własna przydomowa stajnia
A myślałam że tylko ja mam taką france która musi sobie nogi umyć bo inaczej dzień stracony 😂
nokia6002, jeśli uważasz, że wanny nie da się przewrócić to mój koń w 30 sekund Ci pokaże, że się da 😂
Aleks Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
19 czerwca 2023 13:37
Nieeee, takich franc jest więcej 😉 .
Ja mam ten problem też, ale tylko jesienią i zimą, kiedy nasza zimnokrwista klacz stoi na kwaterze, bo inaczej zeżarłaby wszystko sama z dwóch paśników ... 🙄 . To jest koń na wiecznej diecie 🙄 . Wywala poidło jak się na przykład guzdram z siatką z sianem ... za wolno Królowej jedzenie przynoszę. Z tym, że ona to robi nie nogami bo nóg sobie nie będzie moczyć, a pyskiem. Po prostu bierze i patrząc na mnie "liczy do trzech" i jak się nie teleportuję odpowiednio szybko to wylewa i odchodzi ....
Every day in the morning .... 😡
Fokusowa, dużo pewnie zależy jak ją masz ustawioną/zamocowaną/zabudowaną 😉
nie ma jednego słusznego sposobu montażu 😉 teoretycznie, jeśli będzie wyżej niż bezpośrednio na ziemi to powinno ograniczyć możliwość grzebania w niej nogami (teoretycznie! 😅 )
nokia6002, u mnie wiele lat woda stała w wannie nieruszona, aż przywiozłam sobie dwa lata temu konika co musiał kilka razy dziennie giry wsadzać 🙈 więc mój tato na szybko zbił mi z desek stelaż na wannę... No i mam spokój 🙂 jest na tyle wysoko, że sięgają wszystkie żeby się napić, ale nóg już żaden nie włoży.
Przeglam właśnie olx z moich okolic i wiecie po ile jest kostka siana z tego roku??
20zl.. Balot 200zl...
A słoma też będzie ciężka do zdobycia, zboża są tak niskie, że się zastanawiam jak to skosza.
siwaaa, Do mnie dziś przyjechały zapasy, to mój dostawca mówił, że mniej więcej połowę tego co zawsze ma. Wszystko już sprzedane i pozamawiane.
Aleks Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
19 czerwca 2023 14:33
Ja potwierdzam, siana jest połowa tego co zawsze miewał. Chętni są tylko już co sprzedawać nie ma. U nas kostka średnio 10 zł, ale kostek u nas to już mało kto robi, raczej baloty. Ceny balotów 100zł/szt, 150zł/szt sianokiszonka. Pomorze.
siwaaa, słoma może być droższa od siana z powodu dodatkowych przepisów EU, że rolnicy mają część jej zostawiac na polu czy coś takiego
Wkradł mi się błąd. Miało być "przeglądam" nie przeglam 😂
Na szczęście siano mam swoje, na te chwile mam zapas patrząc na ten rok, jest akurat na styk, że raczej nic mi nie zostanie, jak w tym roku 10 balotow. Liczę na 2 pokos, zawsze u nas był, ale ta susza w tym roku....
U mnie też coś wspominają o brakach słomy, będą brać te dotacje, aby zrobić sieczke i w ziemię, a nie baloty. Będą kombinacje, pewnie nocami będziemy baloty robić 😂
A czy już zaczęli w waszych okolicach podnosić ceny pensjonatow? Bo to nie uniknione przy tych cenach.
Wielkopolska. Myśmy mieli podwyżkę na początku roku. Teraz cisza.
U nas też na początku roku była.
siwaaa, - u nas 100zł od lipca w górę, na początku roku też było 100zł. Rozumiem, choć boli mnie trochę zadek, że płacę już 3 krotność tego, co 5 lat temu 🙄
nokia6002, wstaw wannę pod pastucha żeby tylko łeb się zmieścił.
A jak u was z cenami za tonę? Wiadomo balot balotowi nie równy. U mnie wychodzi około 550 za tonę.
Wychodzi około 1 balot na 2 dni przy 8 koniach. A u was?
Nieźle poszło w górę. A tu jeszcze Kowal, wet, pasza suple... Kwota kosmos pewnie wychodzi. marchewkowa, u mnie mocno zbity fest balot, we 2 nie dajemy rady prawie ruszyć go. Na 2 konie max 11 dni. Teraz prawie wcale nie schodzi siana, żrą trawę. A nocy malutko skubia.
siwaaa, a ile płacisz za balot?? I jakie województwo ?
marchewkowa, sami robimy, jedynie co za sprasowanie. W tym roku tylko za paliwo, znajomy robil. Ale ceny co wyżej pisałam, w województwo zachodniopomorskie
Iskra de Baleron, już robimy 3 raz siano. W tym roku większą część łąk sypnelismy nawozem, ale i tak była susza, tzn dalej jest więc pewnie poszły na marne. Mamy o tyle dobrze, ze gleba to głównie glina, jakoś w miarę trzyma wodę. Pastwiska mam nadal, jeszcze Sahary nie mam.
Mam pytanko o poidła "wolnostojące". Kupiliśmy poidło podgrzewane z myślą o zimie, ale chciałabym je już założyć, żeby się na spokojnie zdążyli nauczyć z tego pić. No i nie mam pomysłu z czego zrobić postument. Na czym to sensownie zamontować, tak żeby było jak zaizolować rurę z kablem i żeby w razie potrzeby był do tego dostęp. Drewno odpada, nie chce tego co rusz musieć malować, do tego za mało trwałe. Metal też chyba nie bardzo, skoro to ma być zaizolowane, a metal przewodnikiem jest za dobrym.
Macie jakieś ciekawe rozwiązania u siebie?
Tratatata- no tak to nie zrobię, bo będą się bały podchodzić całkowicie. Albo mi się uszkodzi zrywając drut pęciną.
Dziękuję za pomysły, postaram się obudować poidło deskami, 🙂
Dziękuję za rady 🙂
NowaJa u mnie też był względny spokój, od marca dołączyła jedna pensjonariuszka i uwielbia mokre nogi 😀
Ale najlepszą minę miał mój mąż, jak pierwszy raz nalał wody a ona pół wylała jednym chluśnięciem. W szoku był chłopak trochę, nie spodziewał się że konie tak potrafia :P
U mnie również pomorze i siano zamówiłam po 150 zł. Jeszcze raz tyle co rok temu.
do tego transport i rozładunek. Wiadomo, że nikt za darmo nie będzie robił. Ciężkie zima będzie .. Na zimę potrzebuję ok 170 balotów. Także sumka też niezła się robi.
Z drugiej strony widzę, że sprzedaże koni stoją w miejscu.
Ja pitole, jak czytam o tych cenach siana to się włosy jeżą na głowie. Mam jeszcze ok 15-17 bali z zeszłego roku. Niekiedy mam ochotę zacząć grać w szachy zamiast bawić się w konisie 🙃
zembria, na szybko mi przyszło do głowy: bloczki kominowe. Po wymurowaniu wyciąć szlifierka jedna ścianke i bedzie dostęp. Izolacja z wełny mineralnej i pianki. A rure ogrzac kablem grzejnym.
zembria, Spróbowałbym coś wykombinować z rurą karbowaną melioracyjną. Nic nie wiemy o wymiarach więc trudno się wypowiedzieć. Taką rurę można wkopać w ziemię . Super by było gdyby udało Ci się to zrobić na głębokość ok 140 -160 cm i jej wewnątrz nie zasypywać.Doprowadzenie wody i tak musisz zrobić na tej głębokości, wiec taka rura doskonale sprawdzi sie jako kanał technologiczny, a przy tym dość łatwo powycinać w niej odpowiedni kształt dla poidła. W środku będzie wtedy zawsze dodatnia temperatura.
https://allegro.pl/oferta/rura-karbowana-trzonowa-600-studnia-kanalizacyjna-8911222818?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_lazienka_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365659&gclid=CjwKCAjw-b-kBhB-EiwA4fvKrNKvp6UZf4te7Zc8mX8XAl_xEBG4rX6LOfck7BQdylLfgSpJ7Z4pNRoCeRgQAvD_BwE
Dzięki za pomysły. O takiej rurze też myślałam, tylko jednak wolałabym coś mniej paskudnego postawić 😅
zembria, kwestia gustu, mnie się takie rozwiązanie wydaje estetyczne i praktyczne.