własna przydomowa stajnia
melehowicz, Ale fajny pomysł z tym opryskiwaczem. Nie wpadliśmy na to🙂 Chyba będziemy testować jutro. Ciekawa jestem na jaki obszar taki jeden opryskiwacz wystarczy.
Magda27, Obstawiam, że na plac 60x25 potrzeba będzie jeden lub dwa zbiorniki 400 litrów - zależy od podłoża. Warto ustawić maksymalny wydatek cieczy.
U nas, żeby się nie kurzyło, codziennie wylewamy ok.2500-3000 litrów z beczki. Zraszacz guzik dawał bo trzeba go było ze trzy razy przestawiać i jak ostatnie miejsce było zroszone, to pierwsze już zdążyło wyschnąć 🙈 w dodatku kłopot z przestawianiem, rozwijaniem węża, nie polecam...
NowaJa, a na jaki wymiar ujeżdżalni?
3,3 ha siana zebrane, 3,5 ha jeszcze dosycha, dzisiaj ma coś minimalnie pokapać w nocy… może doschnie 😕
Kolega ma 12ha w trakcie schnięcia, dzisiaj zwija 7ha, 5 musi jeszcze poleżeć.
Cały ten tydzień miało być słonecznie i nagle zmiana o 180 stopni 😐
Deszcz potrzebny, wiadomo ale jeszcze dwa dni bez bardzo proszę 🙏
Iskra de Baleron, aura uznała, że nie możemy mieć takich bezstresowych sianokosów 🙈 my też pokosilismy wszystko, trochę już zebrane, kolejna część dzisiaj do zebrania, a reszta jutro powinna być ok, a jak będzie zobaczymy 🙉
Przyślijcie te deszcze do mnie! Przez cały maj padalo 1 raz, na początku miesiąca. Pastwiska wygladają jak w sierpniu 🙄 Jedno sie juz generalnie skończyło 😕
od wschodu ma przyjść deszcz? 😂
Wschodnie deszcze mają to do siebie że zlewają się w punkcie. znając życie nie mam na co liczyć że coś spadnie, a mam pokoszone najlepsze łąki. zapraszam deszczyku, zobacz że sianko zmoczysz 😁
U nas też generalnie dawno nie padało, jest sucho, ale tradycyjnie lubi popadać właśnie wtedy jak siano gotowe do prasowania 🙈 Gdyby nie to, że mąż był w szpitalu kilka dni to już mielibyśmy sprzątnięte, a tak się trochę postresujemy...
U nas koło Wawy 27°, deszcz mooooze w poniedziałek dopiero, a znając życie nic z tego nie będzie. Jest tak sucho, że można się udusić jak się nieostrożnie krok postawi i wzburzy podłoże.
Deszcz potrzebny, ale z drugiej strony suszymy teraz pokosy na dwóch całkiem niezłych łąkach, więc mam mieszane odczucia. Z koniem kaszlakiem nawet nie wchodzę na plac, bo bym ją chyba udusiła. W ogóle starsze kopytne z tendencją do pokasływania mają teraz mega ciężko.
U nas balotow połowa tego co rok temu. Dobrze, że mi zostało z zeszłego dużo. Choć chyba jeszcze 2 pokos zbierzemy. Oby tylko deszcz spadł. Ileż to można podlewać ogród 😂😂 i konie by się "uprały"
siwaaa, 2gi pokos....? takie rzeczy tylko w erze. 2gi pokos zebrałam w 2013, 2017, 2021. Ja nawet nie liczę na to. Ale mam nadzieję że lucerny zbiore 3 pokosy na zielonkę.
Ja co roku liczę na 2 pokos z tzw. Trójki(trzeciej łąki) bo moje konie o to siano się zabijają.
U nas jest co roku. Tylko " nasz rolnik" robił sobie z tego kiszone, bo nam nie potrzeba było więcej siana. Ale wolę mieć zapas na przyszły rok, tak jak w tym. I go sobie zostawię. U nas jest połowa siana, u innych 1/3 balotow z tego co mówił....
Mam pytanie o oprysk na chwasty. W tym roku sąsiad posiał kukurydze na polu sąsiadującym z moim pastwiskiem. Dzisiaj robił oprysk. Jechał przy samym ogrodzeniu i nie jestem pewna czy coś nie zniosło tego oprysku na moje. Ile odczekać z wypuszczaniem koni? Na ulotce preparatu nie mogę się doczytać tej informacji (rimel 25 sg) a kompletnie nie znam się na opryskach a o konie się boję.
Czy zielonka skoszona wieczorem, powiedzmy koło 20 będzie się nadawała do skarmienia rano? Czy to jednak ryzykowne?
noc jest chłodna, kilkanaście godzin jeszcze jest ok, najgorzej próbować przetrzymywać dłużej w nasłonecznionym miejscu w upalny dzień
zwiędłą możesz dawać. Zaparzonej nie.Żeby się nie zaparzyła musi być cienka warstwa.
olq, jak rozłożysz cienką warstwą w cieniu, najlepiej na betonie, to spokojnie ma drugi dzień się nadaje, u mnie nawet najczęściej nie była zwiędła jeszcze. Jak karmiłam koszoną zielonką, to zawsze kosiliśmy na dwa dni.
olq, Dokładnie, jak leży w cieniu i nie na kupie to spokojnie można skarmiać.
dobry wieczór. przychodzę z pytaniem, czy są tu osoby, które stworzyły basen dla koni. jakieś takie mniejsze rozmiary. bardzo sucho jest, nie zawsze mam czs, aby stać i moczyć kopyta w wiadrach, dlatego pomyslałam, o zrobieniu takiego mini basenu, aby konie gdzieś tam mogły same sobie te kopytka zamoczyć. czy jest tu osoba, która coś takiego u siebie posiada i chciałaby się podzielić jakimiś refleksajmi, jaki wymiar zrobić itp
Dzięki, kosimy o 20 więc max o 6 rano po nocy do skarmienia, dzięki za pomoc!
Dzięki, kosimy o 20 więc max o 6 rano po nocy do skarmienia, dzięki za pomoc!
olq,
tylko cienko rozłóż
xkaraxx, dołek przed poidłem np 🙂
No u Nas poszalelim z sianem 🤣😂
Z 2 ha łąki i 4 ha trawy sianej dostaliśmy 21 szt balotów 😅
Nie wiem czy się śmiać czy płakać czy rezerwować już miejsce w psychiatryku .
kasia2107rafal, cena za siano na wiosnę będzie jak za złoto..... Jak ktoś nie zrobi zapasu teraz to zbankrutuje. Już teraz baloty są za 100zl...
kasia2107rafal, z ciekawości - jakiej wielkości te baloty? bo wynik brzmi przerażająco... 😱
siwaaa, u nas 120 🙂 mazowieckie