preparaty na stawy
ElMadziarra, JA pisałam do "OstriVitu" z zapytaniem o dostępność, odpisali że ma być W październiku, może się uda wcześniej. Najlepiej sobie kliknąć powiadomienie o dostępności. Póki co kupiłam inne piguły, nieco drożej ale nadal bardzo korzystnie. Daję od wczoraj, same z cukierkiem nie przeszły, zjadł jedną i już kolejnej nie chciał, ale z paszą bez problemu zjadł. Sama je próbowałam, to takie to to bez smaku w zasadzie, a pachnie vibovitem trochę 😉
To ja nie próbowałam, choć się zastanawiam czy nie zacząć sama brać.
Zamawiam kurkumę aby dołożyć do boswelli i szukam info ile gram potrzeba na konia, plus ponoć trzeba dodać pieprz aby miała ona dzialanie. Podaje ktoś osobno te dwa składniki??
Ja biorę (Boswellie) te z Ostrovitu też sama. Zrobiłam sobie zapas na 4 miesiące. Mają kwaskowaty smak. Koni daje w paszy, je bez problemów.
Ja kupuję kurkumę 1 kg i wrzucam standardową torebkę mielonego pieprzu Kamis czy inny Lidl. No i tadaaaam za 20 zeta mam super supla. Tego pieprzu nie trzeba dużo.
Ja w ogóle mieszam sama suple. Pan starszy potrzebuje dużo żreć i dużo supli stale. Zbankrutować można by.
Skoro ma wrócić do obrotu, to czaje się na boswellie z ostrovitu, a na razie poleci zamiennik.
A ile dajesz tej mieszanki ( kurkumy z pieprzem) na konia??
Łyżkę do kolacji. Niby łyżeczka styknie, ale ten osobnik roztrząsa, więc wolę więcej dać.
Tak w temacie mieszanek wszelakich: koń lat 19, wracający do pracy po kontuzji międzykostnego. Chciałabym go z okazji jesieni ponawozić konkretnie czymś. Stawy niby śmigają, ale swoje lata ma. Im dłużej czytam tym jestem głupsza 🙈 Co byście polacały?
Żre wszystko, mogę mieszać sama, mogę kupić gotowy miks, codziennie daje mash, więc forma obojętna. Myślałam nad collagenem i wit C na pewno, nie wiem co do tego - MSM, boswellie, kwas hialuronowy, wspomnianą kurkumę? Patrzyłam na Kieselgur Forte, Tendonflex, może coś od cortaflexu (ten ostatni mogę wziąć ze zniżką).
Treonina, metionina, lizyna.
Msm z witaminą C np. z różą
Żelatyna lub kolagen - ja właśnie wymyślam żelki ziołowe do własnej produkcji.
Wyciąg z juki.
Kurkumę zawsze warto dać. Kwas hialuronowy - dopaszczowo nie mam przekonania.
ElMadziarra, dzieki to będę dawać łyżkę, bo to duży osobnik 😂
Ja oprócz boswelli z proszkow daje msm. Dostaje to wraz z żarciem "swoim" meszem na kolację. W obiad do suchego dostaje witaminę C z biotyna i cynkiem i B-komplex, oba w płynie. Do tego rano i obiad probiotyk w płynie i witaminy w granulacie.
keirashara, spróbuj ten Kieselgur 😉 koleżanki koń mega się na nim poprawił, teraz będę testować na swoim 😁
Pati2012, - dawałam go na wiosnę, ale chciałabym chyba też collagen mu wrzucić ze względu na międzykostny, ale też nie chce przedobrzyć, ani przesadzić 🙈
Ja na stawy mam taki zestaw:
Bor
Krzem
MSM w towarzystwie witaminy C
Magnez
D3 + K2
Nie tylko dla koni, ale i sama stosuję odkąd zdiagnozowano mi łuszczycowe zapalenie stawów (jakbym kwa miała mało problemów zdrowotnych). Leczenie u reumatologa, to były przeciwzapalne, przeciwbólowe i "niech się pani przyzwyczai". Odkąd jadę na tym zestawie supli nie muszę się przyzwyczajać. Żyję bez bólu, zapinam stanik sama, sporadyczne ataki są dużo lżejsze i krótsze, i mają raczej podłoże bakteryjne. "Facet, którego zbanowano za poglądy" podpowiedział mi ten zestaw i ja jestem mu bardzo wdzięczna. Koń chyba też, patrząc jak były chroniczny kulawiec teraz popierdziela. Na jesień dokładam mu jeszcze właśnie kurkumę z pieprzem.
Tej jesieni Pan starszy na próbę dostanie boswellię. Oprócz tego chce trochę mięśnie postymulować, więc spróbuję lizynę, metioninę, teoninę i żelatynę. Ten zestaw też na stawy, chrząstkę pozytywnie powinien działać.
ElMadziarra, pewnie ze powinien zadziałać. Taki zestaw super się sprawdzi. A krzem też kupujesz ludzki w kapsułkach czy w proszku??
Ziemie okrzemkową zazwyczaj kupuje.
ElMadziarra,
a powiesz jakie dawki podajesz na takiego pacjenta dla:
Bor
Krzem
D3 + K2
Mam ryczącą 26-latkę na chodzie ale wiadomo jaka jakość chodu z racji wieku i zwyrodnień. Robię kuracje iniekcyjną Hyaluronanem 10mg (5-7 iniekcji co tydzień), co ok 9-10 m-cy steryd "w punkt" jak już jest słabo
Ja bor suplementuję boraxem. Daje konkretną łyżkę z górką.Przez pierwsze 2 miesiące 2 łyżki. Na konia 500 kg dawka to łyżka dziennie, ale mój roztrząsa strasznie.
D3 + K2 daję zazwyczaj 20 000 jednostek, w zimowe krótkie i pochmurne miesiące daje i 50 tysięcy - grudzień i ewentualnie styczeń. W letnie słoneczne miesiące robię przerwę, ale konio od rana do wieczora jest na dworze cały rok.
Ziemi okrzemkowej daję 2 łyżki. Z tym, że oddzielnie od reszty supli, bo ponoć krzemionka upośledza wchłanianie. Dlatego wszystkie suple idą do kolacji na wieczór, a krzem rano do śniadania.
Powiedzcie mi, bo chce kupić boswelie, ale zastanawiam sie czy mogę na kilka dni do przodu wsypać zawartość z kapsułek do pudełek?
Jak jedzenie suche, pojemniki zamknięte to raczej nie powinno być problemu.
hej, co polecicie z dobrych, sprawdzonych preparatów na stawy dla 25 letniego seniora po dużym sporcie, ale w granulacie? w grę nie wchodzą płyny i proszki:/
a iniekcja?
hyaluronan 10mg/ml dożylnie ????
i przynajmniej pewność, że trafiło gdzie trzeba
U mojej 16 letniej klaczy od pewnego czasu słyszę takie "prykanie " w zadzie w okolicy stawu skokowego lub pęcin. Możecie polecić jakieś suplementy na podratowanie stawów?
gracja03, wlewy z kwasu hialuronowego
Dokładnie. Ja też polecam. Kuracja 5 ampułek co tydzień jedna. Kobyła ze zwyrodnieniami śmiga aż miło. Po wlewach włączyłam kwas hialuronowy dopaszczowo Horseline pro ChondroVet+HA.
megi007, a jaki u Was jest koszt dożylnie ?
Wiosną płaciłam 475zł za 5 ampułek.
A czy ktoś ma porównanie Chondorvet z Horseline w stosunku do popularnych różnych cortaflexów? Skład działanie i opinia itd😉
Porównania nie mam ale stosuję ChondroVet+Ha od kilku miesięcy u starszej klaczy ze zwyrodnieniami itp i efekt jest super. Klacz chodzi pod siodłem 4 razy w tygodniu w 3 chodach bez problemu. Tylko u nas to kontynuacja kuracji kwasem hialuronowym iniekcyjnie.
Dzień dobry, przychodzę wątku po poradę, co jest dostępne do kupienia przez internet (allegro ze smartem byłoby cudownie) z suplementów na aparat ruchu, coś na strzelające stawy u 21 letniej ślązaczki emerytki z górskich łąk. Kobyła miała kilka lat temu dające objawy bólowe zwyrodnienia w okolicach stawów kopytowych i trzeszczek, wtedy brała msm i wywar z czarciego pazura, ogólnie pomogło. Teraz strzela jej w stawach, chyba starość ale przydałoby się coś dać. Ja już wypadłam mocno z obiegu, szukam czegoś budżetowego do dłuższego podawania na strzelanie w stawach dla seniorki. Z góry będę wdzięczna za polecajki