własna przydomowa stajnia

Witamy w kraju absurdów (emotkoświrku wróć!). Zadzwoniłam na infolinię ARiMR. O dziwo dodzwoniłam się od razu. Numer producenta to jest to, co potocznie nazywane jest numerem gospodarstwa. Tak, teoretycznie mogę podpisać elektronicznie wniosek i wysłać przez internet... ale większość oddziałów agencji i tak potem wzywa do złożenia podpisu osobiście. Tak, pani powiedziała, że większość, nie wszystkie. Czyli wychodzi na to, że zawsze we własnym oddziale należy o szczegóły pytać, bo prawie wszystko zależy od interpretacji/widzimisię lokalnego urzędnika. Czyli wycieczka mnie nie minie. Dobrze, że powiedzieli, że męża podpisu nie trzeba weryfikować. Mogę tylko wydrukować, dać mu do machnięcia autografu i sama pojadę złożyć. Mam nadzieję, że resztę będę już załatwiać zdalnie.
SzalonaBibi, to może zadzwoń do swojego?
W moim też chcą papierowy wniosek, powiedziałam że im wyślę poleconym bo nie mam czasu jechać do nich :P
SzalonaBibi, numer producenta to nie umer gospodarstwa. Nie mam gospodarstwa. Muszę mieć nr producenta.
I niestety każdy właściciel konia powinien wystąpić o nr producenta do ARiMR osobiście. Przynajmniej tyle mi się udało ogarnąć.
Gaga ależ jest 🙂 nr producenta i nr gospodarstwa i jeszcze jakaś inna nazwa, tak mi również tłumaczyła pani w agencji, jeden nr odnosi się do 3 nazw, mało tego nr stada też w ich wnioskach nazywa sie - numer działalności, a wniosek o tenże to - wniosek o nadanie numeru działalności, a ty człowieku masz to wiedzieć 🙈
Jakie gumowe maty polecacie na padoki? Coś przed stajnię muszę dać i koło paśnika...
_Gaga, Chodzi o nr identyfikacyjny, który ma każdy kto ubiega ł się lub ubiega o jakiekolwiek dopłaty. O ten nr muszą wystąpić osoby, które dotychczas nie miały formalnie nic wspólnego z ARiMR.
Czy dodawał ktoś konie do swojego stada? Skutecznie?
blucha, czyli jako właściciel jednego, starego wałacha, mam mieć nr gospodarstwa? Serio?
To ja się poddaję...
Dopłat na wałacha nie dostanę 😉
Ej, jak dobrze rozumiem, to każdy właściciel konia ma tam wniosek wypełniać o nr producenta (w ogóle jaka bania, czemu mam być producentem konia 🤣🤣😉? Sprzedawać nie będę, ale kiedyś bym chciała tego konia sobie wywieźć za granicę, to zakładam, że muszę rejestrować tę starą gnidę, aby potem nie robili mi problemów przy wyjeździe?
budyń, dzisiaj byłam w ARIMR to Pani tłumaczyła że każdy posiadacz konia I chocby koń miał 25 lat to należy wystąpić o numer producenta i niezależnie od tego czy jest na "swoim" czy na "cudzym" ale jeszcze nie mają pojęcia jak podejść do tematu adopciaków z fundacji 🤣 a czemu z fundacji ? Bo normalnie przejmujesz prawnie własność nad koniowatym i jego papiery a tutaj tego jednak niema 😁 mam adopciaka z fundacji 😅
Tak jest w Niemczech, każdy posiadacz konia ma swój numer posiadacza konia 😉
Nie wiem czy w innych krajach UE też są takie numery, ale za Odrą są - jak przywiozłam pierwszego konia to dzwoniłam do związku powiedzieć że nic takiego nie posiadam 😅

Teraz już będę mieć 🤣
Besitzerwechsel_Ausland.jpg Besitzerwechsel_Ausland.jpg
Iskra de Baleron, tylko tutaj posiadaczem jest właściciel stada, a właściciel konia to producent.
espana, przyznam bez bicia że się nie zagłębiałam 😉
Wiem że też mają pojecie Halter - czyli opiekun, np. stajnia, pensjonat itp.
oraz Besitzer czyli właściciel.

Może u nas się jeszcze to jakoś wyklaruje i nazewnictwo się uporządkuje...
Bo zamieszanie jest straszne, większość moich znajomych jest zagubiona...
Straszna głupota. Już więcej sensu miało by po prostu zgłoszenie przez właściciela stajni, że w jego stadzie stoją takie a takie konie, a właścicieli niech sobie z pzhk zaciągną bez żadnych numerów producenta od siedmiu boleści.. co im ten numer da? Kolejna zbędna papierologia… i rozumiem, że tego (zgłoszenia się po co oni tam chcą jako właściciel 1 konia) się w ogóle nie da online załatwić?
Iskra de Baleron, to nie kwestia nazewnictwa, tylko moim zdaniem kompletna bzdura. Każdy mieszczuch, posiadający choćby kucyka - ma mieć numer producenta rolnego / numer gospodarstwa, nie numer właściciela konia. Czyli mieszkając na 11 piętrze w lenningradzie na 34 metrach - człowiek jest jakby producentem rolnym 😉
Mi najbardziej przeszkadza fakt, że muszę brać urlop aby to ogarnąć, bo on line tego się nie ogarnie.
dla agencji konie to zwierzęta gospodarskie, z możliwym przeznaczeniem do spożycia, więc każdy właściciel konia to potencjalny producent koniny czy to arab czy zimniok.
dla nich bez różnicy czy masz konia, świnie czy krowe
blucha, czyli mając np królika albo miniaturową świnkę wietnamską też powinno się mieć numer producenta 😉
Królik w śmietanie dobra rzecz 😜

Jestem ciekawa jak to wszystko się potoczy.

_Gaga, a pocztą za potwierdzeniem nadania? lub odbioru?
anetakajper   Dolata i spółka
19 stycznia 2023 09:19
Iskra de Baleron, króliki jeszcze nie są pod agencją, norki chyba też nie, a są przecież fermy w PL
TRATATA   Chcesz zmienić świat? -zacznij od siebie!
19 stycznia 2023 09:32
Jedyne co mi przychodzi do głowy to tylko to, że te wszystkie numery nieco ukrócą nielegalny handel i podrabianie paszportów. Tak jak w przypadku bydła wszelkie kombinacje z kolczykami po jakimś czasie wychodzą. Oczywiście handlarze najbardziej płaczą bo to im się ukróci najbardziej.
_Gaga, Wnioskodawca może złożyć wniosek o wpis do ewidencji producentów osobiście, wysłać pocztą (o dacie złożenia decyduje data stempla pocztowego) jak również poprzez ePUAP. Złożenie wniosku przez skrzynkę podawczą ePUAP polega na przesłaniu podania ogólnego do urzędu z załączonym do tego podania wnioskiem, stanowiącym skan dokumentu oryginalnego (np. w formacie PDF).

To cytat z INSTRUKCJI WYPEŁNIANIA WNIOSKU o wpis do ewidencji producentów.
Triers, dzięki bardzo, choć liczyłam, że źle rozumiem i jednak nic nie muszę 🤣
Aleks   Never underestimate the possibility for things to improve in ways you cannot yet imagine - Karen Rohlf
19 stycznia 2023 10:41
blucha, czyli mając np królika albo miniaturową świnkę wietnamską też powinno się mieć numer producenta 😉

Iskra de Baleron,

tak na świnkę powinno się mieć na pewno i nazywa się to mini siedzibą stada, nawet jak mieszkasz w bloku na n-tym piętrze, mają świnkę miniaturkę powinnaś to zgłosić i mieć nr. Ludzie o tym nie wiedzą, ale od lat taki numer można i powinno się uzyskać 😉 .
Iskra de Baleron nie podpowiadaj, nigdy nie wiadomo kto czyta re-volte 🤣
tereska, przez ePUAP próbowałam - nie da się. Pokazuje mi, że urząd nie obsługuje takiego wniosku on line. A różnicy między wizytą na wiejskiej poczcie i w urzędzie nie widzę żadnej. Jedno i drugie nie po drodze i krótko czynne. Ogarnę. Mam jeszcze 1,5 miesiąca. Ale sądzę, że jakieś 70-80% właścicieli pojedynczych ogonów - nie ogarnie totalnie.
...Tak jak w przypadku bydła wszelkie kombinacje z kolczykami po jakimś czasie wychodzą...
TRATATA,

Oooooj, niekoniecznie! Nie rozwinę publicznie, ale to co się potrafi dziać, to jest trudne do wyobrażenia. I nie wychodzi na światło dzienne.
A u owiec i kóz to już totalnie wolna amerykanka i totalny chaos.

Konie mają w większości czipy, to utrudnia trochę kombinacje.

Ma się zmienić też system identyfikacji u przeżuwaczy, ale nie zagłębiałam się jeszcze.

_Gaga, Wnioskodawca może złożyć wniosek o wpis do ewidencji producentów osobiście, wysłać pocztą (o dacie złożenia decyduje data stempla pocztowego) jak również poprzez ePUAP. Złożenie wniosku przez skrzynkę podawczą ePUAP polega na przesłaniu podania ogólnego do urzędu z załączonym do tego podania wnioskiem, stanowiącym skan dokumentu oryginalnego (np. w formacie PDF).

To cytat z INSTRUKCJI WYPEŁNIANIA WNIOSKU o wpis do ewidencji producentów.

tereska,

Jak już pisałam chwilę wcześniej teoretycznie tak, praktycznie wniosek nie przyjmuje PESELu a oddziały agencji i tak wzywają do OSOBISTEGO podpisania wniosku.
Przez ePuap jest dokładna instrukcja jak to złożyć na dole strony:
https://www.gov.pl/web/arimr/wniosek-o-wpis-do-ewidencji-producentow2
Wysyłasz jako "pismo ogólne" i dołączasz wniosek jako załącznik.

Ja nie wiem co zaznaczyć w polu "rodzaj producenta" jako właściciel jednego konia postawionego u kogoś w pensjonacie. Posiadacz jak zrozumiałam to raczej właściciel pensjonatu? Czy ja też?

SzalonaBibi, Wniosek można wydrukować, wpisać PESEL "ręcznie" długopisem i potem zeskanować.
Post został usunięty przez autora
TRATATA   Chcesz zmienić świat? -zacznij od siebie!
19 stycznia 2023 14:50
tereska, jako właściciel konia wpisujesz "producent rolny"

Może ktoś z modów by nam te informacje o ustawie przekleił do jakiegoś nowego wątku.
Ktoś założył wątek, to któryś mod go zamknął i odesłał tutaj 🤣
Na razie głównie jest tu biadolenie, konkretów mało.
Od wczoraj mam zarejestrowana siedzibę stada. Jest przy tym parę "myków". mogę się podzielić spostrzeżeniami. Teraz szukam info którędy wprowadzić konie do rejestru? Ktoś coś?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się