ciąża, wyźrebienie, źrebak
Moja mnie równo 14 dni przeciągnęła. Jeśli chodzi o moja klacz to dwa źrebaki i dwie różne ciąże. W pierwszej żadnych świeczek, mleko leciało 4 dni przed porodem. W tej ciąży mleko poszło po swieczkach.
Stan na rano, teraz świeczek brak ale strzyki mokre, srom rozwarty. Ciekawe czy to dziś 🤔
IMG_20230424_161022.jpg
IMG_20230424_110406.jpg
falabana, ale bym z nimi wszystkimi spała i je tuliła całymi nocami!!
falabana, super maluchy. Na te (oczywiście dorosłe) do 80cm wsiadają dzieciaczki? Czy one są bardziej do towarzystwa?
falabana na takie cudeńka to sie napatrzeć nie można 🙂 gratki
falabana, Cudne są 😍 Ja dokładnie tak samo jak Fokusowa, najchętniej bym z takimi spała 🤣
Dziękujemy. Nasze mini i Szetlandy mają super charaktery ( absolutnie nie wredne kucyki) więc nawet te mniejsze ( ale raczej nie te poniżej 80) nadają się pod te najmniejsze dzieci na oprowadzaniu, a nawet lonżę. Natomiast niezastąpione są w zaprzęgach - mega siłę, pojętne i chętne, czy np zabawach typu skijoring. Te pełnowymiarowe sprawdzają się dobrze pod siodłem, ale dzieci muszą jeździć dość poprawnie 😉.
Dorzucam jeszcze video małego Radiuska.
tajnaa, dobry jest. Ja muszę nagrać klaczkę bo już się wyprostowała i ogarnęła. Ostatni przychówek to tak za 3-4 tygodnie bo te wielkie nogi po wyjściu z niedużej matki nie wyglądają aktualnie reprezentacyjnie.
A to nasz najstarszy z końca lutego. Już drugi raz nam ten ogier dał świetny step i typ na matce której brakuje i tego i tego.
https://youtube.com/shorts/FJ4YGWXSxTs?feature=share
Mam nadzieję, że tak samo dobrze się sprzeda 😜
Dziś moja młoda zalewana. Ładny pęcherzyk, zalewajacy się. Oby pykło i był spokój. Mam nieco obaw do Czarnej, bo nasienie nie było tak dobre jak w zeszłym roku. Chyba się ekipa, która przygotowuje zmieniła. 😕
tajnaa, powtarzałas Radiusa? Ja myślałam czy trzeci raz powtórzyc, zeszłoroczna klaczka była premiowana, ten myślę że też będzie. Ale pogadalam z dyrektorem hodowlanym w związku i mówił że on by mi poradził zmienić ogiera i spróbować coś nowego - to wzięłam wnuka tamtego 😉
tajnaa, inseminowalas Radiusem tę kobyłę co urodziła miesiąc temu?
Jak to jest właśnie z tym kryciem po porodzie. Kobyła i kolejny źrebak nie są widocznie słabsze, mniejsze itp?
ash, jak jest klacz w dobrej kondycji to na 30tke bez problemu. Matka mojej kobyły co roku, bez przerw od 11 lat rodzi jak w zegarku z inseminacji na 30tke, a ma lat 21. Na 9tke to musi nie być basenu, nie zawsze się da.
ash, nigdy nie kryję na 9tkr, tylko na druga ruje. Powtarzałam Radiusa, bo bardzo mi się źrebak spodobał. Zobaczymy czy zaskoczyla za tydzień.
tajnaa, trzymam kciuki. Ja teraz czekam aż łaskawa panienka nr 2 wejdzie w ruję poporodowa - 9tka była w poniedziałek. Ale z kolei ten nadchodzący poniedziałek to święto w DE i pewnie nie pobiorą, więc może niech się za mocno nie spieszy z odpalaniem. Wynalazlam na nią przypadkiem ciekawego ogiera, kiedyś mi mignął na FB na filmie z Bundeschampionatu i zapadł w pamięć, potem mieliśmy się okazję poznać osobiście przy okazji jego odbierania premii za dobre źrebaki. Oczywiście ogier nieznany w PL więc pewnie źrebak pójdzie za granicę juz pod siodłem.
Teraz taka pogoda, ze może przeciągnąc. Chyba że u was dużo słońca 🙂
Tera najlepsza pora. Później jak zrobi się gorąco to się kobyly blokują, cysty się robią i inne cuda.
Oby pozaskakiwaly i z głowy 🙏
Ogierek M młp (Justus - Miranda po Barok)
Ur.28.04.2023r.
5BE6D05B-BDA9-4E01-9070-34E086EACB15.jpeg
U mnie początek sezonu ospały jak ra wiosna co się zdecydować nie może 😉
Pierwsza klacz, pierwsza ruja uciekła.
Druga klacz w treningu, miało być ET ale coś mi się zdaje że jeśli to wgle się uda to będzie późno.
Trzecia ma termin porodu w drugim tygodniu czerwca i mimo że świetnie wygląda to zrobię jej przerwę.
Jest i u nas. Przyszedł na świat 26.04 o 22. 🎀
IMG_20230428_113427.jpg
secretary, jaki 😍 brzydal . Niech się zdrowo chowa
secretary, gratulacje 🎉
No brzydal kompletny 😍
Niech się zdrowo chowa 🍀
I dawaj więcej zdjęć i napisz po kim taki przystojniak ?
secretary, a fujka!
Niech zdrowo rośnie!!!
Tatą jest kasztanowaty ogier hanowerski Shalimaro. Myślicie, że będzie kary?
😍
729F0F6F-AEFB-44AC-BB16-30C44477BC52.jpeg