Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
19 lipca 2009 20:27
Strucelka, Pierwsze zdecydowanie na korzyść koleżanki 🙂
wątek zamknięty
Dworcika   Fantasmagoria
19 lipca 2009 21:19
Tym razem, z góry przepraszam, że nie moje - to zdjęcie robione przez Tatę, które ja poprawiłam (były bardzo skopane kolory,  niewyraźne i inaczej uchwycone - scena lapana przez okienko w samolocie, więc warunki bardzo niespecjalne). Ot - praca zbiorowa 😉

wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
20 lipca 2009 08:21
Dworcika, tez opowiadam się za przedostatnim.
wątek zamknięty
Dworcika   Fantasmagoria
20 lipca 2009 12:28
Dziękuję za opinię 🙂
wątek zamknięty
Dobre duszyczki. możecie mi zdradzić co się dzieje ze zdjęciami z lustrzanek które są robione w formacie RAW? Przypadkowo przełączyłam i szlag trafił wszystkie zdjecia 😵
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
20 lipca 2009 22:09
Trzeba je wywołać 😉 RAW to taki "negatyw" cyfrowy. Potrzebujesz program, w którym je wywołasz. Podpytaj Strzygę, ona Ci opowie o tych darmowych bo coś testowała. Ja mogę pomóc jeśli ściągniesz 30-dniowego triala Photoshopa i zainstalujesz sobie do niego odpowiednią wtyczkę.
PS Ja nie używam innego formatu jak RAW 😉 I bardzo dobrze na tym wychodzę. Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś RAWy podsumował takimi słowami. 😀
wątek zamknięty
niestety zaczynam swoją przygode z lustrzanka i nie miałam pojecia że może mi je wciąć. najgorsze jest to ze nie mam ich nawet jak wloże karte do aparatu i oglądam zdjęcia w aparacie. 🤔
wątek zamknięty
A czym różnią się zdjęcia robione w RAWie od np. jpg? Że tak żółtodziobowo zapytam  😁
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
20 lipca 2009 22:51
W takim razie albo masz problem z kartą, albo skasowałaś zdjęcia. W każdym RAWie siedzi, że tak to ujmę, malutki JPG - widać go na wyświetlaczu aparatu. Zwykła przeglądarka go nie wyciągnie. Wniosek z tego taki, że przeglądając zdjęcia w aparacie musisz widzieć RAWy, w przeglądarce na kompie zobaczysz tylko ikonki. Jeśli pojawia się komunikat "folder nie zawiera zdjęć" to znaczy, że karta na prawdę jest pusta. Wyświetla Ci się taki komunikat gdy wchodzisz w podgląd?

Mia, łopatologicznie. Format RAW to jest to, co rejestruje aparat. Bez żadnych korekt, bez stratnej kompresji. Jeśli korzystasz z formatu JPG to znaczy, że informacje z matrycy Twój aparat przerabia zgodnie z własnym softem i wypluwa Ci gotowy obrazek. Oczywiście możesz wpływać na kontrast, ostrość, saturację itp. korzystając z ustawień w aparacie. Ale nadal musisz się zdać na automat, który względem Twoich wytycznych wywoła zdjęcie.
Natomiast zapisując zdjęcia w RAW nie pozwalasz aparatowi obrabiać za Ciebie zdjęcia - dostajesz do ręki to samo, co dostałby aparat i możesz zrobić z tym co zechcesz. RAW pozwala na wyciągnięcie ze zdjęcia o wiele, wiele więcej.
Ja robię w RAWach, bo nie pozwolę na to, aby mały skośnooki człowieczek siedzący w moim aparacie mówił mi, jak mają wyglądać moje zdjęcia 😉
wątek zamknięty
Ah teraz rozumiem i bardzo dziękuję  :kwiatek:. Przy najbliższej okazji postaram się coś porobić w RAWach i troszkę się pobawić 🙂
wątek zamknięty
Tylko weź pod uwagę że na standardowej karcie pamięci RAW-ów mieści się około 90. 😉
Abre to jakich i ilu kart Ty używasz? 🙂
Np zdjęcia z zawodów też robisz jako RAW?

Ja jako kompletny leniwiec ignorant robię fine jpg i to jeszcze wielkości S. Ale moje zdjęcia tylko na komputer, do sieci i do wysyłania znajomym 😉.

Przy okazji "raw" to chyba od surowy, nieobrobiony (z ang.)?

wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
21 lipca 2009 09:40
ja mam plan nauczyc sie rawow juz od dawna ale w tej chwili nie mam czasu.
wiem ze wowczas juz pewnie nie bede chciala wracacdo jpg ale to zawsze szybsze rozwiazanie i czasami sie sprawdza 🙂
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
21 lipca 2009 10:00
Ostatnie me:
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
21 lipca 2009 10:10
Można robić jednocześnie RAW i JPG, zajmuje to trochę więcej miejsca niż sam RAW ale w niektórych sytuacjach przydatne. Dla mnie zawsze największym problemem jest balans bieli - nie zgadzam się z automatem Nikona a nie umiem precyzyjnie określać "na oko" ustawiając temperaturę barwową. Jeszcze na dworze to pół biedy ale przy świetle mieszanym nie ma szans.

gwash, tak, to oznacza "surowy". Dostajesz surowy materiał bez korekt wprowadzonych przez aparat (chyba, że używasz oprogramowania dedykowanego - wtedy mając zmienione ustawienia w puszce np. Nikona można je odczytać w takim programie jak Nikon Capture NX). Jedynymi wyjątkami są ekspozycja (jaką ustawisz w aparacie, taka będzie) i balans bieli, który program w przybliżeniu odczytuje (ale balans bieli można bardzo precyzyjnie skorygować).

Dla mnie standard dzienny na imprezie to 2 karty po 4 GB i jedna 8 GB. W zależności od tego co fotografuję (wielkość pliku zależy od sfotografowanej sceny - np. mały czarny kotek na białej połaci śniegu będzie zajmował na karcie mniej miejsca niż bukiet kolorowych kwiatów) 4 GB karty starczają mi na 300-400 zdjęć.
wątek zamknięty
ja także nie dotykam się do jpg.
Wszystkie zdjęcia robię w RAW i to chyba od 3 lat.
Z początku mi sie nie chciało tego uczyć - teraz nie wyobrażam sobie innego zapisu zdjęć.
Moja kolekcja kart to 2 x 8 GB, 1 x 4 GB i 1 x 1 GB
Wystarcza na bardz intensywne fotografowanie np na zawodach.

Tak jak Abra mam problem z balansem bieli w sztucznym świetle.
To co proponuje aparat jest dla mnie nieakceptowalne.
Te pomarańczowe zabarwienia w kolorystyce zdjęć są (dla mnie) trudne do usunięcia z jpga.

RAW daje mi więcej możliwości jak chcę wywołać zdjęcie, lepszą jakość zdjęć (bo bez kompresji).
wątek zamknięty
m.indira   508... kucyków
21 lipca 2009 11:46
no dobra robaczki , a teraz pytanko , na kompie RAW zapisał się jako NEF , w dodatku mój super PS tego nie widzi , dla mnie paranoja ! co teraz?
ja wiem wyszukiwarka google i takie tam ale łopatologicznie i bez bólu , co jest nie tak i jak to zmienić? dodam tylko , że ten problem pojawił się jak mój komp przeszedł że tak powiem modernizację , a ze starego aparatu wszystko zgrywało się jak trzeba w każdym zapisanym formacie , więc?

hehe juz mam wystarczyło się pobawić w ściagniecie codeka , którego podczas przemeblowanki wysiudali z kompa 🙂
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
21 lipca 2009 12:03
Zacznę od pytań.

1. Czy PS to oryginał?
2. Jaka wersja?

Powyższe pytania są konieczne do ustalenia czy da się ściągnąć dla Ciebie plug-in do Photoshopa.

3. Jaki masz system operacyjny?

To pozwoli odpowiedzieć na pytanie jak uzyskać podgląd zdjęć.

NEF to po prostu RAW (autorska nazwa Nikona na ten sam rodzaj formatu).
wątek zamknięty
gwash, A jaka to standardowa karta? Ja używam 4 gb i myślę, że na jakieś małe zabawy powinno wystarczyć. Bo tak naprawdę to muszę najpierw zobaczyć na czym to polega 😁 😉
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
22 lipca 2009 08:31
Ja rawy obrabiałam  w rawtherapee, darmowym programie, bardzo prostym do obsługi.  Niestety z braku miejsca na dysku i słabych umiejętności, fotcę teraz w jpegach.

Z przeglądania starych fot:

Nieufność

wątek zamknięty
Strzyga
dobre te zdjęcia.
Bo oprócz konia pokazują coś więcej - relacje człowieka i konia, pokonywanie nieufności.
Zatytyłowałabym te 3 zdjęcia w serii - narodziny przyjaźni 🙂

Mnie się podoba
wątek zamknięty
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
22 lipca 2009 12:33
To ja tak łopatologicznie spytam - widać np. na komputerze duże różnice między zdjęciem RAW a .jpg ?
wątek zamknięty
22 lipca 2009 12:47
szemrana, dzięki, zdjęcia jak to zwykle zupełnie przypadkowe. Łapany z pastwiska był inny koń, ale porwał tranzelkę i dziewczyny z boku próbowały coś zaradzić, a kumpela postanowiła się zaprzyjaźnić z grubaskiem w tzw. międzyczasie. Ja niestety nie umiem pozowany zdjęć robić, najlepiej się czuję, jak mogę coś "ustrzelić"

Strucelka, ale jaką różnicę? Przed obrobieniem? Nie, bo aparat Ci ustawił takie same parametry dla RAWu i JPEGa. Dopiero w programie bawisz się rawem dla siebie.
Ostatnio miałam schizy i wzięłam bardzo mierne zdjęcie i się nim bawiłam nie na zasadzie stworzenia czegoś dobrego, a samej roboty, poznawania możliwości programu. Efekt:

raw wywołany do jpega bez żadnej zmiany:

moja swobodna interpretacja:
wątek zamknięty
Strzyga, w serii "ustrzelonej" super wyszło zestawienie potężnej postury konia i lękliwej nieśmiałości (z początku).
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
22 lipca 2009 16:50
Strzyga, nie do końca.

Strucelka, jeśli zrobisz zdjęcie w JPG to najprawdopodobniej  z jakimiś ustawieniami w puszce. Czyli np. masz podbitą ostrość i saturację, obniżony kontrast itp. Jeśli zrobisz RAW i porównasz go ze zrobionym zdjęciem JPG to zauważysz, że RAW jest bledszy, mniej kontrastowy. Ale to oznacza tylko to, że tak "widział" scenę i zarejestrował aparat, bez Twojej ingerencji (podbitej ostrości i saturacji). Te zmiany wprowadzasz już z pozycji komputera, precyzyjniej wpływając na efekt.
wątek zamknięty
22 lipca 2009 16:54
abre, ja oglądając rawy i jpegi, jeśli robię aparatem raw+jpeg, nie widzę różnicy, dopiero po odpaleniu programu, który mi zeruje ustawienia z rawu, widzę mniejszy kontrast i saturację. A może to moje niewprawne, laickie oko?
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
22 lipca 2009 16:56
Ale gdzie nie widzisz różnicy? W aparacie? Przeglądarce?
wątek zamknięty
22 lipca 2009 16:56
W przeglądarce.
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
22 lipca 2009 16:58
To jeszcze doczytaj czy przeglądarka pokazuje Ci RAW, czy wyciąga zaszyty w RAWie JPG.
wątek zamknięty
m.indira   508... kucyków
23 lipca 2009 12:20
dla mnie RAW ma ogromną różnicę , i zgodze się że to taka cyfrowa klisza aparatu ...
poza tym wieksze możliwości odróbki , pod JPG a potem już samego JPG , gdy zachodzi taka potrzeba ...
jedyna wadą jest zaj... ciężar
no i program który pozwoli odpalić a potem pozmieniać to i owo ...
pamiętam że ze starego aparatu z RAW-u robiłam powiekszenia duzo większe niż z JPGa bez utraty jakości i było gites
wątek zamknięty
Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
23 lipca 2009 16:38
no to jeszcze powiedzcie tumanowi gdzie zmienić w Canonie EOS 400D nastawę z .jpg na RAW? 😵 🙇
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.