karolina_, masz jakieś sprawdzone maty? Maty można bezpośrednio na ziemię kłaść czy też trzeba przygotować podłoże?
Myślę, że osobny wątek to dobry pomysł, bo nie każdy właściciel konia tu zagląda, a dobrze żeby się informacja rozniosła, bo nie wszyscy jeszcze wiedzą, że taki obowiązek rejestracji jest.
zembria,
to może na dalsze dyskusje, sami się tam przeniesiemy?
https://ogloszenia.re-volta.pl/forum/topic/103481/1/
Przydałoby się przenieść posty stąd, bo sporo już zostało wyjaśnione. Da radę?
No niestety 🙁 nowe forum nie daje takich możliwości.
O rety, to lipa, ale może poprzez cytowanie wrzucimy najważniejsze informacje.
Jeśli nie ma gdzie dyskutowac to zostańcie tutaj. Wytrzymam ( tak jakbym miał tu cos do powiedzenia. Haha).
Swoją drogą, to moderatorzy na każdym forum działają tak samo. Muszą pokazać, że mają władzę. Pospólstwo chce nowy wątek, a mod musi postawic na swoim i pokazać kto rzadzi.
Przeniosłam najciekawsze informacje, jeśli ktoś chce coś tam dopisać to piszmy tam. Teraz już jak sporo z nas dokonała rejestracji to nie ma tak wiele wątpliwości jak na początku.
-Alvika-, Posiadaczem tylko i wyłącznie jest właściciel pensjonatu, ty jesteś i pozostajesz właścicielem.
-Alvika-, Ty jesteś producentem.
Wg oddziału ARIMR w Pruszczu Gdańskim jako właściciel koni nie posiadający własnej stajni jestem posiadaczem, nie producentem. Mam podjechać i skorygować wniosek.
Ech.
-Alvika-, Nie daj się wkręcić. Producent nie ma nic wspólnego z statusem posiadacz lub właściciel. Nr identyfikacyjny (potocznie nr producenta służy dwóm sprawom: daje wgląd do rejestru koni posiadaczowi i właścicielowi oraz umożliwia posiadaczowi rejestracje stada a właściwie działalności w stadzie.Jak nie inaczej to wydrukuj prezentację Agencji ze strony PZHK i i im pokaż. Tak w ogóle to bym nie pojechał, chyba, że coś masz namieszane.
LSW, z tego co widziałam to Beatra zamknęła tamten wątek bo został założony w dziale techniczne. Ja go przerzuciłam do końskiego, ale niestety dyskusji przenieść się nie da
Zamknęłam wątek bo był w dziale technicznym i osobę odesłałam tutaj gdzie już prowadzona była dyskusja w tym temacie.
Zgłosiłam też sprawę wydzielenia i przeniesienia postów do administracji, ponieważ modzi nie mają takiej możliwości na nowym forum, ale pozostało bez odpowiedzi.
Nie lepiej byłoby pozostawić dyskusję o rejestracji koni tutaj skoro toczy się już od tylu dni i tylko zmienić nazwę wątku? Żeby była ciągłość dyskusji i osoby szukające informacji ją znalazły.
A założyć nowy o przydomowych stajniach?
Iskra de Baleron, ale co serio?
BeAtra, dla paru stron o rejestracji zamknąć wątek który ma ponad tysiąc? I zacząć go od nowa, tak chyba nie bardzo.
Nie no, umówmy się, że o rejestracji piszemy tam.
Ktoś pyta co zrobić z błotem na padoku a my dalej pierdololo o tym samym.
Nie to chodzilo o zamknięcie TEGO TUTAJ :
https://ogloszenia.re-volta.pl/forum/topic/103481/1/ wątku. Bo był na technicznych. Teraz juz jest przeniesiony i otwarty i można tam pisać.
aa okej, myślałam, że jest tylko jeden. No ale jest już ten drugi, w którym można pisać.
martrix, IskraADHD i ja piszemy o tym wątku: https://ogloszenia.re-volta.pl/forum/topic/103476/
BeAtra,
Ten już niepotrzebny.
Więcej info wkleiłam w tym
https://ogloszenia.re-volta.pl/forum/topic/103481/1/
Pomysłu szukam, mam takie felerne miejsce: bramę z zimowego padoku na łąki. Nie dość że spadek terenu jest w tamtą stronę i woda się zbiera to jeszcze konie przechodzą tamtędy kilka razy dziennie do wodopoju.
W tym roku jest jakiś koszmar, błotna ciapa miejscami do połowy kalosza.
Tłuczeń nie wchodzi w grę niestety, płyt betonowych się boję.
Myślałam o zasypaniu tego zrębkami drewnianymi z naddatkiem - wiem ze będą butwieć, mogę dosypywać sukcesywnie.
Myślałam o matach które polecała KaNie tylko nie wiem jak przygotować pod nie grunt żeby się nie utopiły…
Aaa musi tamtędy przejeżdżać ciągnik rolniczy z przyczepą…
Nie mogę dać nic czego nie będzie się dało usunąć w przyszłości.
Iskra de Baleron, a płytki ażurowe? Te takie co wyglądają jak 8? Mam kawałek pod stajnią, zarosły już trawą, nie są śliskie, teren utwardzają i wodę przepuszczają.
Aleks Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
01 lutego 2023 18:18
Iskra de Baleron, zrębek drzewnych nie dawaj. Znajoma tak dała na padok z resztą w tego typu błoto. Zrobiła się w jeden sezon tam taka pulpa jak do produkcji papieru. Nic nie dało już dosypywanie nowych.
u mnie podobnie. Nic z tym nie robię. Łażą po tym błocie. Na szczęście nie biegaja po nim. Nic złego się nie dzieje.
Takie coś mi się podoba ale nie ma chyba takich w Polsce, wygląda, że są z jakiegoś tworzywa.
https://www.paramountmaterials.com/products/horse-paddock-mud-control-grid
TRATATA, po płyty czy meba czy jumbo trzeba zrobić podbudowę a tego nie mogę.
Aleks, ehh to lipa, myślałam ze się jakoś zagęszczą i zbutwieją a nie że się zmielą 😅
Kowal mi mówił że drewniane zrębki potrafią się wbijać w linię białą. Kora rozpadnie się jeszcze szybciej.
LSW, wiesz, obawiam się że jeśli to zostało tak rozmieszane to już co roku będzie się powtarzać. Konie przez to idą wolno i ostrożnie, obawiam się naciągnięć itp.
Iskra de Baleron, my jedynie wybraliśmy trochę ziemi, wyrównaliśmy, ułożyliśmy a urobkiem wypełniliśmy te dziury w ażurach. Tylko konie tam chodzą, nie mamy ciężkiego sprzętu więc nie było potrzeby robić podbudowy. Po roku ich nawet nie widać.
Iskra de Baleron, płyty yumbo są niezastąpione, czemu się ich obawiasz?
any, a faktycznie 😁 to identyczne płyty, a ja nie mogłam znaleźć.