Temat siodło, podpowiedzcie proszę co w wersji ekonomicznej sprawdza się na kn. Egzemplarz typowy, grubawy (ale nie patologicznie), okrągły. Wintec, inne tanie syntetyki? Czy raczej te wide? Jaki macie rozmiar łęku?
Znajoma kupowała ostatnio wintec wide na KN (solidnego - taki typ pakera o szerokich plecach) to podpytam jaki łęk i model siodła konkretnie 🙂 Zwłaszcza, że moja 1,5 roczna też zapowiada się z tych szerszych i solidniejszych to mi się przyda dowiedzieć 😅
Cześć ma ktoś z was siodło daw-mag na konika? Zastanawiam się czy wziąć do testów siedzisko 17” łęk M
Cześć,
Czy ktoś może wytłumaczyć mi jedna rzecz?
Wg programu hodowlanego klacz może być najwcześniej pokryta w wieku 30 mcy.
Wg regulaminu prób dzielności, do takowej może podejść klacz która osiągnęła 36 mcy.
Skąd ta różnica?
Czy to oznacza również, że klacz, źrebna 6 mcy może podejść do próby w wieku 36 mcy?Czy dopiero na kolejny rok, już ze źrebakiem?
Ps. Nie mam w posiadaniu żadnego konika i nie zamierzam niczego kryć. Zdaję sobie całkowicie sprawę że 36 mcy to jeszcze 'dziecko' a nie klacz hodowlana. Pytanie wynika z mojej ciekawości.
Ile żyją koniki polskie? Nie chodzi mi o to ile wg. źródeł, tylko ile żyły wasze, które padły,, ze starości. Mam jednego 24 lata i szczerze powiedziawszy mocno się obawiam co będzie jak go zabraknie.
U moich teściów jest emeryt mający 35 lat. Chudy, bo zębów nie ma i karmiony papkami, ale nie wygląda jakby wybierał się na wiecznie zielone pastwiska. Jeszcze lekko pod siodłem chodzi, żeby miał trochę ruchu wymuszonego.
SzalonaBibi - dziękuję za informację, że na 35-letniego, bezzębnego konia jeszcze można włożyć siodło i w nim usiąść, bo ja długo rozmyślałam, zanim po zimie wlazłam na swojego nie jedzącego siana i owsa 27-latka (półkrew, więc nie z tak żywotnych, jak koniki). Dosłownie pół godziny stępa z małymi odcinkami kłusa, ale jednak z człowiekiem na grzbiecie. Uspokoiłam się.