<b>donkeyboy,</b> ale za żadne połączenia przychodzące się nie płaci przecież... i nie ma to nic wspólnego z UE. Przed wejściem Polski do UE też rozmawiałam "z zagranicą" i przenigdy nie zapłaciłam złotówki za połączenie przychodzące...<br>
Na stronie Orange jest napisane:<br>
<i>Czy będąc w Polsce płacę za połączenia z zagranicy?Odbierając rozmowy z zagranicy w Polsce, nie ponosisz żadnych kosztów.<br>
</i><br>
Proponuję przeanalizować fakturę mamy...
_Gaga, "Odbierając połączenia zza granicy w Polsce nie ponosisz żadnych dodatkowych kosztów" to jest prawda ale nie ma wyjaśnienia czy to roaming czy polaczenia miedzynarodowe. Bo tutaj tkwi dla mnie szczegół. Kontekst tej strony wygląda na roaming niestety.
Nie wiem może to tylko moi operatorzy ale na 100% połączenia międzynarodowe kosztują/kosztowały niezależnie kto te rozmowę zaczął. O2 mnie kiedyś tak skasowało bo miałam parę pilnych telefonów z polskich numerów.
Patrzyłam też tutaj
https://www.orange.pl/view/roaming jak wstukuje w te wyszukiwarkę taryf połączenie z UK do Polski to pokazuje że jednak opłaty są na dole tej strony. 29gr brzmi lepiej niż 2zl.
I wszystko opatrzone gwiazdkami:
* Dla Klientów, którzy podpisali umowę lub aneks od 1.01.2021 r.
Dla Klientów ofert na abonament, którzy podpisali umowę lub aneks do 31 grudnia 2020 r. ceny usług w roamingu w Wielkiej Brytanii i Gibraltarze są takie same jak dla krajów UE.
Tabela ma jedynie charakter poglądowy – przedstawia orientacyjne ceny usług. Mapa nie stanowi części umowy i nie może być podstawą do ewentualnych roszczeń reklamacyjnych.
Więc jakby nie było chyba i tak muszę skontaktować się z nimi żeby potwierdzić bo nie znam detali jej umowy niestety. Jak podpisała przed 2021 tofaktycznie będzie bez opłat. Ale jak nabija coś i im powiem że przeczytałam tak na stronie to nawet reklamacji nie mogę złożyć (xD)