Tu nie masz tak jak np z cynkiem, że możesz sobie przekroczyć kilkukrotnie dawkę w zasadzie bez zdrowotnych konsekwencji (ok, obniżymy tak wchłanianie kilku innych rzeczy, ale nie spowodujemy zatrucia).
[b]domiwa masz też foran w proszku - 1 kg cena sugerowana to 100 pln.
Dawkowanie to 50g na dużego konia, 25 na małego lub kuca.
Witaminy na 1 kg
Witamina E 45000 mg
Mikroelementy ( źródło ) na 1 kg:
Selen (Selenian sodu) 10 mg (22,4 mg)
Aminokwasy na 1 kg:
Monochlorowodorek L-lizyny 50000 mg
Jest też wersja w płynie. Wychodzi ciupinkę drożej bo zalecane dawkowanie dobowe to 60ml dla dokładnie takich samych stężeń.
Właśnie wet mi zalecił żeby zasuplementowac miesiąc przed pierwszym badaniem. Kobyłki przygotowywane do krycia.
domiwa, Ja bym wolała jednak najpierw wiedzieć, czy ta suplementacja faktycznie jest potrzebna i jak duża powinna być. Fakt, że do rozrodu tego selenu potrzeba nieco więcej, ale no nie wiadomo na ten moment o ile więcej.
domiwa, ten v.s.l. jest preparatem dedykowanym do hodowli- właśnie przed zaźrebieniem i w trakcie pierwszego okresu po.
No tylko z ekonomią to ten preparat nie ma za wiele wspólnego, a domiwa chciała coś w korzystnej cenie. Porównując zawartość składników to na 1 litr mamy:
Hydrowit : Foran
1000 mg Se : 10 mg Se
60g wit E : 45g wit E
Do tego już sam litr preparatu jest droższy z Forana, a dawkowanie żeby dostarczyć taką samą ilość składnika jest kilkudziesięciokrotnie większe.
zembria, litr to 99pln.
Do preparatów z samym selenem i wiaminą e warto doliczyć jeszcze koszt dodania lizyny- bo jest trochę niezbędna aby ta suplementacja miała sens.
Ale masz rację. Netto są preparaty,które na etykiecie mają więcej.
kotbury, Wszystko zależy co ten koń je, bo dodatkowa lizyna albo będzie potrzebna, albo nie. Pytanie dotyczyło stricte selenu i ten Hydrowit to chyba od lat najbardziej optymalny preparat. Na jednego konia można kupić za kilkanaście zł buteleczkę 100ml i to już tak średnio jest na 100 dni suplementacji. Litrowa butelka kosztuje 70-80 zł.