Młode Konie
espana, - u Darii zdecydowanie nie ma do tego infrastruktury 😅 Brak hali, nawet plac nie ma plotu bezpośrednio, nijak nie postawisz korytarzu.
keirashara, no i biegać z koniem trzeba umieć... w korytarz trzeba wpuścić umieć, złapac i powtórzyć umieć.
Na kurungach widać głównie długonogich gości nie dlatego,że jakiś szowinizm w tamtych kręgach🙂
Equigrav, ja znam taką osobę. Konie od nas zawsze są na pudle w Racocie czy InterCarpathia.
kotbury, bo w miarę dobrze się bega z kobylami tak do 3 miesiąca życia źrebaka (klacz tupta, źrebak kłusuje) ze starszymi zrebietami już jest dobry sprint, z dwulatkiem bym biegać nie chciała 😅
Equigrav pytaj ludzi, którzy pokazują konie dużo na uznawaniach, Ilony Turowskiej, Elżbiety Mallert, itp
kotbury, w korytarzu się z końmi nie biega. Trzeba mieć dostateczną liczbę osób, aby konia nauczyć czyli min 3, bo tak jest najłatwiej. Koń do korytarza wbiega sam i trzeba go raczej w większości przypadków zwalniać, a nie biegać.
A to nie jest tak że najpierw się prezentuje w ręku w stępie i kłusie a później koń idzie w korytarz? I chyba jeszcze ósemkę?
Iskra de Baleron, na intercarpathii w PL nie biegali, ale tak jest na uznawaniach za granicą
Iskra de Baleron, nawet jak nie musisz biec, to musisz umieć z tym pobudzonym koniem, (który wie, że idzie sobie "polatać" ) wejść i go zaprezentować w stój na płycie ( we względnej nieruchomości)... a potem jeszcze z takim rozbrykanym jajecznym musisz umieć wyjść kulturalnie.
Imho to jest w większości zawód dla faceta.
kotbury, umieć biec to już jest finał ciężkiej pracy wykonanej z młodym koniem 😉
Equigrav zamiast pytać na RV odezwałabym się do hodowców których konie na imprezach ci się podobały/uzyskały dobre wyniki.
Ja wiem tylko o Kamilu Ogórku.
Ciekawe czy polski rynek też wytworzy stajnie wyspecjalizowane w szkoleniu młodych koni do czempionatów.
Iskra de Baleron,
Biegać to trzeba bardziej umiec jak sie zaczyna uczyć. Na końcu to już wie co się robi ( i ze strony konia i biegajacego).
Iskra de Baleron, jak w danej lokalizacji będzie można zebrać stawkę 20 koni na ze dwa, trzy razy do roku, to wytworzy.
Inaczej się z tego "biznesu" jako stajnia nie utrzymasz.
Iskra de Baleron, nie prezentuzje się w ręku, puszcza sie luzem na ósemce.
Przynajmniej skokowe.
Ujeżdżeniowe nie mam pojęcia , bo zawsze były przed skoczkami to nie oglądałam.
Odniosłam wrażenie, może mylne, że pytanie było w kontekście korytarza.
Perlica, a ja pomijam skokowe 😅 Nie ma u skokowych płyty/trójkąta?
Tak czy inaczej, chciałam jechać z moim matołkiem w ub roku i jak doczytałam o ósemce to stwierdziłam że dla wszystkich będzie zdrowiej jak sobie odpuścimy 🤣
O ile biegania w ręku względnie udało się ją nauczyć w warunkach domowych - chociaż to nie jest profi bieganie, bo ona dalej się dziwi że ma biec z człowiekiem 🙃 - to ósemka w pojedynkę jest awykonalna 😂
Iskra de Baleron, ósemka jest luzem.
Konia na takich imprezach się oddaje przy wejściu. Tam są ludzie którzy ganiają po osómce tego konia i wpuszczają w korytarz.
Płyta polega na tym by stanął na minutę przed sędziami i tyle.
Potem się go odbiera.
Więc trzeba nauczyć schematu korytarza i skakania na tych odległościach, bo tam jest dość ciasno.
Iskra de Baleron, przecież na 8 nikt nie biega z koniem nigdzie, ewentualnie biegniesz korytarzem (bez przeszkód) wzdłuż 8. Inna sprawa, że jak widziałam jak poganiali na 8 ogiery w Racocie to się zdziwiłam że żaden nie zdemolował scenerii, to też trzeba umieć.
I nie nauczysz biegać na 8 sama, najlepiej 2 osoby na każdej długiej ścianie i jedna na każdej krotkiej i wcale nie za duży plac. Ja bym i tak najpierw nauczyła biegać przy ścianach, wtedy już łapią sygnał do zmiany kierunku i 8 robisz raz dwa.
Dziewczyny, ja wiem że słowo pisane ma pewne mankamenty, ale przecież napisałam że sama (w pojedynkę) nauczyłam konia względnie biegać w ręku.
Jednak nie da się w pojedynkę nauczyc biegania na ósemce, nigdzie nie pisałam o bieganiu w ręku ósemki.
Coś mi net świruje.
W związku z tym że samemu jest ciężko i że nie ma sensu odkrywać koła na nowo, moje czarne dziecko w przyszłym miesiącu jedzie się ucywilizować.
Za 4 dni kończy 3 lata, także zapewne będę tu spamić.
Cieszę się parszywie bo to „moje” pierwsze źrebię które wchodzi w dorosłość 😀
Iskra de Baleron, właśnie też zrozumiałam że chcesz ósemkę biegać w ręku 😅 trzymam kciuki za czarne dziecko
Cześć, jeśli wątek jest nieodpowiedni proszę pokierujcie mnie do dobrego. Zapalenie nasady kości wzrostu-proszę podzielcie się swoją wiedzą. Jak to przechodziły Wasze konie, w jakim wieku, zalecenia, jak długo ruch ograniczony. Niewiele informacji można doczytać na ten temat. Źrebię 8 m-cy, opuchnięty staw pęcinowy, po prześwietleniu okazał się stan zapalny. Odsadzona, same sianko + preparat mega base junior, kwaterka. Minął miesiąc, staw nadal powiększony, co mnie już trochę martwi 🙄 podobno może być genetyczne-tez tak uważacie?
Iskra de Baleron,
Pysk ma identyczny jak moja Fürstenballka 😁
Iskra de Baleron, Cudny 🙂
Eh ja mojego przestałam mierzyć.... 3,5 roku 177 cm :P To już bez znaczenia czy będzie miał 3 cm więcej czy mniej :P
keirashara, nie doczytałam, że chodzi o skoki luzem 🙃
KaNie, Głowa czy pysk to jedno, ciekawa jestem jaka będzie pod siodłem.
W obsłudze jest bardzo sympatyczna chociaż ostrożna przy nowościach.
Puszczana luzem na ujeżdżalni lubi się odpalić i trochę podzikować 😀
Naprawdę nie mam pojęcia kiedy to minęło 🙉
Iskra bardzo ładna dziewczyna. Powodzenia
Moja jest w podobnym wieku, co twoja, tylko ona zawsze miała szyję jak łogr.
lariss.jpg
lrs.jpg
tajnaa, ciekawe, wyrosła z masywniejsza i krótszą szyja niż bym obstawiała w wieku zrebiecym. Czasami nie wyrasta to co obstawiamy, mnie też jedną z tego rocznika zaskoczyła, ślicznemu jak mała gazela zrebaczkowi urosła kłoda ale nogi już mało co. Wzrost zawrotne 160 🙈🙈🙈 do tego chyba pomyliła kierunek hodowlany. Ale ładna jak była tak jest