xxagaxx, A wiesz, że dziś właśnie jadąc do pracy się zastanawiałam, jak ta ranka się goi. Miałam odgrzebać wątek i spytać 😉 Wygląda na to, że teraz już będzie z górki.
zembria, No właśnie czekałam na finalny efekt. Smaruje teraz Neoderma z Veredusa, może trochę futro odrośnie.
Jestem w szoku ze to tak zadziałało, bo plaster się trzymał może 4 dni z tego całego okresu leczenia, a tak znajdywałam go w ściółce albo gdzieś przyklejonego na dole derki. Ale widocznie te iles h co się trzymał już pomagały
xxagaxx jak sytuacja z tym biodrem? Jakby co tak na przyszłość to podobną ranę wyleczyłam kremem Lurax z Cavalora, bardzo polecam.
somebody, powiedziałabym ze idealnie , jutro cyknę fote. Smarowałam pare dni neoderma jeszcze i juz z dobry tydzień tego nie ruszam.
xxagaxx, bardzo się cieszę że się udało 🙂
Aktualne foto, według weta to blizna i już się z tym nic nie da zrobić, ale widać dobrze ze nie jest to już rana 😊
20220324_161929.jpg
xxagaxx, Fajnie, że się udało to wygoić! Może smaruj MTG, a nóż jeszcze zarośnie?
zembria, wątpię, widać że to jest lekko zmieniona skóra, tak jak u człowieka. Może jakiś laser by pomógł :P ale nie wydaje mi się żeby to przeszkadzało już w czymkolwiek. Z daleka nie widać.
Co polecacie na stare otarcie? Żeby ładnie siersc odrosła. Myślalam o masci cynkowej może jest coś innego? Jakaś papka z liści aloesu. miód. spray?
Mam też maść z apteki zwaną tribiotyk
Sombre, - maść z witaminą A z apteki, neoderma veredusa, maść na otarcia z overhorse.
No i przede wszystkim dobra dieta, nic tak nie działa na sierść, odrastanie i regenerację jak nawożenie od środka 😉 Witaminki, minerały, biotyna, dobre tłuszcze.
Mój dziad jakoś sierpień/wrzesień oskalpował sobie ogon, ma już dobre 10cm odrostu 😁 Tfu, tfu...
Przypomnialo mi się że mam panazym. To super maść na otarcia skaleczenia itp. Polecam.
A z takich innych: maść nagietkowa, tranowa, propolisowa, cynkowa z witaminą A😘🎉
Sombre, każda z tych maści ma zastosowanie w innym przypadku. Na otarcia nadaje się jedynie z witaminą A. Cynkowa wysusza (jest np na grudę), propolisowa działa przeciwbakteryjnie i niea zastosowania na bliznę... itd..
Dobra a czym posmarowac ugryzienia po muchach na brzuchu? Ma takie pożarte że aż chropowate biedaczka.
co polecicie na otarcia od kantara ?
Kiedyś stosowałam jakiś olejek który działał cuda ale nie pamiętam nazwy
777, Kantar bez sprzączek. Miałam konia który latem miał tak delikatną sierść na głowie, że był praktycznie łysy, miał drobniutkie futerko, jak na uszach jamnika 😉 Jedyne co dawało radę to kantarek bez sprzączek, maksymalnie lekki.
777, - zerknij na mój post kawałek wyżej 😉 a jeśli chodzi o zapobieganie, to mój koń jak musi mieć to ma kantary z futrem (bezsprzączkowe nie sprawdziły się u niego, też obcierały), ściągane od razu po powrocie do boksu, lub wychodził całkiem bez/miał ściągany na padoku. On bez problemu podchodzi na wybiegu czy daje się prowadzić na uwiązie na szyi, więc zdarzało się, że był tak obsługiwany 🙂
Mam przynajmniej dwa padokowe powieszone na boksie, ba wypadek nie wyschnięcia po zmoknięciu czy coś.